Gå til sidens hovedinnhold

Karine Jonsrud Pedersen: Kjære bråkjekke bilister

Artikkelen er over 3 år gammel

Er du litt for kjapp til å tute på andre i trafikken? Les pulsleder Karine Jonsrud Pedersens kommentar om hvordan det er å være fersk bilist.

Puls - kommentar Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ikke alle ble født med pedaler under bena. Og alle har heller ikke hatt lappen i flere år. Kjære bråkjekke bilister. Denne er til dere. Fra en som ikke setter bilkjøring på toppen av morolista.

Selv er jeg en ganske fersk sjåfør. Jeg var aldri veldig glad i øvelseskjøring, og grua meg egentlig ganske mye til å ta lappen. Ikke fordi jeg var bånn i bøtta på bilkjøring, men fordi jeg rett og slett var litt redd for å gjøre andre bilister sinte. Dette har skjedd både før og etter jeg tok lappen.

Da jeg øvelseskjørte ble jeg tuta på en del ganger. Dette fordi jeg kvelte motoren. Den ene gangen var det lørdagskveld utenfor et borettslag, og der fikk vi streng beskjed av en annen bilist etter et par lyssignal og tut om at man ikke kunne øvelseskjøre «midt i byen». Den røde L-en var klart synlig bak på bilen min, men allikevel har enkelte tålmodighet som en unge i trassalderen.

Jeg var aldri veldig glad i øvelseskjøring, og grua meg egentlig ganske mye til å ta lappen. Ikke fordi jeg var bånn i bøtta på bilkjøring, men fordi jeg rett og slett var litt redd for å gjøre andre bilister sinte.

 

Med ferskt førerkort i boks og nygammel bil kjørte jeg ut på veiene alene for første gang i starten av september. Bilen var noe litt annet enn det jeg var vant til, og også denne ble kvalt regelmessig i starten. Og reaksjonen til noen bilistene? Å tute (ja, jeg vet, sjokk!). Hva er hensikten med det? Det er ikke sånn at jeg bestemmer meg for å skru av bilen midt i en bakke med vilje. Og hva hjelper denne tutinga?

En ting kan jeg fortelle, og det er at det hvert fall ikke går raskere. For det er med meg som med mange andre. Når man stresser går det gjerne galt flere ganger.

Hvor er forståelsen? Forståelsen for at mange som sitter bak rattet er relativt ferske i trafikken. Alle bilister har jo en gang selv vært nye på veiene. Tipper at de fleste ikke var like bråkjekke da. Og en ting er å kanskje tute en gang på en helt «alminnelig» bil, men når du tuter på biler med rød L, da har du i mine øyne ikke rett til å ferdes i trafikken. Den L-en er der for en grunn: For å vise at noen øver, og at små feil kan skje.

Kom igjen a' folkens. Vi er da litt bedre enn detta? Vi skal da vel ikke gjøre det mer ubehagelig for nye bilister enn det det allerede er?

Den L-en er der for en grunn: For å vise at noen øver, og at små feil kan skje.

 

Det er få som setter seg i en bil for første gang og kjører knirkefritt. Men som man sier: øvelse gjør mester. Men det innebærer at man er ute og øver på å kjøre bil, noe noen kanskje nedprioriterer fordi responsen fra andre bilister kan virke litt skremmende.

Dere har vært der dere og. Vis litt mer forståelse. Plis.

Les også

– Jeg merket fort at kjøring med manuelt gir ikke kom til å skje for min del

 

Kommentarer til denne saken