Ungdom tilbys kurs i håndtering av egen mental helse: – Jeg tror problemet ligger i at man ikke tør å spørre etter hjelp

TA TAK: Vilde Pladsen (17) og Rikke Larsen Helltun (17) synes det er viktig å ta tak i psykisk helse og hjelpe med å forebygge negative følelser.

TA TAK: Vilde Pladsen (17) og Rikke Larsen Helltun (17) synes det er viktig å ta tak i psykisk helse og hjelpe med å forebygge negative følelser. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Vilde Pladsen (17) og Rikke Larsen Helltun (17) mener det er viktig å ta tak i psykisk helse og hjelpe med å forebygge negative følelser. Nå kan ungdom i distriktet melde seg på kurs for å håndtere sin psykiske helse på en bedre måte.

DEL

PulsFokuset på mental helse øker i samfunnet. De fleste har et forhold til depresjon, enten man har vært deprimert selv, eller kjent noen som er eller har vært det. Depresjon kan føles tungt og vanskelig, men det er mulig å komme ut av en depresjon og man kan lære seg å forebygge det.

I slutten av oktober holdes det et kurs i Hønefoss som går utpå å bli kjent med følelsene sine og klare å mestre disse. Kurset er for ungdom mellom 16–20 år som er nedstemt/deprimert, eller som har erfaring med depresjonssymptomer.

Typiske tegn på depresjon

  • Fravær av glede
  • Tristhet
  • Tilbaketrekking
  • Søvnproblemer
  • Uro
  • Liten tiltakslyst
  • Grubling
  • Irritabilitet
  • Konsentrasjonsvansker

Viktig å ta tak

Rikke Larsen Helltun (17) og Vilde Pladsen (17) mener det er fint at det blir tatt tak i psykisk helse hvor man tilbyr hjelp med å forebygge negative følelser.

– Det at det blir holdt et kurs om dette er så bra og viktig. Nesten hele befolkningen vil selv oppleve depresjon i forskjellige grader, eller være pårørende til det. Derfor er det viktig å vite hva som kan forebygge det og hva man kan hjelpe med. Mental helse er like viktig som fysisk helse. Man må ha ekstra øyne på mental helse, fordi det ikke alltid er like lett å se, sier Vilde.

Hun er glad kurset er gratis, og sier hun selv ville meldt seg på da hun tidligere har slitt med depresjon og angst.

Vanskelig å spørre om hjelp

Rikke mener noen kanskje er redde for å måtte dele, eller at andre skal mene noe om det.

– Den psykiske helsen er noe av det mest personlige vi har, og noen er kanskje redde for å måtte dele. Men jeg vil bare si at den hjelpen man får når man først oppsøker hjelp er veldig bra. På skolen min, Ringerike Videregående skole, er helsesøster tilgjengelig på kontoret eller på telefon hele tiden, og man kan lett gå og ta en prat med henne. Jeg tror bare at problemet ligger i at man ikke alltid tør å spørre etter hjelp, sier hun.

KURSHOLDERE: Mestringskurset vil bli holdt av helsesøster og psykiatrisk sykepleier, Mette Preston og helsesøster Mari Randen Haugerud.

KURSHOLDERE: Mestringskurset vil bli holdt av helsesøster og psykiatrisk sykepleier, Mette Preston og helsesøster Mari Randen Haugerud. Foto:

Lære å forstå

– Formålet med kurset er å forstå hva som skaper følelser knyttet til nedstemthet. Når en vet hvilke tanker og situasjoner som skaper tristhet, kan en lære metoder for å kontrollere, motvirke og mestre nedstemthet, sier Mette Preston, helsesøster og psykiatrisk sykepleier.

Om kurset

Kurset blir ledet av godkjente kursledere, Mette Preston, helsesøster og psykiatrisk sykepleier, og Mari Randen Haugerud, helsesøster.

Det går en ettermiddag i uken, og varer rundt to timer.

Det holder på i åtte uker, og det er to oppfølgingsdager med tre-fire ukers mellomrom.

Kurset er gratis!

For mer informasjon og påmelding, kontakt helsesøster Mette Presto, på kontoret på Hønefoss Videregående skole, eller på telefon 480 44 675, eller helsesøster Mari Haugerud på telefon 409 24 476.

Vanlig psykisk helseplage

20 til 30 prosent av oss opplever å være deprimerte en eller flere ganger i løpet av livet. Med andre ord er depresjon en vanlig psykisk helseplage. Mette forteller at det finnes metoder for å mestre og motvirke nedstemthet og depresjon.

– For å kunne bruke disse metodene må de først læres, og for å virke må de brukes!

Hun forteller videre at det derfor er et treningsopplegg på kurset og til å bruke hjemme mellom kursdagene.

– Alle deltakerne får et kurshefte de skal bruke aktivt. Forskning har vist at kurset kan ha en god effekt på nedstemthet/depresjon. Målet er å gjøre de negative følgene av nedstemthet og depresjon mindre, og forebygge nye episoder.

FORSTÅ FØLELSER: Mette Preston forteller at formålet med kurset er å forstå hva som skaper følelser knyttet til nedstemthet

FORSTÅ FØLELSER: Mette Preston forteller at formålet med kurset er å forstå hva som skaper følelser knyttet til nedstemthet Foto:

Helsesøster Mette Preston understreker at det ikke er nødvendig å dele noe om seg selv på kurset.

LES OGSÅ: Mestringskurs: hjelper fortapt ungdom

Artikkeltags