Ann Helen (19) står imot kroppspress: – Det er mitt utseende og min kropp

Ann Helen Nygård er 19 år, og lar seg ikke stoppe av andres meninger om hva hun bør kle seg i eller mene.

Ann Helen Nygård er 19 år, og lar seg ikke stoppe av andres meninger om hva hun bør kle seg i eller mene. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Er kroppspress noe vi vokser fra? For blogger Ann Helen Nygård (19) fra Hallingby preller hets og kritikk av, men hun mener flere og flere unge gjør kosmetiske inngrep. – Hva skjer når du legger deg under kniven, men fortsatt ikke er fornøyd? spør hun.

DEL

Det er to år siden hun sa seg ferdig med sommerkropp-begrepet på bloggen adalsjenta.blogg.no.

Hun blogger fortsatt, og deler raust fra livets hendelser, også det som ikke er like glamorøst. Hun ser at andre bloggere jobber i motsatt retning.

– Mange av de største bloggerne legger opp til en vanvittig kroppspress, for de opererer seg til å bli «perfekte» med å forandre nesen, leppene, puppene og rumpa. Mange unge jenter og gutter har disse som sine forbilder, oftest fordi de er usikre på seg selv. De drømmer om å se slik ut, fordi det er da de tror de er bra nok. Det er synd å se en slik utvikling, fordi alle er fine som de er, sier Ann Helen Nygård.

Få gode forbilder

– Har du selv noen forbilder i sosiale medier?

– Nei, eller jeg har hvert fall ikke funnet noen enda, om jeg kan si det sånn. Når det er sagt, synes jeg det er veldig fint med dem som faktisk jobber mot kroppspresset, de inspirerer meg.

– Lar du deg påvirke?

– Nei, det gjør jeg ikke. Jeg har jo blitt veldig mye mobbet opp igjennom livet mitt, både det gjaldt utseende og kroppen min, og det ble et slags press på hvordan andre mente jeg skulle se ut.

– Etter hvert fant jeg ut at disse ikke ville meg noe godt, og at jeg var bra nok som jeg er. Og selv om presset kanskje har vært der, har jeg aldri blitt påvirket av det. Jeg har lært å bli fornøyd med meg selv akkurat som jeg er. Det er mitt utseende og min kropp, og det er jeg som skal leve på denne måten, ikke andre.

En av de nyeste bloggpostene.

En av de nyeste bloggpostene. Foto:

– Har dette endret seg noe fra du var 15 til nå?

– Både og. Personlig kjenner jeg ikke like mye på presset lenger, men allikevel synes jeg det er større nå. Flere og flere legger seg under kniven, og mange blir inspirert til å gjøre det samme, særlig jenter i 14-16-årsalderen. Mange av disse begynner allerede i den alderen å spare penger til operasjon til 18-årsdagen sin. Men vi som er litt eldre ser det fra en annen vinkel, og presset føles derfor ikke like stort blant meg og min vennegjeng. Så jeg tror dette er veldig individuelt.

Klær og folk

– I 2015 skrev vi om at du gjennom bloggen belyste begrepet «Sommerkroppen», og nektet å la deg påvirke av dette. Har du endret synet på dette?

– Nei. Jeg står fremdeles på det å være seg selv, og stå imot presset. Det får jeg mye hets for, ettersom mange mener at jeg kler meg feil etter kroppen min blant annet, noe jeg synes er latterlig. Altså, hvem bestemmer hva som skal kle hvem?

Ann Helen Nygård delte dette bildet sommeren 2015.

Ann Helen Nygård delte dette bildet sommeren 2015. Foto:

– Kunne du ha forandret utseendet, enten ved fillers, Restylane eller større inngrep?

– Nei, jeg jobber heller for å være fornøyd med seg selv akkurat som man er. Jeg tror man kan gjøre mye med tankegangen i stedet for å sette i gang med slike inngrep. Jeg har jo lest om flere bloggere som har operert seg, men som ikke er fornøyd med seg selv eller operasjonen heller.

