Jul i to hjem: – Det er gøy med litt variasjon

Ingjerd forteller om hvordan det kan være å feire jul når man har skilte foreldre.

Ingjerd forteller om hvordan det kan være å feire jul når man har skilte foreldre. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Hvordan er det å feire jul når man har skilte foreldre? Ingjerd er en av mange som bytter på hvor hun feirer jul annethvert år.

DEL

Puls Julen er rett rundt hjørnet, og er høyt elsket av de aller fleste. Det flommer over av forskjellige tradisjoner hos de mange familiene.

Vi har snakket med Ingjerd Erika Eid Skjerven (16) om hvordan hun og familien feirer og organiserer julen hjemme hos seg.

– Jeg feirer alltid julen med familien, men annenhver hos mamma og pappa siden jeg har skilte foreldre. Men vi har det alltid sånn at vi feirer lille julaften hos den vi ikke er hos på selve julaften, så det blir på en måte to julefeiringer, begynner hun. I år feirer jeg hos pappa, med søsteren min, besteforeldre, kjæresten til pappa og hennes barn. Vi feirer med å først spise julefrokost og se julefilmer, for å deretter gå i kirken. Så spiser vi stor middag og åpner gaver. Veldig tradisjonelt, men det er noe av det jeg synes er best med julaften!

Dobbelt med gaver

Hun forteller videre at det finnes både fordeler og ulemper når det kommer til å ha skilte foreldre i julen. En av fordelene er at man får to julaftener, og dobbelt med gaver, ler hun.

– Også det at man får oppleve litt forskjellig tradisjoner og at man får litt variasjon på julekvelden, så man ikke går helt lei. Dessuten så er det jo herlig med glade foreldre, og jeg er ikke så sikker på om de ville vært like glade om vi hadde feiret sammen, selv om de er veldig gode venner, haha, legger Ingjerd til.

Ingjerd feirer jul på forskjellige steder annenhvert år.

Ingjerd feirer jul på forskjellige steder annenhvert år. Foto:

Ikke helt det samme uten hele familien

Ulempene på den andre siden, kan være at man ikke får sett begge foreldrene på selve julekvelden, men enda verre er det kanskje med besteforeldrene.

– Det kan være litt kjedelig å ikke alltid få sett mamma eller pappa på selve julekvelden, men vi pleier å møte hverandre i kirken så det går greit. Derimot er det litt kjipere å ikke møte alle besteforeldrene, det blir ikke helt det samme uten hele familien.

Helt topp!

Ingjerd har hatt skilte foreldre siden hun var åtte år gammel, og forteller at hun har blitt vant til å dele på julefeiringen. Hun forteller at hun har feiret jul annethvert år hos moren og faren siden de skilte seg, sammen med lillesøsteren.

– Jeg synes det er helt topp å feire annenhver jul med mamma og pappa. Jeg har jo fremdeles søsteren min jeg feirer med hvert år, så helt utskiftning blir det jo ikke.

– Dessuten vet jeg at vi har det mye koseligere enn vi hadde hatt det hvis vi hadde feiret sammen, selv om foreldrene mine er veldig gode venner. Som jeg nevnte er det jo også gøy med litt variasjon, så funker egentlig helt supert. Det er jo ikke sånn at vi ikke ser den andre i julen i det hele tatt. Vi er gode på å fordele hele julen, så vi skal ha tid med begge familier. Dessuten, så er jeg såpass vant til det nå etter åtte år, så jeg tenker ikke særlig over det lengre heller, avslutter hun.

Artikkeltags