Gå til sidens hovedinnhold

Briller – en dyr helseutgift

Artikkelen er over 5 år gammel

Ufrivillige helseutgifter kan koste mye. Maria Gruer (17) vet hvor dyre utgiftene lett kan bli, da hun er avhengig av briller.

Puls

Helseutgifter er noe vi må akseptere, noen i større grad enn andre.

Det kan være alt fra brilleglass som må skiftes ut, til kostnader knyttet til medisinbruk. Hva de har til felles, er at de koster en pen slant.

Ifølge SSB brukte staten i gjennomsnitt 56.447 kroner per innbygger i fjor, men statistikken unnlater å informere om hvor mye penger hver privatperson bruker på helseutgifter som ikke dekkes av staten. Maria Gruer (17) har mye erfaring med hvor dyrt helseutgifter lett kan bli.

Dekker inntil 18 år

Gruer benytter seg av briller på grunn av sin helsemessige tilstand, da hun har en øyesykdom som kalles nystagmus, som går ut på at man har ufrivillige rytmiske øyebevegelser.

Gruer forteller at staten dekker, inntil videre, glassene hennes og rundt 400 kroner til innfatning, men den ordningen kommer ikke til å fortsette etter at hun blir myndig.

– Når jeg blir 18 år må jeg, så vidt jeg vet, betale alt selv.

Totalt ville hun måte betale tilpasning og glass på rundt 6-7.000 kroner, om ikke staten hadde dekket det for henne.

Innen Gruer fyller 18 år, håper hun å kunne unngå å måtte bytte glass hvert halvår, som hun er nødt til å gjøre nå på grunn av endringer i styrke.

– Å måtte betale selv blir ikke et stort problem, men det blir en ganske stor sum, forteller Gruer.

Hun bemerker at så lenge hun er en elev uten jobb, blir hun veldig avhengig av at foreldrene betaler den store utgiften for henne.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Gruer mener man ikke burde se på alder når det kom er til økonomisk støtte, men at man heller burde konsentrere seg om den økonomiske situasjonen til vedkommende.

– Man har ikke nødvendigvis en større inntekt bare fordi man har fylt 18, så støtten som gis ut burde heller være basert på inntekten til hver enkelte person, fortsetter hun.

Gruer forteller videre at det systemet slik det er nå, bare lemper større utgifter over på forsørgerne av ungdommene som fyller 18 år, noe som helst bør unngås.

– Alder burde ikke være en avgjørende faktor, kommer det kontant.

Takknemlig

Gruer legger til at selv om det er synd at staten ikke dekker de dyre brillene hennes etter at hun fyller 18 år, så er hun takknemlig for at staten har dekket kostnadene i så lang tid.

– Det at staten dekker utgiftene våre er lett å ta for gitt. Vi har lett for å klage, men glemmer fort hvor privilegerte vi egentlig er.

– Velger bort briller grunnet pris

Refusjon av helseutgifter stopper for de fleste når de fyller 18 år. Optiker og daglig leder ved Specsavers Hønefoss, Mari Ann Norli, mener det er synd at så viktige ting som briller ikke blir dekket.

Helseutgifter er noe alle må være oppmerksomme på til daglig, og i noen tilfeller spesielt ungdom. For plutselig er det vår tur.

Få får dekket hele

Mari Ann Norli, optiker og daglig leder ved Specsavers Hønefoss sier det er synd at ikke alle får dekket sine helseutgifter.

– Det er dessverre ikke alle som får dekket sine helseutgifter, og det er særdeles få som får dekket hele utgiften også.

Norli forteller videre at fullstendig refusjon reservert for dem som trenger spesialtilpassede brilleglass.

De fleste kundene Specsavers har er i alderen 30 år og oppover. De har også en del kunder under 18 år som kommer innom for å ta synsundersøkelser da de ifølge Norli de tilbyr et noe billigere alternativ.

Bytter ikke brilleglass

Ifølge Norli er det mange ungdommer som har en tendens til å gå lengre perioder uten å bytte brilleglass, eller i det hele tatt å skaffe seg brilleglass på grunn av utgiftene som kan medføre.

– Det er nok mange ungdommer som går rundt og egentlig trenger brilleglass, sier Norli.

– Foreldre har forsørgerplikt

Daglig leder ved NAV Ringerike, Bente Jansen, informerer om retningslinjene ved utbetaling av hjelpemidler som for eksempel behov for briller.

Har du en varig synsnedsettelse kan du ha rett til hjelpemidler som kan bedre funksjonsevnen din.

Vanlige briller eller kontaktlinser som korrigerer brytningsfeil i øyet (langsynthet, nærsynthet eller skjeve hornhinner) dekkes ikke.

Unntaket er barn og unge under 18 år som har spesifikke øyenlidelser.

– NAV-kontorene har i utgangspunktet ikke ansvaret for briller til innbyggerne. Slike tjenester for barn blir ivaretatt av NAV Hjelpemiddelsentralen i Vest-Agder, opplyser daglig leder ved NAV Ringerike, Bente Jansen etter henvendelse fra Pulsredaksjonen denne uken.

Det kan søkes om støtte til utgifter når du er over 18 år, i ekstraordinære tilfeller.

– Voksne over 18 år kan i helt spesielle tilfeller få tilpasset briller hos de ulike hjelpemiddelsentralene som finnes i hvert fylke, opplyser Jansen.

Etter barneloven har foreldre forsørgerplikt for barna sine til de er ferdige med videregående skole.

– Dersom man ikke har økonomi til å dekke briller, kan man søke NAV om økonomisk sosialhjelp, forteller hun videre.

NAV gjør da en individuell vurdering i hvert tilfelle.

Når det gjelder helsetjenester generelt, gikk dette ut av NAV for noen år siden, er hva redaksjonen erfarer.

LES FLERE SAKER OM HELSE:

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.