Vi har snakket med Sara Zerouali (18) og Hanne Krogvold Eriksen (18), for å høre hva de synes gjør en person til «norsk nok».

Statsborgerskap

Hanne (18) synes at man teoretisk sett ikke er norsk før man har et norsk statsborgerskap. Men personlig mener hun at man er norsk når kan litt av det norske språket, vet noe om norsk kultur og verdier, og følger norske regler.

– I tillegg må man jo se på en som norsk om personen er en del av det norske arbeidslivet, og støtter staten med for eksempel skatt.

Føler seg norsk hele tiden

Sara (18) er født i Norge, mens både moren og faren hennes er født i Marokko. Hun tenker at så lenge man selv føler seg norsk nok, så er man norsk nok.

– Ingen kan fortelle deg at du ikke er norsk hvis du føler deg norsk.

Sara forteller hun føler seg norsk stort sett hele tiden.

– Jeg har norske venner, jeg går på norsk skole, snakker flytende norsk og er norsk statsborger. Det er ikke noen områder jeg føler meg veldig norsk på, sier hun.

– Jeg føler meg norsk hele tiden. Det er når jeg savner min familie i Marokko at jeg kanskje føler at jeg ikke er 100 prosent norsk, legger hun til.

 

Begivenhet man ikke har forhold til

– Her i Norge har jeg bare mamma, pappa og broren min. Jeg hører ofte venner si at de skal spise middag hos bestemor eller skal ut på tur med onkel. Slike ting får ikke jeg gjort og da er savnet etter Marokko veldig sterkt, sier Sara,

Hanne er litt usikker på hvilke situasjoner det kan være vanskelig å føle seg norsk, siden hun kan si med full sikkerhet at hun er veldig norsk.

– Jeg kan tenke meg at det er vanskelig rundt russetider eller når det feires en høytid eller begivenhet som man ikke har noe forhold til, tenker hun.

– Kanskje også når hele Norge samles rundt tv-en for å se typiske norske idrettsgreiner, som langrenn, legger Hanne til.

Les også

Ida Golberg: Vi ere en nasjon, vi med

Hva er å være norsk?

Hanne kan tenke seg at det er vanskelig å identifisere seg med det norske om man har sterke knytinger med en annen kultur og andre tradisjoner.

– Likevel må jeg si at den norske kulturen og norske samfunnet ikke er av det strengeste og vanskeligste å identifisere seg med. Rett og slett fordi vi ikke har noen statsreligion, ikke har veldig ulike høytider eller unike verdier, sier hun.

Det eneste Sara synes er vanskelig å identifisere seg med, er å gå på ski.

– Det sies at nordmannen er født med ski på beina, men jeg har aldri vært glad i å gå på ski, det er faktisk noe av det verste jeg vet om, sier hun med et smil.

– Jeg er heller ikke så veldig glad i å gå på turer i skogen, noe som mange nordmenn gjør ofte, sier hun avslutningsvis.

Les også

Nora Prøsch Meier: «Det er bare vi med Marius-gensere som er norske på ordentlig»