Vi hadde «Lock down drill» for å øve på skoleskytinger

Nora mener at "retten til liv" skal settes foran "retten til å bære våpen".

Nora mener at "retten til liv" skal settes foran "retten til å bære våpen". Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Nora gikk andre klasse på videregående i USA. Nå skriver hun om «retten til å bære våpen» og øvelsene de hadde på skolen i tilfelle skoleskyting.

DEL

Meninger«If you had a teacher who was adept with the firearm, they could end the attack very quickly. (…) They'd go for special training and they would be there, and you would no longer have a gun-free zone».

Dette sa Donald Trump i møte med pårørende og overlevende etter nok en skoleskyting, denne gangen i Florida, USA. Vi skal møte våpenbruk med mer våpen. Jo flere som har tilgang til et våpen i den amerikanske skolen, jo bedre. Hvis alle lærerne skal kunne beskytte seg og elevene, må de kurses til å drepe en inntrenger.

Jeg har aldri vært noen fan av Trump, og jeg har lenge vært skeptisk til amerikansk politikk. Men dette tar kaka. At amerikanske borgere og politikere mener at dette er veien å gå, det er ubegripelig for meg. Disse menneskene er veldig opptatt av det såkalte 2nd amendment. Dette er et punkt i grunnloven som sier at alle har rett til å bære våpen for å kunne beskytte seg selv.

Og hvis det er noe som er viktig for amerikanerne, ja da er det dette punktet.

Alle amerikanere jeg har snakket om våpenloven med, har sagt det samme. Hvis de skal føle seg trygge, hvis det kommer noen for å ta dem, så må de kunne forsvare seg. Det høres jo greit nok ut i seg selv. Men faktum er at mange skader seg selv eller familiemedlemmer, ved å ha et våpen i hjemmet. Det er svært lite sannsynlig at en morder skal velge akkurat ditt hus, selv i USA. Og ikke minst, hvis du kommer opp i en slik situasjon. Hadde du klart å bruke våpenet til å skade eller drepe et annet menneske? Hadde du i det hele tatt rukket å finne det fram?

Skoleskytinger er ikke noe nytt fenomen. Ifølge organisasjonen «Everytown for gun safety» har det vært 18 skoleskytinger i USA hittil i 2018. Siden 2013 har det vært 291 skoleskytinger, noe som tilsvarer rundt en gang i uka. Politikernes løsning har vært stadig strengere sikkerhet på skolene. Noen skoler har sikkerhetssjekk som på Gardermoen. På skolen jeg gikk på i North Carolina, var det konstant politibetjenter både ute og inne på skolen. En gang i måneden hadde vi «Lock Down drill». Det er litt som en brannøvelse, men istedenfor å forberede oss på brann, forberedte vi oss på skoleskytinger. Vi slo av lyset, låste døren til klasserommet og samlet oss musestille i et hjørne.

Slik skal inntrengeren går forbi rommet og tro det er tomt.

Hvis alle lærerne mine i tillegg hadde et våpen liggende i kateteret, hadde jeg blitt livredd. Jeg hadde ikke stolt på noen, og jeg hadde vært redd for å tråkke læreren på tærne. Hvem vet når en lærer tilter og selv bruker våpenet mot ungdommen? Svaret er ikke å gi lærerne våpen, men å gi dem kunnskap om elevene sine. De som angriper skoleelever er ofte elever selv. Så vidt jeg vet har alle hittil vært gutter. Sinte og misforståtte ungdommer som ikke føler seg sett eller hørt. Det overrasker meg ikke, forholdet mellom lærer og elev i USA er mer distansert enn her i Norge.

Du har ingen kontaktlærer som spør deg hvordan du har det på skolen, og helsesøster og psykolog finnes ikke i skolebygget i det hele tatt.

Det er på tide å få øynene opp, og sette retten til liv foran retten til å bære våpen. Alle har rett og plikt til å gå på grunnskolen i USA og da skal skolen være et trygt sted å være. Skytingene vil nok ikke slutte å forekomme, men jeg har tro på at antallet kan gå betraktelig ned. USA er et relativt konservativt land, og det skal ofte mye til for å gjøre endringer i landet. Å endre våpenloven kommer til å ta lang tid, for våpen er en svært inngrodd del av amerikansk kultur og levemåte.

Trump sitter på en gylden mulighet til å endre USA til det bedre, dessverre ser det ikke ut til at han velger å gjøre det.

Artikkeltags