Ett menneske kan redde syv liv

Illustrasjonsbilde: organdonasjon

Illustrasjonsbilde: organdonasjon

Artikkelen er over 2 år gammel

Amanda Staff (17) valgte å bli organdonor. Hun ønsker å hjelpe andre om noe skulle skje henne.

DEL

PulsHun kom over muligheten på nettet, og fikk vite at det er flere mennesker på venteliste for nye organer.

Amanda ønsker å være til hjelp dersom noe skulle skje med henne, og det er grunnen til at hun i fjor hentet et donorkort på apoteket.

– Jeg håper selvsagt ikke at noe skal skje med meg, men dersom noe skulle skje er det bra å ha muligheten.

Hun snakket først med foreldrene sine om det, for å informere dem om valget hun tok. Dette er fordi hun mener det er viktig at hennes nærmeste familie og venner vet om det, så organene faktisk doneres bort.

LES OGSÅ: Et liv kan redde mange. Hjelp til.

Anbefaler donasjon

Amanda anbefaler alle å melde seg som organdonor, og ser ingen ulemper ved å være det.

Amanda Staff (17) om organdonasjon.

Amanda Staff (17) om organdonasjon. Foto:

Hun mener det er viktig, fordi det kan redde flere liv. Det er mange som trenger nye organer for å overleve, men allikevel få som melder seg.

LES OGSÅ: Organdonasjon er et av få livsviktige valg

Viktig med donorer

Overlege og gastroenterolog Joachim Friestad forklarer at organdonasjon er noe som er svært viktig medisinsk sett, siden det gir en mulighet til å overføre et friskt organ til en person med et sykt organ.

– Det finnes teknikker som gjør dette mulig, men det er viktig at vi har personer som er villige til å donere sine organer.

Organene som doneres er hjerte, lunger, lever, nyrer og bukspyttkjertel, som vil erstatte andre organer om ulykke, blodpropp eller hjerneblødning inntreffer en organdonor det ikke er mulig å redde.

LES OGSÅ: – Snakk med familien om organdonasjon

Flere måter å melde seg

– Personen som vil bli det må fylle ut et donorkort som en finner på apotek eller hos fastlege, men man kan også laste ned applikasjonen «donorkort» på mobil.

Han understreker at det er viktig å informere sine nærmeste om, siden det er dem som må opplyse om ens valg etter personens bortgang.

– Hvorfor mange unge ikke melder seg på offentlig at man vil bli donator så tror jeg det skyldes at man ikke kjenner til muligheten. Hver gang et slikt tema blir debattert i media, eller at man møter en stand på torget som informerer, vil mange melde seg på. Når unge, men også eldre skjønner at de kan være med å redde andres liv når deres eget har gått tapt, melder mange seg.

– Annet enn sårbarhet blant familiedonorer etter nyretransplantasjon er det ingen ulemper ved å velge å være organdonor.

LES OGSÅ: Nikolai Messel (21) om organdonasjon: – Man kan redde flere liv, selv om et annet har tatt slutt

Over 300 på venteliste

Ifølge organdonasjon.no står det til enhver tid mellom 300 og 400 mennesker på venteliste for et nytt organ.

Organdonasjon er for mange eneste utvei fra en dødelig sykdom, og takket være denne behandlingsformen har over 10.000 mennesker unngått døden. Nettsiden understreker også at det er få regler for hvem som kan bli organdonor.

Artikkeltags