Lajla Omarova (16) og Haakon Mosengen (20) forteller begge at de selv tenker over konsekvensene av høy musikk, men at de opplever at det er mange som ikke gjør det.

– Jeg har faktisk tenkt på konsekvensen av høy musikk og opplevd konsekvensene selv. Jeg tenker jo selvfølgelig på dette, fordi dette helsemessing er farlig og kan forårsake store skader, forteller Lajla.

Haakon legger til at han som musiker tenker over temaet svært ofte, og spesielt nå som han er russ. Han tror at flere tenker over det nå enn før, mye fordi folk er bedre opplyst om hørselsskader og muligheten for at man aldri blir kvitt dem.

– Likevel er det nok flere som ikke tenker over det, enn de som gjør. Når man er ute og fester, er det jo utrolig moro å ha så høy musikk som mulig, og det er ikke et naturlig tidspunkt å tenke på hørselen.

Forhindre hørselsskader

Når det kommer til å forhindre hørselsskader som følge av høy musikk forteller Haakon at det aller beste ville vært å holde seg unna alle lyder, men at dette ville vært nærmest umulig.

– Det er utrolig viktig å passe på hørselen sin, så det beste er da å ta med seg et par ørepropper når man vet at det kommer til å bli høyt, legger han til.

Videre forteller han at selv om ørepropper kan være ubehagelig å bruke er det bedre enn å ende opp med hørselsskader som følger deg resten av livet.

Lajla hører mye på musikk, men hun liker ikke tenke på konsekvensene av høy lyd. Noen ganger synes hun likevel det kan være deilig å ta litt pause fra musikken.

– Ikke høre på høy musikk i øretelefoner ville vært en god start. Å ta pause fra musikk innimellom er alltid litt deilig.

 

Konsekvensene

Da Haakon hadde et friår i fjor gikk han på folkehøgskole. Der hadde han en lærer som hadde spilt trommer i et band, og ikke tenkt på hørselen sin før det ble for sent. Læreren fikk tinnitus og måtte legge opp som musiker.

 Haakon beskriver dette som en tankevekker, og poengterer igjen hvor viktig det er å passe på hørselen sin.

 – Sånn han forklarte det, er det plager man absolutt ikke vil leve med, for det begrenser deg veldig, avslutter han.

 

– Ett smell er nok

Sølvi Bergerud jobber som helsesøster. Hun forteller at det kan være flere grunner til hørselstap og skader.

– Er du utsatt for høy lyd over lang tid kan det føre til hørselstap, men kun ett smell kan også gi varig skade, forteller Sølvi. Noen ganger får vi nedsatt hørsel på grunn av ørevoks. Sykdom og skader kan også redusere hørselen. Når vi er kraftig forkjølet kan også hørselen for en liten periode bli noe nedsatt. Dette går over igjen.

Bergerud forklarer at høy lyd skader hørecellene I sneglehuset, men at det finnes måter man kan redusere skadene.

– Tiltak for å redusere risikoen for hørselstap er å fjerne seg fra støykilden eller redusere den. Den kan i noen tilfeller reduseres ved å skru ned lyden. Et annet tiltak er å benytte hørselvern eller ørepropper.

– Det er ofte de høyeste tonene som rammes først. Da kan man ikke lenger høre gresshoppene spille i gresset om sommeren eller fuglesangen, avslutter hun.

LES OGSÅ: Husk ørepropper i russetiden!