– Det er livet som gjør deg til en kunstner

Renate Prokopcika (23) er en tidligere elev ved Hønefoss videregående skole.

Renate Prokopcika (23) er en tidligere elev ved Hønefoss videregående skole. Foto:

Renate Prokopcika (23) studerer kunst ved Asker kunstfagskole. Nylig besøkte hun sin tidligere linje for å snakke om kunst med elevene.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

PulsRenate prøvde seg først på design og håndverk ved Hønefoss videregående skole, men fant ut at det ikke var helt det for henne.

Livet inspirerer

Hun valgte istedenfor å gå på formgivningsfag, linjen som nå heter kunst, design og arkitektur, fordi hun alltid hadde hatt lyst til å studere ved en kunsthøgskole.

– Selv om jeg ikke trengte å ha en bakgrunn med kunst i videregående utdanning så følte jeg det allikevel var en god mulighet, forteller Renate.

Renate Prokopcika studerer kunst ved Einar Granum kunstskole i Asker.

Renate Prokopcika studerer kunst ved Einar Granum kunstskole i Asker. Foto:

Kunststudenten besøkte Hønefoss videregående skole for å snakke om sitt studie med elevene på formgivningsfag og kunst, design og arkitektur.

– Hvordan jeg har levd inspirer meg til å bli kunstner. Kunstnere blir ikke bare født, jeg tror livet gjør deg til en kunstner. Når du ikke finner en plass å være så kan du finne deg selv i kunsten, sa hun.

LES OGSÅ: Friheten til å velge: skole eller friår?

Erfaring fra kunstskole

Før Renate begynte på formgivningsfag gikk hun på kunstskole. Derfor hadde hun litt erfaring da hun begynte på formgivningsfaglinja. Selv om hun kunne mye av det grunnleggende så lærte hun mye nytt.

– Å gå her på linja ga meg motivasjon til å fortsette å jobbe mer med det, fordype meg enda mer, uttrykke meg mer i kunst og ikke minst gi meg enda mer interesse for kunst.

Kreative fag gir en annerledes skolehverdag. Her er et utsnitt av Renates flotte arbeider.

Kreative fag gir en annerledes skolehverdag. Her er et utsnitt av Renates flotte arbeider. Foto:

LES OGSÅ: – Vil heller følge drømmen enn å kjøre «safe»

Nysgjerrighet viktigst
Nylig var Renate (23) tilbake i Hønefoss for å fortelle lokale elever om hvordan det er å velge en kunstfaglig retning.

Nylig var Renate (23) tilbake i Hønefoss for å fortelle lokale elever om hvordan det er å velge en kunstfaglig retning. Foto:

Da elevene spurte Renate om hun ville gi noen tips til de elevene som går kunstlinja på videregående i dag, kom hun med noen kloke ord.

– Hvis du ikke vet hva du vil, for kunst er vanskelig, men allikevel er nysgjerrig, så anbefaler jeg å jobbe mer med det og ikke kaste det til side fordi det virker skummelt, men bare fortsette å jobbe med det.

– Det er mye som er bra med kunst, det er vanskelig å si hva som er det beste, men det er kanskje det at man finner ut noe nytt gjennom kunst, det blir en annerledes opplevelse og får en til å tenke og oppfatte ting annerledes. Det beste ved å uttrykke seg gjennom kunst er muligheten å fortelle noe, gi inntrykk eller påvirke på en måte som ord ikke kan, fortalte hun.

Nå går Renate gjennom søknadsprosessen til noen av kunsthøgskolene i Norge. Etter kunstutdanningen håper hun å kunne etablere seg som kunstner.

LES OGSÅ: – Linjen gir et godt innblikk i medieyrkene

Kreative fag

– Vi trenger en linje som kunst, design og arkitektur, fordi vi trenger kreativitet og det er i mitt syn en mer spennende måte å få studiekompetanse på. Det er spennende og kanskje litt avslappende å ha forskjellige kreative fag imellom de vanlige fagene og man lærer nye ting på en annerledes måte, sa Renate avslutningsvis.

LES OGSÅ:

Artikkeltags