Gå til sidens hovedinnhold

Vil teste egne grenser i førstegangstjeneste

Artikkelen er over 5 år gammel

Tiden for sesjon del 2 har kommet. For noen er det svært viktig å komme inn i førstegangstjeneste.

Puls

Forsvaret har alltid fascinert Aurora Schulze Sæther (18).

– Jeg har lyst til å prøve noe som krever mer fysisk arbeid og jeg vil teste mine egne grenser, forteller Aurora, og sier videre at hun godt kunne tenkt seg å bli flyingeniør eller hundefører i luftforsvaret.

Klare fysisk og psykisk

Forsvaret og de mange yrkesmulighetene de tilbyr, har også interessert Daniel Havstein (18) siden han var liten.

Konkret var det spesialstyrkene, mer spesifikt marinejegerkommandoen, som fanget interessen hans.

– Du vil ikke finne et annet yrke som tilbyr de utfordringene som en operatør i spesialstyrkene får kjenne på daglig. Derfor vil jeg søke meg til fallskjermjegertroppen ved Rena Leir som førstegangstjeneste for å få best mulig grunnlag før jeg begir meg ut på veien til en av Norges hardeste militære utdanninger, forteller Daniel.

Det er med andre ord utrolig viktig for ham å komme inn i Forsvaret. Mot sesjon del 2 har han forberedt seg ved å trene så allsidig og målrettet som mulig.

– Jeg har marsjert i sekk i variert terreng, løpt og svømt mye, samtidig som jeg har drevet mye med vektløfting. Dessuten må den mental styrken og robustheten også trenes. Mange har bare vondt i viljen, og det handler kun om å pushe seg selv videre, forteller han.

Aurora har øvd målrettet mot de fysiske testene som kommer på sesjon del 2, nemlig en løpstest og styrketest.

– Jeg øver på å løpe 3.000 meter regelmessig, og samt kjører jeg pushups, situps og pullups for å opprettholde muskelstyrken min. På sesjon del 2 er det viktig å prestere godt i testene.

Tre forskjellige tester

Elise Johnsrud (18) og Marthe S. Gulbrandsen (18) var blant dem som var tidligst ute på sesjon del 2.

Sesjonsdagen var fylt med mye venting, og mye nerver. De startet dagen med de fysiske testene, der de startet med en utholdenhetstest på tredemølle, med en viss hastighet og en viss stigning.

Etter løpstesten var det to styrketester som ligner på øvelsene benkpress og knebøy, men som ble gjennomført med mer avanserte apparater. Etterpå var det tid for den logiske og teoretiske testen.

– Det var den teoretiske testen som var mest utfordrende; det var mange rare oppgaver der du blant annet skulle finne den figuren som passet inn i mønsteret, forteller Elise. Marthe er enig i at testene hadde høye krav.

Til slutt var de hos legen for en sjekk av fysisk helse. Deretter hadde de en samtale med gruppelederen der de fikk vite om de var egnet for førstegangstjeneste eller ikke.

– Så lenge du er motivert og klarer testene så går det nok kjempefint, avslutter Marthe.

– Anbefaler generell styrke- og kondisjonstrening

Mange har kanskje ikke helt greie på begrepene verneplikt og førstegangstjeneste. Det må vi endre på.

Petter Lysholm, oberstløytnant for rekruttering og seleksjon hos Forsvarets personell- og vernepliktssenter, gir svar på, i tillegg til å gi råd til ungdommen som vil prøve å komme inn på sesjon del 2.

– Verneplikten er maksimalt 19 måneder fra det året du fyller 19 år til og med året du fyller 44 år. Det er den totale tiden du kan belastes med tjeneste gjennom ditt liv i fredstid. Førstegangstjenesten varer derimot i 12 måneder og er en del av verneplikten. Etter førstegangstjenesten gjenstår syv måneder der Forsvaret kan kalle deg inn til tjeneste, forklarer Lysholm

Totalt besvarte drøyt 70.000 sesjon del 1. Det er i underkant av 19.000 som skal møte til sesjon del 2 mellom august 2016 til juni 2017, mens cirka 10.000 får utsettelse på grunn av utdanning eller læretid, som vil si at omtrent 1 av 3 håpefulle unge går videre fra sesjon til del 2.

Tren jevnt og trutt 2–3 ganger i uken over tid så vil de fleste klare kravene på de fysiske testene.

Petter Lysholm, oberstløytnant for rekruttering og seleksjon hos Forsvarets personell- og vernepliktssenter

Kom forberedt

Fra sesjon del 2 fordeles cirka halvparten av deltakerne til førstegangstjeneste. Cirka 8.000-8.500 gjennomfører førstegangstjeneste årlig.

Lysholm forteller at generell kondisjons og styrketrening er det man bør ha fokus på før sesjon del 2.

– Tren jevnt og trutt 2–3 ganger i uken over tid så vil de fleste klare kravene på de fysiske testene. Løpskapasitet og arm-, bryst- og beinstyrke blir målt på sesjon. Psykisk bør man være konsentrert og fokusert, forteller Lysholmen videre.

– Forbered deg ved å studere nettsidene til Forsvaret. Ha en formening om hva du ønsker å få ut av dagen. Svar ærlig og oppriktig på det du blir spurt om. Ikke gi deg ut for å være en annen enn den du er, vektlegger oberstløytnanten.

Ellers rent praktisk er det viktig å bekrefte innkallingen elektronisk. Til sesjonsdagen må du ha med deg innkallingsbrev for rabatt på reisen, treningsklær, joggesko og håndkle, legitimasjon med bilde og eventuelt egenerklæring om helse, arbeidsattest, førerkort og brilleseddel, opplyser Forsvaret på sine nettsider.

Førstegangstjeneste er en bra mulighet for å lære mer om seg selv og for å utfordre seg selv både fysisk og psykisk.

Åpner nye dører

Man har mange muligheter i førstegangstjeneste i Forsvaret, og man kan få tjeneste innenfor hæren, sjøforsvaret og luftforsvaret.

I førstegangstjeneste kan man også ta gratis kurs og utdanning, ta opp fag og ta eksamen på videregående skole eller begynne på en høyere utdanning.

– I Forsvaret får man mulighet til å søke utdanning på et mangfold av skoler, samtidig som det er mulighet til å verve seg og bli ansatt i Forsvaret, avslutter Lysholm.

Bildeserie

5 på gata: Ser du for deg en framtid i Forsvaret?

 

Kommentarer til denne saken