Folkefest på okkupert jord?

Thea har ikke noe imot vinneren av Eurovision song contest 2018, men hvor folkefesten ikke burde avholdes neste år har hun klare meninger om.

Thea har ikke noe imot vinneren av Eurovision song contest 2018, men hvor folkefesten ikke burde avholdes neste år har hun klare meninger om. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Thea mener en eventuell Eurovision i Jerusalem vil sende ut feil signaler fra de deltakende landene.

DEL

PulsDe aller fleste forbinder Eurovision Song Contest med god stemning, sanger av middels kvalitet, glitter og stas. En folkefest uten like.

I år gikk Israels representant av med seieren, med en sang som handlet om seksuell trakassering og #MeToo-kampanjen. Det er selvfølgelig bra, men da vedkommende avsluttet med å si «Takk for at dere feirer mangfoldet. Jeg elsker landet mitt. Neste gang i Jerusalem», ble jeg oppriktig sint og frustrert.

LES OGSÅ: Vinnersangen av Eurovision: Terningkast seks!

Problemet er ikke at vinneren elsker landet sitt, eller mangfold. Problemet er at hun sier det vil foregå i Jerusalem neste år. Deler av Jerusalem er okkupert av Israel. Dette er en av grunnene til at det å arrangere neste års Eurovision Song Contest i Jerusalem vil sende helt feil signaler.

Konflikten mellom Israel og Palestina er ikke noe vi kan overse eller benekte. Det er fortsatt, etter flere tiår med konflikt, opprør på palestinsk jord, utført av israelerne. Angrep har kostet altfor mange av palestinerne livet i mange år, og man skulle kanskje tro at det snart skulle roe seg, eller at israelerne og palestinerne skulle komme til enighet. Det ser ikke ut til å være noe som kommer til å skje med det første.

Donald Trump har også nylig åpnet USAs ambassade i byen, som han har erklært som Israels hovedstad. Dette har også ført til opptøyer.

Både Israel og Palestina mener Jerusalem er deres hovedstad, og det er faktisk ingen annen by i verden det har vært kranglet og kriget om så lenge.

Det bør overhodet ikke være et alternativ å arrangere Eurovision i Jerusalem. Gjennomføres dette, vil det sende signaler om at de deltakende landene er på Israels side i konflikten. Det er ikke vinneren som er problemet, jeg vil absolutt si at hun var en verdig vinner.

Problemet vil komme dersom Israel faktisk bestemmer seg for å arrangere folkefesten Eurovision, på okkupert jord.

LES OGSÅ: Splittede meninger om Eurovision 2019 bør være i Jerusalem eller ikke

Artikkeltags