Det er vanskelig å konsentrere seg bak rattet etter en hel skoledag | Eline Mosskull

GYLDIG FRAVÆR: Eline Mosskull mener kjøretimer burde regnes som gyldig fravær.

GYLDIG FRAVÆR: Eline Mosskull mener kjøretimer burde regnes som gyldig fravær. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Kjøretimer burde bli regnet som gyldig fravær.

DEL

PulsSom de fleste vet, må vi som går på videregående skole forholde oss til den såkalte fraværsgrensa. Den går ut på at man ikke kan ha mer enn ti prosent udokumentert fravær i et fag om man skal bestå.

I utgangspunktet er denne grensen ganske fair med tanke på at om man skulle ha ti prosent fravær i alle fag ville det bli en del, i tillegg til at det ikke er akseptabelt senere i arbeidslivet. Så, det å komme på skolen når man skal er viktig å lære seg.

Vi blir slitne

Men det er noen aspekter ved fraværsregler som ikke stemmer helt for min del. Et av dem er at kjøretimer ikke er gyldig fravær. Og lappen er en ting som mange av oss som går videregående skole ønsker å ta.

Fraværsgrensa får oss på skolen, uansett om vi syke eller friske, men det den også gjør, er at vi blir slitne og setter kjøretimene til etter skoledagen for å unngå fravær.

Det sier seg selv at etter å ha sittet på skolebenken og lært masse nytt i syv timer, så er det vanskelig å konsentrere seg bak rattet i en og en halv time til. Dette resulterer da i at vi møter opp slitne og ukonsentrert til timene der det er utrolig viktig å være fokusert. Hvis ikke kan det få store konsekvenser.

Må sette skolen først, men...

På en annen side er det viktig for ungdommer å lære seg å gå på skolen selv om man kanskje føler seg dårlig en dag. For det vil det være forventet at man gjør senere i livet. Fraværsgrensen gir kanskje og ungdommer et ekstra spark i rumpa, så vi presser oss selv litt ekstra til å komme på skolen.

Men samtidig er det dumt at fraværsgrensen gjør at vi blir nødt til å sette skolen først, og at det kan gå utover andre ting vi ønsker og få til.

Lappen er ikke gratis. Det å ta lappen koster penger. For noen er det kanskje viktig å få mest mulig ut av alle kjøretimene, så man slipper å ta unødvendig mange timer og dermed betale mer.

Hvis man er ukonsentrert på en kjøretime fordi man egentlig har fått nok ny informasjon inn i hodet for en dag, så er det ikke sikkert man klarer å yte sitt beste og også unngå farlige situasjoner i trafikken.

Kjøretimer burde bli regnet som gyldig fravær. Ungdommer kommer mest sannsynlig til å ta lappen uansett, men hvis kjøretimene blir regnet som gyldig fravær blir det lettere for oss å ta lappen fordi vi ikke trenger å legge kjøretimene til etter skolen når vi egentlig trenger å slappe av for å være opplagte eller gjøre andre ting vi liker på fritiden.

LES OGSÅ:

Artikkeltags