Anne Karin er ikke lenger helsesøster: – Tror ny tittel kan bidra til at flere menn kommer inn i yrket

HELSESYKEPLEIER: Anne Karin Swang, leder for helsesykepleierne i Buskerud er positiv til navneendringen.

HELSESYKEPLEIER: Anne Karin Swang, leder for helsesykepleierne i Buskerud er positiv til navneendringen. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

1. januar ble tittelen helsesøster historie, og det skal nå hete helsesykepleier. Jobben og kompetansen er akkurat den samme, bare tittelen er annerledes.

DEL

PulsTittelendringen, som først ble vedtatt på Stortinget i desember 2018, skjer fordi det tidligere navnet på yrket var svært kjønnsdefinert. Det er nå store håp om at dette kan bidra til at flere gutter velger å søke på utdanningen.

Anne Karin Swang, leder for helsesykepleierne i Buskerud, har stor tro på den nye tittelen.

Kjønnsnøytral tittel

– Tittelendringen skjedde i forbindelse med at både myndighetene og NFS, Norsk Sykepleierforbund, ønsket en kjønnsnøytral tittel. En gruppe satt seg ned for å jobbe med nettopp dette, og det endte opp med å ta noen år, forteller Swang.

– Folk har kunnet komme med forslag til den nye tittelen. Familiesykepleier var et av mange. Alle disse forslagene har blitt nøye gjennomgått før de fant den riktige tittelen. Den er jo først og fremst fin fordi den er en kjønnsnøytral. Man kan nemlig ikke være en helsesøster uten å være sykepleier, sier Swang.

LES OGSÅ: Han var den første «helsebroren» - men Christian blir kanskje også den siste (+)

Nå blir det mer tydelig at de er sykepleiere med spesialisering innen helsefremmende og forebyggende arbeid.

– Helsesykepleier er ekspert på fysisk-, psykisk-, sosial- og seksuell helse. Tittelen er kort og dermed lett å bruke, forteller Kristin Sofie Waldum-Grevbo, leder for landsgruppen av helsesykepleiere til nsf.no.

Positiv endring

Swang er klar på at hun er veldig positiv til endringen, og har selv ønsket dette i lengre tid. Hun håper det kan bidra til å få flere menn inn i yrket, til nytte for barn og unge.

– Jeg synes det er veldig bra at det har skjedd en tittelendring, og jeg tror det kan bidra til at flere menn kommer inn i yrket. Ikke for oss andre sykepleiere, men barn og unge som vi prøver å hjelpe. Foreløpig finnes det bare 11 mannlige helsesykepleiere i Norge, og vi ser at det er bra for mange å kunne velge om de vil snakke med en mann eller kvinne. Det er ikke bare gutter som liker å betro seg til en mann, noen jenter foretrekker også dette, sier hun.

Bent Høie uttalte til Sykepleien.no i fjor høst at det har vært et veldig kjønnsdefinert navn på rollen, en barrière som gjør at gutter ikke søker.

– Nå håper vi at dette vil bidra til at flere gutter vil søke seg til utdanningen, sa han.

Kan skape bølge

Ann Karin mener også at dette kan skape en slags bølge når det kommer til andre yrkestitler med kjønnsdefinerte navn, som brannmann og rådmann. Mange av disse yrkene består i stor grad av kjønnet som blir nevnt i tittelen, og det er nettopp derfor vi kanskje trenger en endring.

– Det er faktisk bestemt av myndighetene at det skal bli gjort noe med slike yrkestitler. Jeg tenker at alle slike yrker bytter navn etter hvert, og blir kjønnsnøytrale, på lik linje som vår nye yrkestittel. Vi var bare frampå og endte opp med å gjøre det først. Det var helseministeren, Bent Høie, som godkjente at navnebytte skulle tre i kraft, forteller hun.

Slike endringer av yrkestitler er heller ikke uvanlig eller noe helt nytt. Før i tiden ble en sykepleier nemlig kalt sykesøster, som helt sikkert var fordi kvinner dominerte dette yrket. I dag er det flere menn som jobber som sykepleiere, og det er mulig endringen av tittelen fikk noen menn til å ville ta denne utdanningen allikevel.

– Det vil nok ta tid før folk venner seg til og begynner å bruke den nye tittelen, men slik har det vært tidligere også. For noen år tilbake var ikke tittelen for sykepleier det den er i dag, da het det sykesøster. Dette var det masse drama rundt, og det var noen som nektet å kalle seg sykepleier, forteller Swang.

– Jeg tenker allikevel at navnet ikke har så mye å si på sikt. Det er den jobben vi gjør som er viktig, menn og kvinner, og ikke at tittelen har endret seg.

LES OGSÅ: Før var de helsesøstre: – Nå er vi helsesykepleiere

Artikkeltags