Seksuell trakassering og voldtekt er temaer som det alltid er vanskelig å ta opp. De er oftest forbundet med skam og tabu. Likevel har vi sett den siste tiden at det finnes et voksende behov for åpenhet rundt det.

Samtidig er det et vanskelig tema å uttale seg om siden det er utrolig mange tær der ute som man risikerer å tråkke på.

Begrepet voldtekt har utviklet seg til å bety så mye mer enn samleie uten samtykke.

Seksuell trakassering handler i mange tilfeller om maktmisbruk, mangel på respekt, mistolkning av situasjoner og ubetenksomhet.

Denne utviklingen vi har sett har blant annet ført til innstramming av reglement i for eksempel Sverige der de har gjort en endring i selve grunnloven. Mistillit til flere personer i maktposisjoner som for eksempel tidligere nestleder i Arbeiderpartiet, Trond Giske og ikke minst en verdensomfattende kampanje kalt #metoo.

Seksuell trakassering har vist seg å være «helt normalt». Ikke bare i Norge, men også i resten av verden. Opp gjennom tidene har vi grøsset når vi har sett de verste voldtektssakene på nyhetene, men i slutten av 2017 skjøt antallet ofre for seksuell trakassering i været.

Det er når vi sitter her i Norge og tror vi har kommet så langt, at vi får slike sjokk rett i trynet Vil ser at ting ikke er svart eller hvitt når det gjelder seksuell trakassering.

Det finnes så mange gråsoner for hva som er greit og ikke. Derfor er det viktig at vi alle gjør oss opp en mening om hva vi aksepterer og samtidig vite at det bare er vi selv som vet hvor våre egne grenser går, på samme tid som vi respekterer at alle mennesker er individer og har sine begrensninger som må tas hensyn til.

Antallet situasjoner der anerkjente mennesker har utført seksuelt ubehagelige handlinger som nå har kommet fram i lyset skremmer meg, men det som skremmer meg kanskje enda mer er hvor normalt dette er og antallet mørketall der ute som kanskje aldri vil komme for dagen.

Det positive er at mange tidligere mørketall nå har sett tidenes største spotlight og den blir det vanskelig å gjemme seg for i framtiden.