Gå til sidens hovedinnhold

– Det er vel egentlig sånne som meg de vil ta med fraværsgrensa

Artikkelen er over 4 år gammel

Et nytt skoleår er i gang og fraværsgrensa eksisterer fremdeles. Vi har snakket med Nadia Ouassou (18) og Vigdis Johnsen (17) om deres tanker etter ett år med den nye regelen.

Puls

Nadia forteller hun var veldig negativ til fraværsgrensa da den først kom ut, fordi hun nettopp hadde en del fravær.

– I ettertid synes jeg faktisk ikke at det var så ille som jeg trodde. Det gikk mye bedre enn forventet, og jeg fikk et lite spark i rumpa, noe jeg er glad for. Jeg kan vel si at jeg var litt lat før, og fraværsgrensa var noe jeg trengte, sier hun.

Vigdis syntes det var unødvendig at fraværsgrensa kom.

– Jeg husker jeg syntes det var unødvendig, og var redd for at den kom til å ramme de som sliter fra før hardest, i stedet for skulkerne, forteller hun.

– Jeg synes egentlig ikke det har vært vanskelig å forholde seg til fraværsgrensa, fordi jeg alltid har møtt opp på skolen, selv om jeg har en tendens til å forsove meg noen ganger. Men det måtte jeg bare finne en løsning på, legger hun til.

LES OGSÅ: To dager med sykdom ga fem prosent fravær

Sånne som meg

For Nadia har fraværsgrensa vært nyttig og gitt henne mer motivasjon til å møte opp.

– Fraværet mitt gikk ganske ned og karakterene mine opp. Om karakterene mine er bedre fordi jeg møter oftere opp skolen eller at jeg er mer motivert, er jeg litt usikker på, sier hun.

– Det er vel egentlig sånne som meg de vil ta med fraværsgrensa, legger hun til.

Vigdis er også enig i at fraværsgrensa har vært nyttig.

– Den har jo fått ned fraværet, helt klart, sier hun.

Hun forteller videre at hun merker presset om å måtte møte opp på skolen etter at fraværsgrensa kom, uavhengig om man gjøre det fra før eller ikke.

– Fraværsgrensa har påvirket meg i noe grad, nå er det jo tiden for billappen og siden kjøretimer ikke er godkjent fravær innenfor 10 prosent grensa må jeg derfor fordele fraværet på ulike fag slik at jeg ikke overstiger grensen i ett fag, sier hun.

LES OGSÅ: Fraværsgrensa dyrker prestasjonssamfunnet

Bør finnes en grense

De er begge enige om at det bør finnes en grense for hvor mye fravær en kan ha, men at dagens fraværsregel har flere sider som må endres blant annet når det kommer til legeerklæringer og hva som er gyldig og ugyldig fravær.

Nadia mener regelen har funket bra for hennes del.

– Den burde endres når det gjelder legerklæringer fordi man klarer å fortelle at man er syk uten en erklæring til 300 kroner, sier hun.

Hun legger til:

– Det er så lett å bli hjemme en dag hvis man er sliten eller trøtt, men hvis man har en regel man må følge for å få vitnemål så har man ikke noen annet valg.

Vigdis synes det bør eksistere en fraværsgrense, men at dagens grense vi har i dag er for streng.

– Den må endres og tilpasses bedre. Utvidet prosentdel, kjøretimer gir godkjent fravær og foresatte kan skrive melding dersom du er syk, mener hun.

– Politikerne må vise mer tillit til elevene. Legekontorene fylles opp av syke ungdommer som trenger legeattest, noe som gjør at skolen ikke lenger er «gratis», sier hun avslutningsvis.

Les også

Elevrådsleder: Uansvarlig praksis?

LES OGSÅ:

Kommentarer til denne saken