Din stemme er like mye verdt om du stemmer før eller på valgdagen som er den 14. september. Særlig tror Tor Stein-Andersen (18) det er viktig for unge som studerer å ha muligheten til å stemme en annen dag.

– Stemmer ikke ungdom, så har ikke politikerne noe å gjøre med ungdommers sak. Det er viktig at vi ungdommer er med og påvirker demokratiet og politikken. Så uansett hva man stemmer, så er det viktig at man benytter seg av retten. Ringerike bygges ikke i framtiden. Fremtiden bygges nå, slår Tor fast.

Førstegangsvelger

Dette er første gang Tor stemmer, noe han har gledet seg lenge til. Han synes det er fint å stemme på rådhuset, slik at han kan få litt veiledning. Fra 31. august kan man også forhåndsstemme i Ringerike bibliotek og på Kuben senter.

– Rådhuset er åpent for å avlegge stemme fram til valget. Man må ha med legitimasjon, men trenger ikke valgkortet som man har fått i posten, informerer han.

Fordi det både er kommunestyre- og fylkestingsvalg ligger det dobbelt opp med stemmesedler i båsen. De rosa er for kommunen, og de blå for fylket.

– Hver av sedlene tilhører et parti, og du velger det partiet du vil stemme på. I tillegg kan du sette et kryss ved siden av navn, hvis du ønsker å gi den personen en ekstra stemme. Slik kan de klatre høyere på lista, forklarer Tor som krysser av ved sitt navn.

Du kan også gi stemmer til personer fra andre partier enn det du stemmer, ved å skrive deres navn på baksiden av stemmeseddelen.

8. plass

Tor Stein-Andersen står også på Ringerike Høyres nominasjonsliste, som 8.-kandidat.

-Jeg har gledet meg lenge til dette. Det er veldig stort for meg å stå på lista og ha sjansen til å påvirke.

Han mener at unge har mye å tilby i kommunestyret, og oppfordrer alle til å stemme inn unge, uavhengig av parti.

– Hvis Hønefoss skal bli en by for unge, må det sitte unge i kommunestyret. Ungdom bidrar med kreative løsninger og nye perspektiver. De erfarne politikerne har gjort en god jobb, men unge kan være et friskt pust og komme med ideer som ikke har vært diskutert tidligere.

Stem ungt!

– Det jeg fremmer i dag er ikke å stemme Høyre, men å stemme ungt, oppfordrer Tor.

Selv går han til valg med hjertesaker som mer tilgjengelig helsesøster i skolen, og avlastning av trafikk gjennom sentrum.

– Det er mange som møter låst dør hos helsesøster fordi hun ikke er der alle dager. Psykisk helse er veldig viktig for meg, sier Tor.

I tillegg til å gjøre Hønefoss en grønnere by med god kollektivtrafikk, i en framtidig storby ettersom ny E16 og Ringeriksbanen bringer med seg økt befolkningsvekst.