På tide med en debatt om blodgivning | Ylva Cicilie Kaasin Simarud

Ylva mener

Ylva mener Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Etter at jeg leste Si ;D-innlegget i Aftenposten om regler rundt blodgivning vekket det noen tanker hos meg. Vi er i 2018, og en debatt om likestilling blir tatt inn på flere områder. Nå er det på tide at en debatt om likestilling angående blodgivning starter.

DEL

Det er mange regler rundt det å gi blod. På en måte er dette veldig bra, fordi blodet man gir kan ikke inneholde smittefare fra ulike sykdommer. På en annen måte derimot, er noen av reglene litt diskriminerende.

Da snakker jeg selvfølgelig om reglene rundt homofile som vil gi blod.
En generell regel blodbanken har, er at det er en halvårskarantene på å gi blod etter partnerskifte. Grunnen til det er å være sikret for kjønnssykdommer før en gir blod, og det er jo greit.

At homofile gutter har en karantene på et helt år etter partnerskifte, det blir jeg provosert av. Regelen for dette er jo lent på at smittefaren på kjønnssykdommen HIV er størst hos homofile menn.

Etter at denne regelen ble innført har vi fått mye mer kunnskap om HIV. Man kan nå ta tester på om man er smittet.

Regelen ble laget av frykt under en HIV-epidemi for flere tiår siden. Denne frykten som i 2018 kan løses ved hjelp av en enkel HIV-test.

Hvorfor får da ikke gutter som tester negativt på HIV etter halvårskarantenen, lov til å gi blod før et helt år etter partnerskifte?

Jeg merker at jeg ble skuffet over regler i dagens samfunn da jeg leste om det i Aftenposten.

Vi har gjort en del for likestilling med tanke på partnerskapsloven, ekteskapsloven og pride. Likevel har vi en lang vei å gå før vi kan kalle oss for et likestilt samfunn. Spesielt for likestillingen mellom legninger.

Å gi homofile gutter en doblet karantene på blodgivning ved bytte av parter, er som å diskriminere legningen de har.

For å komme enda et steg nærmere et likestilt samfunn, bør det rett og slett komme regler som tar høyde for kunnskapen om kjønnssykdommer som vi har i dag. Regler som ikke går på legningen en har.

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.