Gå til sidens hovedinnhold

– Alle fortjener en framtid

Artikkelen er over 4 år gammel

Ifølge språkrådet var «hverdagsintegrering» årets ord i 2016. Puls har snakket med elever ved Veienmarka ungdomsskole om nettopp dette.

Puls

Elin (16), Nasrullah (16) og Aziz (15) er alle elever i velkomstklassen på Veienmarka ungdomsskole. Rektor Eskil Dahl Rotherud forteller at elevene i utgangspunktet skal være i klassen i ett år. Deretter skal de etter planen begynne i klassen de tilhører basert på alder.

Hverdagsintegrering

Elin og Aziz er begge fra Syria, mens Nasrullah er fra Afghanistan. Alle har vært i Norge i rundt ett år, og er fornøyde med måten de har blitt tatt imot på.

De er enige om at både maten og folkene er det som er mest annerledes, men de har noe ulik oppfatning om det norske språket. Nasrullah sier at norsk er vanskelig, men at det er lettere å lære det dersom man har veldig lyst og legger mye innsats i det.

Bør være mer sammen

Annette Ruste Henriksen (15) og Selma Høgås Røen (15) går i 10C på skolen, og er enige om at klassene kan lære noe av hverandre.

– Det er bra at vi har fått en velkomstklasse fordi de er barn og ungdom akkurat som oss og fortjener en framtid, forteller Annette.

– Det virker som de er godt integrert i skolemiljøet, men vi kan kanskje bli bedre på å være mer med dem, fortsetter Selma.

Gode erfaringer

Annette sier deretter at vi som bor her burde vise dem at de er velkomne.

– Noen av oss tenker at de ikke er snille og at man skal holde seg unna dem, men hvis man ikke gir dem en sjanse så hjelper det ikke. De fleste av dem er kjempesnille og de vil bare få flere nye venner, forteller Annette.

Rektor Rotherud skryter av alle elevene på Veienmarka.

– Alle sammen har vært fantastisk flinke, og jeg syns det har gått overraskende bra med tanke på at dette er helt nytt for alle, både for lærere og for elever, sier rektor Rotherud.

Framtidsplaner

Til tross for at Nasrullah, Elin og Aziz kun har vært her i rundt ett år, har de en svært god uttale når det kommer til språket, og det er tydelig at de har lagt mye innsats i det.

De har også planene klare for framtiden. Elins drøm er noe innenfor musikk, dans og drama, mens Aziz ønsker å bli fotballspiller. Nasrullah har derimot veldig lyst til å bli bilmekaniker. Dette er drømmer de kan realisere i Norge. Og som gavner oss alle.

LES OGSÅ: Robertas Vilimas: Et spørsmål om nasjonal identitet

Bildeserie

4 på gata: Hva mener du om integrering?

 

Kommentarer til denne saken