– Ungdom kjører mest bevisst og skånsomt

Christian Haugerud Magnussen (18) har ferskt førerkort og Tuva Haugseth (17) har mopedførerkort.

Christian Haugerud Magnussen (18) har ferskt førerkort og Tuva Haugseth (17) har mopedførerkort. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Christian Haugerud Magnussen (18) og Tuva Haugseth (17) er begge ferske i trafikken. – De unge har et mer oppdatert inntrykk av trafikkmiljøet enn voksne, sier Christian.

DEL

PulsKjøreskolelærer Tone Natland fra Støyten trafikkskolesenter mener at spesielt høyreregelen ofte brytes i trafikken i Hønefoss.

– Det er en ukultur i Hønefoss-trafikken, sa hun nylig til Ringerikes Blad.

Christian Haugerud Magnussen (18) og Tuva Haugseth (17) har begge ferdes litt i trafikken. Christian med ferskt førerkort og Tuva litt på moped. Selv om de ferdes selvstendig, har de ikke så mye erfaring i trafikken annet enn øvelseskjøring.

LES OGSÅ: Over halvparten strøk på teoriprøven. Bibiana (19) måtte ha to forsøk på veien mot førerkort

Bryter høyreregelen

Christian er enig med kjørelæreren i at høyreregelen ofte blir brutt i Hønefoss. Han forteller at noe han generelt merker, er at det er altfor mange som bryter vikeplikten, ikke leser skilt og ikke følger alle regler. Tuva har ikke merket noe generelt, men hun har litt erfaring fra å kjøre moped.

– Jeg har lagt merke til at det er flere som bryter høyreregelen og flere som ikke bruker blinklys på vei ut fra rundkjøring. Det er jo også som nevnt flere som ikke tar hensyn til de som kjører scooter, og det har vært flere ganger ganske farlige forbikjøringer i løpet av det året jeg har kjørt scooter, sier hun.

Unge følger regler

Når det kommer til trafikkreglene, er det ganske åpenbart at de voksne som har kjørt i mange år har mer erfaring i forhold til de unge som er ferske sjåfører.

– Jeg vil si at ungdom kjører mest bevisst og skånsomt etter trafikkreglene. Ungdom er ganske nye sjåfører og jeg tror de er mye mer påpasselige med trafikkreglene når de er ute og kjører. Det er jo en selvfølge at eldre har mer kjøreerfaring og er mer vant til å kjøre i trafikken. Når de er så vant til trafikken, så tror jeg det kan være enkelt å gjøre slurvefeil i henhold til trafikkreglene, i forhold til de ferske sjåførene som er mer påpasselig rundt det, sier Tuva.

– Jeg vil si at det heller litt begge veier. Noen ungdommer kjører som noen griser, og noen kjører bra. Og det samme gjør noen voksne også. Men de unge har et mer oppdatert inntrykk av trafikkmiljøet enn de voksne. Så de unge er nok mer skånsomme mot reglene i trafikken enn de eldre, mener Christian.

Foto:

Råd

Tuva og Christian har begge noen råd til hvordan andre kan bli flinkere til å oppføre seg i trafikken.

– Beste måten å få tak på trafikkreglene er å terpe på dem og kjøre mye for at de skal sitte godt. For å få de voksne til å skjerpe seg i trafikken bør de etter en viss tid ta oppkjøring igjen, for at kjøreegenskapene ikke skal svekkes gjennom årene, sier Christian

– Jeg tror egentlig det er god opplæring i trafikkreglene. Jeg vet ikke hvordan man kan få eventuelle eldre til å skjerpe seg, men det at politiet blant annet gir bot til dem som ikke bruker blinklys i rundkjøringer kan hjelpe. Utenom det vet jeg ikke, sier Tuva.

LES OGSÅ: Karine Jonsrud Pedersen: Kjære bråkjekke bilister

Artikkeltags