– Brukte mat for å kontrollere følelsene

Tre år med spiseforstyrrelse: Denne uken skriver vi om anoreksi og kroppspress, både det vi legger på oss selv, og det som er medieskapt. Personen på bildet er ikke knyttet til saken.

Tre år med spiseforstyrrelse: Denne uken skriver vi om anoreksi og kroppspress, både det vi legger på oss selv, og det som er medieskapt. Personen på bildet er ikke knyttet til saken. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Mange kjenner på stort press om å ha et perfekt ytre, gjerne fra flere kanter. For noen kan det resultere i svært destruktiv adferd.

DEL

PulsMange unge opplever et stort kroppspress. For å belyse dette, har Puls snakket med to atten år gamle jenter fra distriktet, som begge har sterke meninger om kroppspress og selvbilde.

En av jentene i saken har valgt å være anonym.

LES OGSÅ: Ingen skam å være skeiv i 2016

Slitt med anoreksi

For tre år siden fikk jente (18) diagnose anoreksi, en spiseforstyrrelse. Hun følte et press på flere områder, og brukte maten for å kontrollere det.

– Jeg tok avstand fra folk, noe som gjorde meg isolert og alene, forteller hun.

18-åringen klarte ikke å tenke rasjonelt, og slet i tillegg med depresjoner og angst. Hun presiserer at de fleste ikke tenker på at spiseforstyrrelser også fører til at en taper vekt av indre organer ved at de fortæres, i tillegg krymper hjernen og hjerte. Stoffskiftet påvirkes også, og temperaturen settes ned for å spare energi. Det er alvorlige konsekvenser.

Hun fikk heldigvis ingen varige skader av sykdommen, men hun slet med virkningene av det ovennevnte mens hun var syk. Selv om hun har slitt med anoreksi i tre år er riktignok ikke et ytre kroppspress noe hun har følt mest på.

– Jeg tenker det er forestillinger vi utvikler selv, mener hun.

Sterke meninger

Jenny Lindseth Birkeland (18) har aldri hatt et vanskelig forhold til mat, men har allikevel sterke meninger om kroppspress.

Jenny Lindseth Birkeland (18) har ikke selv hatt spiseforstyrrelser, men tror at kroppspresset delvis er medieskapt.

Jenny Lindseth Birkeland (18) har ikke selv hatt spiseforstyrrelser, men tror at kroppspresset delvis er medieskapt. Foto:

Hun forteller at hun ikke tenkte noe særlig på kropp da hun var yngre, og det eneste hun reagerte på var at andre jenter utviklet seg raskere enn henne. Hun har aldri følt et spesielt stort press på hvordan hun skal se ut, men hun har tidligere blitt påvirket i noen grad.

– Det ironiske er at jeg aldri tenkte over andre jenters kropper før media begynte å skrive at kroppspress var noe eksisterende og alvorlig, forklarer hun.

Medieskapt

Da utallige avisoverskrifter påsto at jenter sliter, fordi de tror de må se ut som Victoria Secret modeller, generaliserte de alle jenter. Dermed følte Jenny at det var naturlig at hun også reagerte på det da flere rundt henne gjorde akkurat det samme.

Viktig med åpenhet

Jentene mener det er viktig med større grad av åpenhet rundt spiseforstyrrelser og kroppspress. Dette mener hun er fordi spiseforstyrrelser er langt vanligere enn folk tror. Det er noe som er tabulagt som følge av mangel på kunnskap., tror Jenny.

Samtidig nevner hun at det bør fokuseres mindre på kropp og slanking, siden det er en viss risiko forbundet med å publisere slikt med tanke på hvordan unge og usikre personer kan reagere.

Jenny legger til at spiseforstyrrelser ikke bare er noe som skapes av kroppspress, men at det er en psykisk lidelse som det ligger mye mer bak enn kun press og fokus på kropp. I noen tilfeller handler det mer om kontroll enn kun selve vekttapet mange opplever.

Hun mener det viktigste en kan gjøre for å få bedre selvbilde er å innse at ingen bryr seg om lårene dine møtes på midten eller om magen din har et par ringer flere enn naboen.

– Det første jeg legger merke til ved en person er ikke vekten, men smilet og utstrålingen, sier hun.

Jenta som valgte å være anonym mener at en ikke vil bli påvirket i like stor grad om en allerede har god selvfølelse. For henne er det nå blit tviktig å fokusere på ting som gjør en glad, kropp og utseende er bagateller det er trist å henge seg opp i.

Anoreksi

Anoreksi kjennetegnes av en intens frykt for å gå opp i vekt. Mange tror de er overvektig, selv når de er undervektige.

Det mest synlige symptomet på anoreksi er undervekt. Ved måltidene kan du føle deg ille til mote og unngå å spise. Du bekymrer deg overdrevent over vekten din og teller kalorier. Noen trener daglig i mange timer eller misbruker avføringsmidler.

Andre symptomer på anoreksi er opphør av menstruasjonen, svakhet og verkende muskler, svimmelhet, tung pust og hjertebank, kalde hender og føtter, forstoppelse, dehydrering, tørr hud og hårtap.

Kilde: Helsenorge.no

LES OGSÅ: Ida Golberg: Å se venner ha det vondt

Artikkeltags