Hannah (15) kan ta kjøretimer uten å få fravær

GLADE: Hannah Rensel (15) og Kristian Haraldsen (17) gleder seg over endringen i fraværsregelen.

GLADE: Hannah Rensel (15) og Kristian Haraldsen (17) gleder seg over endringen i fraværsregelen. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Helt siden 2016 har kjøretimer i skoletiden blitt regnet som ugyldig fravær. Men fra og med neste skoleår vil inntil 19 kjøretimer i skoletiden bli satt opp som godkjent fravær under 10-prosentregelen.

DEL

PulsKristian Haraldsen (17) har oppkjøring i mars. Selv om han synes det er litt surt at han får fravær på oppkjøringsdagen sin, er han likevel positiv til at andre etter han ikke får det samme.

– Det er jo positivt for dem som skal ta lappen i framtiden i hvert fall, de har jo bruk for det. Da slipper de å stresse ekstra når de har kjøretimer i skoletiden, sier Kristian.

Hannah Rensel (15) begynner på videregående til høsten, og er veldig glad for at vedtaket trer i kraft akkurat når hun og vennene hennes skal starte sin kjøreopplæring.

– Kjøretimer er jo noe som alle tar, og flesteparten tar det på videregående. Det er veldig greit å slippe å få fravær for å ta kjøretimer, jubler Hannah.

Ta lappen når det passer deg best

Hannah prioriterer å ta førerkortet på bil når hun først har tid og mulighet. Hun mener den beste tiden for å ta lappen er med en gang man får mulighet, når man er 18 år og fortsatt bor hjemme. Til tross for kostnadene, er det noe hun vil få gjort før hun drar av gårde for å studere.

SLIPPE FRAVÆR: Kristian tok alle kjøretimene sine i sommerferien for å slippe fravær.

SLIPPE FRAVÆR: Kristian tok alle kjøretimene sine i sommerferien for å slippe fravær. Foto:

Kristian mener det er opp til hver person. Han mener at om man vil ta lappen eller ikke, handler om hvor man bor i forhold til skole og jobb, eller kanskje det handler om interesse.

– Jeg kjenner mange som ikke tok lappen før de var over 25 år, siden de bodde så sentralt og aldri hadde bruk for lappen. De benyttet seg heller av busstilbudene. Det finnes jo flere som kanskje har mer bruk for førerkort på bil enn andre siden de kanskje bor litt langt unna skolen, mener Kristian.

Tok kjøretimene i sommerferien

På grunn av 10-prosentregelen valgte Kristian å ta alle kjøretimene sine hyppig etter hverandre i sommerferien. Han synes dette virket mer logisk siden han både hadde tid da, og han slapp å få fravær for det. Han ser heller ingen grunn til å ta noen fler kjøretimer før oppkjøring, siden han allerede kjører mye med foreldrene sine og sparer penger på denne måten.

Hannah har ikke tenkt så mye på kjøreopplæringen sin ennå, men planlegger å ta kjøretimene så fort som mulig.

– Det blir vel lettere å ta kjøretimene tett etter hverandre, tror Hannah.

– Jeg har ikke tenkt så mye på det i forhold til den nye regelen, men jeg tenker det er lettere å ta det i skoletiden istedenfor å bruke opp feriene mine på kjøretimer, fortsetter hun.

Legeerklæringer burde være gratis

I tillegg stresser ikke Hannah noe særlig over fraværsgrensa som venter henne når hun går inn dørene på videregående til høsten. Hun er forberedt på å ikke ha muligheten til å ta like mange hjemmedager som hun ellers ville gjort på ungdomsskolen. Så lenge hun får tak i en legeerklæring når hun er ordentlig syk, er ikke fraværsgrensa det største problemet hun har sett for seg.

Fraværsgrensa har hatt både positive og negative utslag, mener Kristian. Han skjønner at den ikke er perfekt og at noe må endres for å tilpasse flere mennesker. Han synes for eksempel at legeerklæringen burde bli ordnet på andre måter enn at syke elever må forlate senga, smitte andre og samle seg opp på venterommet for å få tak i en.

– Jeg tenker at legeerklæringen burde være gratis. Når det er pålagt å dra ned til fastlegen og skaffe seg en legeerklæring når man er syk, burde det være gratis, sier hun.

En positiv endring i fraværsregelen

Fraværsgrensa er i utgangspunktet en positiv ordning, ifølge Hannah og Kristian. De forteller at elever presser seg litt ekstra for å komme seg på skolen, og velger heller å møte opp i timene enn å risikere å ikke stå i faget.

Heldigvis for alle elevene som skal ta lappen til neste skoleår, trenger de ikke å stresse med å ikke stå i fag de har fravær i på grunn av kjøretimer. Hannah gleder seg til å begynne sin bekymringsfrie kjøreopplæring til høsten, nå som hun vet at det ikke går utover fraværet hennes.

– Kanskje det til og med blir flere som vurderer å ta lappen på videregående nå som de vet at de får godkjent fravær for kjøretimene sine også, avslutter Hannah.

LES OGSÅ: Førerkort uten dårlig samvittighet var på tide

Artikkeltags