Når vårfølelsen blir plagsom

Tobias Sjøli (18) og Maren Sjaamo (16) forteller om diverse plager de opplever med pollenallergi.

Tobias Sjøli (18) og Maren Sjaamo (16) forteller om diverse plager de opplever med pollenallergi. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Våren er her, noe som også betyr at pollensesongen er i full gang. Kjenner du deg igjen i Maren og Tobias' hverdag?

DEL

PulsMaren Sjaamo (16) og Tobias Sjøli (18) er begge enige om at pollenallergi er noe de definitivt kunne klart seg uten.

Plagsomme symptomer

Tobias forteller at pollenallergi er at man får en allergisk reaksjon på ulike typer pollen, og i hans tilfelle dreier det seg mest om bjørkepollen.

– Jeg synes det er helt forferdelig å ha pollenallergi, fordi det ødelegger den flotteste tiden på våren, når man konstant må klø seg i øynene eller nyse, sier han.

– Jeg får ulike symptomer som rennende og kløende øyne og nese, det blir vanskeligere å puste og bihulene blir tette. Jeg får også en del kryssallergier, som en del frukt, grønnsaker og nøtter, forteller Maren.

Pollenallergi: En stor del av befolkningen rammes av diverse allergener denne tiden av året, der pollen er særlig utbredt.

Pollenallergi: En stor del av befolkningen rammes av diverse allergener denne tiden av året, der pollen er særlig utbredt. Foto:

For å motvirke pollenreaksjonen tar de en haug med medisiner som tabletter, nesespray, øyendråper og astmamedisin.

– Medisinen gjør at jeg blir ekstra sliten, og pleier derfor å sove mye, og orker ikke å gjøre særlig mye på denne tiden av året. Jeg klarer ikke å yte maks når jeg trener, fordi jeg blir veldig trøtt og sliten. Skolehverdagen blir vanskeligere å komme seg gjennom når øynene klør og nesa er tett, forteller Tobias oppgitt.

– Allergien påvirker trening spesielt. Jeg spiller håndball og er vant til å trene masse, men dette er vanskelig da jeg blir fort tungpustet. I de verste periodene er det også litt vanskelig å holde konsentrasjon oppe på skolen, på grunn av hodepine, fortsetter Maren.

LES OGSÅ: Slik er det å være ung i Buskerud i 2017

Behandling

Det finnes en behandlingsmetode, kalt hyposensibilisering hvor man tar én sprøyte i uka i tre år. Hyposensibilisering er en metode for å helbrede eller lindre allergier ved å utsettes for økende doser av det aktuelle allergiframkallende stoffet via injeksjoner.

– Formålet er å lære kroppen å uskadeliggjøre allergien uten å framkalle en allergisk reaksjon. Etter dette skal man teoretisk sett være kvitt allergien for godt, forklarer Tobias.

Dette er noe han har vurdert i flere år nå, så sannsynligheten er stor for at han begynner med dette neste år.

– Jeg hører tilfeller der folk har blitt kvitt allergien helt ved hjelp av akupunktur, men det funket ikke på meg. Det er selvfølgelig også mange som vokser det av seg, forteller Maren.

– Jeg prøver å være positiv og gjøre det beste ut av det. Jeg vet at det er mange andre som har pollenallergi, og jeg har det nok ikke noe verre enn dem. Jeg prøver derfor å fortsette livet mitt som før, uten for mye fokus på allergien, sier Tobias.

– Jeg skifter dynetrekk ofte, går med oppsatt hår og holder meg for det meste inne. Bortsett fra det har jeg en normal hverdag, avslutter Maren.

LES OGSÅ: – Jeg kunne ha fått et hjerteinfarkt

Artikkeltags