Førerkort uten dårlig samvittighet – På tide | Silje Garpestad

ENDELIG: Puls-skribent Silje Garpestad synes det er en gledelig nyhet at kjøretimer endelig er gyldig fravær i videregående.

ENDELIG: Puls-skribent Silje Garpestad synes det er en gledelig nyhet at kjøretimer endelig er gyldig fravær i videregående. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Mange skoleelever har stor grunn til å være litt ekstra glad. Etter 3 år er endelig all trafikkopplæring gyldig fraværsgrunn.

DEL

Puls-kommentar Helt siden fraværsgrensa ble innført for 3 år siden har ikke kjøretimer og annen opplæring innenfor trafikk vært gyldig fraværsgrunn.

Om du var «uheldig» og tok en kjøretime i løpet av skoledagen ville dette fraværet gå på 10-prosentregelen. Man fikk altså samme straff for å ta førerkort, som når man skulket.
ATL (Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund) har jobbet for at dette skulle være tilfelle, og de har argumentert godt for seg.

Det er flere grunner til at de har villet ha en endring i dette helt siden fraværsgrensa ble en realitet i 2016, men en av dem er spesielt viktig:

Mange kjøretimer har foregått etter skolen og i helger, hvor trafikkbildet er betydelig mindre komplekst. På denne måten har ikke ungdommene hatt mulighet til å trene like mye på å kjøre i rushtrafikk.

Selv merker jeg at det byr på utfordringer å bare kunne ta kjøretimer før eller etter skolen. Mye av grunnen er fordi alle ønsker å slippe ugyldig fravær.

Det blir derfor hard kamp om kjøretimene som ikke påvirker skoletiden. Dette kan gjøre det vanskelig å få førerkortet til den datoen du så gjerne skulle hatt lappen. Mange har et ønske om å kunne ta oppkjøring og bestå den dagen de fyller 18 år.

Dette kommer forhåpentligvis til å endre seg til neste skoleår – ATL håper nemlig at dette skal bli en realitet om veldig kort tid.

Jeg kjenner imidlertid at dette irriterer meg litt, i og med at jeg allerede er i gang med å ta lappen.

Derfor vil dette også påvirke mange i mitt årskull, som har bursdag i løpet av de første månedene i 2019.

På tross av dette er det en gledelig nyhet, og noe jeg absolutt tror mange kjørelærere, foreldre og ikke minst skoleelever kommer til å sette pris på.

Det må selvfølgelig være deilig å slippe dårlig samvittighet, bare fordi du ønsker å ta lappen det året du fyller 18. Fraværsgrensa har helt sikkert sine fordeler, men dette var helt klart en negativ side. Jeg gleder meg over at politikerne endelig har kommet fram til en god løsning.

LES OGSÅ: Kjøretimer blir godkjent fravær fra og med neste skoleår.

Artikkeltags