Hvor mye er vi villige til å ofre for billige klær? | Eline Mosskull, Puls

BLACK FRIDAY: Eline mener at du burde ha klimaet og de som produserer produktene i tankene når du handler masse klær på Black Friday.

BLACK FRIDAY: Eline mener at du burde ha klimaet og de som produserer produktene i tankene når du handler masse klær på Black Friday. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Samtidig som det den siste tiden har vært en miljøbølge etter meldinger om at gradene stiger, at havet bugner av plast og naturkatastrofene blir enda flere og enda større, glemmer vi fort alt dette. Spesielt når det nærmer seg jul - høytiden som handler om å gi og få.

DEL

PulsI november er det spesielt èn dag som setter ekstra fart på innkjøpene våre, nemlig Black Friday. Fredagen butikkene setter ned prisene. Denne dagen faller i år på fredag den 23. november.

I forbindelse med denne dagen er det mange som reagerer.

Noen velger å boikotte Black Friday. På Facebook har «Framtiden i våre hender» laget et arrangement der de oppfordrer til boikott av shoppingbonanzaen.

De påstår at dager som dette går ekstra ut over dem som lager produktene nederst i produksjonskjeden, og ikke minst klimaet.

De fleste av oss ser på det at klimaendringene er menneskeskapte som et reelt problem. Selv om visse mennesker, som for eksempel Donald Trump, som tidligere har uttalt i et intervju med CBS at han tviler på om på klimaendringene er menneskeskapte, så er de fleste i Norge innforstått med at det skjer klimaendringer, og dette er noe vi mennesker påvirker.

I hvor stor grad er det derimot uenighet om. Dette er og noe FNs klimapanel ifølge FNs nettside bekrefter. Klimaet endrer seg på grunn av menneskers klimagassutslipp.

Vi nordmenn lever i et bruk-og-kast samfunn. Vi kjøper mer enn det vi trenger og kaster det som blir til overs.

Ifølge Statistisk sentralbyrå kaster hver nordmann i snitt 426 kilogram søppel hvert år.

Dager som Black Friday med lave priser kan sette ned terskelen for hva man kjøper. Kanskje kjøper man ting man ikke trenger som fort går i søpla, eller kjøper eller får gaver som ikke faller i smak.

Jeg tror at tanken om at hva «lille meg» gjør har så lite å si, står sterkt hos folk. Hvis vi ser noe vi har lyst på i butikken, spesielt på dager som Black Friday da prisene er nedsatt i tillegg, er det nok få av oss som tenker på hva det å kjøpe det klesplagget eller den tingen har å si for miljøet eller de som lager produktene.

Med alt dette sagt så synes jeg det blir feil å legge alt presset på kjøperne. Det er de store butikkjedene som lar arbeidere i utlandet jobbe for dem og det er butikkene som bestemmer om de vil være med på å sette ned prisene på dager som Black Friday.

Jeg tror som sagt at folk ikke tror de som enkeltperson har såpass stor innvirkning på miljøet at hva de gjør har noe å si. Derfor fortsetter folk i mange tilfeller som alltid fordi «alle andre gjør jo det».

Derfor mener jeg at klimaet og de som produserer produktene vi kjøper er noe vi bør ha i tankene når vi handler inn masse klær og ting på salg. Hvis drastiske endringer skal bli gjort for å redde klimaet og endre arbeidsforholdene til arbeidere, tror jeg lover må bli innført. Frem til det er det i grunnen opp til oss hva vi velger å gjøre for å bevare klimaet.

LES OGSÅ: Rekordhøy Black Friday-omsetning

Artikkeltags