Ann Helens råd

– Det er vanskelig å bli helt fornøyd med seg selv. Men når man virkelig går inn for å jobbe med det, så blir det mye bedre. Her er mine råd:

  • Ikke bry deg om hva andre mener. Ikke la de trykke deg ned og vær deg selv slik du ønsker.
  • Se deg i speilet og gi deg selv tre positive komplementer hver dag.
  • Fortell deg selv hver dag at du er bra nok, viktig og verdifull.
  • Ta til deg alle komplimenter du får, gjerne skriv disse ned. Heng de opp et sted du ser den hver dag.
  • Om du vurderer å gjøre et inngrep, tenk deg nøye om. Er det verdt det? Kommer du da virkelig til å bli fornøyd med seg selv? Gjør du det for andre eller for at du selv ønsker det?
  • Og sist, men ikke minst: Det blir bedre ved åra. Den største kritikeren er deg selv, folk bryr seg ikke så mye som du tror. De som trykker deg ned, er de som sliter mest med seg selv.

Skaper presset selv

Benedicte Heieren Hundhammer (18) Rønnaug Bentzen Korgerud (18) mener derimot at hver enkelt bør gå i seg selv for å se hvor kroppspresset kommer fra.

– Jeg mener at man må ha litt ryggrad, og ikke la seg påvirke av det. Det er enkeltindivider som er usikre på seg selv, og for å skjule usikkerheten, så viser man seg fram gjennom bilder eller andre midler for å få en bekreftelse av andre. Da vil jo automatisk andre gjøre det samme, og dermed stopper ikke kroppspresset, sier Benedicte.

Saken fortsetter under bildet.

Benedicte Heieren Hundhammer (18) Rønnaug Bentzen Korgerud (18) tror at mange forandre på kroppen for andres skyld. Det er ikke nødvendig.

Benedicte Heieren Hundhammer (18) Rønnaug Bentzen Korgerud (18) tror at mange forandre på kroppen for andres skyld. Det er ikke nødvendig. Foto:

Hun mener at alle har komplekser, men man trenger ikke alltid å bry seg så mye. Rønnaug er enig, men mener at de som føler på kroppspresset, også er de som lager det.

– Det er ingen andre enn en selv som tillater seg å tenke at man er bra nok eller ikke, og derfor burde man gå mer inn i seg selv og tenke at man er fin nok som man er, sier hun.

Rønnaug mener det er viktig at man ikke lar seg påvirke av kroppspresset.

Sosiale medier

Benedicte tror at sosiale medier er med på å lage kroppspresset for mange.

– Man ser bilder av redigerte og unaturlige kropper som normaliseres, og usikre ungdommer skjønner kanskje ikke alltid at det er en fastsatt idealkropp. Man må klare å styre unna, og balansere hvordan man selv skal være, sier hun. Det er viktig å være fornøyd med seg selv, for da vil man nok ikke føle på et kroppspress.

Rønnaug er enig i dette. – Både jenter og gutter tenker nok at de vil se ut som bildene på sosiale medier, fordi det er her idealkroppen skapes, selv om bilder kanskje er redigerte. Noen vil kanskje ty til mer alvorlige midler for å skape en idealkropp.

Operasjoner og inngrep

Både Rønnaug og Benedicte tror det er mange jenter under 20 år som tyr til både operasjoner og inngrep for å bedre selvtilliten, og for å nærme seg idealkroppen enda mer.

– Jeg tror mange gjør det mest for andres skyld. Jenter fikser på pupper, rumper og lepper for at andre skal synes det er fint, sier Rønnaug.

Samtidig mener hun at mange jenter er så usikre på seg selv at de gjennomfører operasjoner og inngrep for å bedre selvtilliten sin når det kommer til kompleksene sine.

Benedicte er enig:

– Det jenter og gutter som tyr til operasjoner og inngrep kanskje ikke forstår, er at det fortsetter kroppspresset, og kanskje øker de det også.

Rønnaug synes det er veldig dumt at jenter gjør dette mot kroppen sin.

– Når man er 18–19 år, så er det kanskje da i livet man har finest kropp, og man er proporsjonert slik man er for en grunn, og da er det veldig trist at jenter og gutter føler man må endre på seg for å bedre selvtilliten sin. Alle er fine som de er, avslutter Rønnaug med å si.

Artikkeltags