Vi feirer norsk jul, med spanske innslag | Ylva Cicilie Kaasin Simarud

NORSK OG SPANSK: Ylva feirer norsk jul med spanske innslag.

NORSK OG SPANSK: Ylva feirer norsk jul med spanske innslag. Foto:

Av

Dette året blir femte gang jeg feirer jul i Spania. I det store bildet, er det klart forskjeller mellom å feire jul i Norge, og jul i utlandet. Hva skaper mest julestemning egentlig?

DEL

Puls-kommentarFørjulen

Først og fremst så har man den førjulstiden hvor julestemningen skal skapes. Det er nok lettest for meg å få den type julestemning i Norge. Det er snø, man baker julekaker, og man hører på alle de tradisjonelle norske julesangene.

Samtidig så er Norge utrolig dårlig på julelys, så på den fronten vinner Spania. I Spania er alle gater fylt med så mye julelys at man ikke legger merke til at det har blitt mørkt ute. Det er noe jeg virkelig setter pris på med Spania. Den mørke tiden, blir plutselig ikke så veldig mørk.

Julaften

På selve julaften, så vil jeg si at det er ikke utrolig stor forskjell å feire jul i Spania kontra Norge. Mamma står på kjøkkenet og steller i stand ordentlig norsk julemiddag. Vi har norsk tv på, juletre med gaver og norske julekaker på stuebordet.

Blant julekakene på stuebordet, så har vi også spansk turrón. Det er julegodt som er spansk tradisjon. Vi drar også i Sjømannskirka på norsk julegudstjeneste. Der dramatiserer juleevangeliet hvert år. Vi skaper oss på en måte en norsk jul, med små spanske innslag.

Romjulen

I romjulen holder vi også på våre norske tradisjoner. Første dag jul spiser vi masse god mat. Både norske og spanske matvarer er på bordet. Eneste er kanskje at det ikke blir så mange familieselskap. Er som regel bare oss fire i kjernefamilien som feirer jul i Spania. Noen få ganger med mormor og bestefar på besøk i Spania. Derfor har vi også noen ganger familievenner på besøk første juledag. Spør du meg, så er det egentlig like koselig som familie.

Lenger jul

Jula i Norge avsluttes som regel når nyttårsaften er over. Det gjør den ikke i Spania. Hellig tre konger er nemlig er tradisjon der. Feiringen er til minne om de tre kongene som kom til Jesus med gaver. Det er derfor en stor parade rundt i alle byer den 5. januar. Dette pleier vi å være med, og etter paraden er det kake hjemme. Roscon de Reyes er kaken som blir spist, og den kan kjøpes på alle bakerier og matbutikker. Inne i denne kaken er det også en konge pi orselen, og en bønne. Personen som får kongen i kakestykket sitt får krone og noen ganger en liten premie. Personen som får bønnen må betale for kaken. Nesten litt likt som vi har mandel i grøten her i Norge.

Alt i alt, vil jeg si at å feire jul i Spania og Norge er like bra. Vi har holdt på våre norske tradisjoner i Spania, og egentlig bare plusser på julefeiringen med spanske innslag. Da jeg var yngre var julestemningen vanskelig å finne uten å se snø, nå derimot finner jeg julestemningen både i Norge og Spania.

LES OGSÅ: Syltkakor

Artikkeltags