Ruben (19) jobbet frivillig for filmfestivalen i Hønefoss

FRIVILLIG: Ruben jobber som frivillig på filmfestivalen

FRIVILLIG: Ruben jobber som frivillig på filmfestivalen Foto:

Av

– Utrolig gøy å kunne få lov til å være med på utviklingen av et såpass stort prosjekt, sier Ruben Looschen (19) etter forrige ukes filmfestival i Hønefoss.

DEL

PulsFra tirsdag til lørdag forrige uke ble RIYFF (Ringerike International Youth Film Festival) arrangert i Hønefoss. Festivalen foregikk på Ringerike Kultursenter, hvor filmskapere fra hele verden fikk sjansen til å vise sin egen film.

Arrangørene som har satt sammen festivalen trenger folk som er villige til å arbeide, også som frivillige. Hedda Sørensen Stene (17) er en av dem som ønsket å stille som frivillig i år, både for å hjelpe arrangørene og for å kunne se filmene som blir vist på festivalen.

– Jeg har vært på kultursenteret hvor filmfestivalen arrangeres bare to ganger, da jeg rett og slett ikke har fått tid til noe mer. I fjor derimot, var jeg også frivillig og stilte opp flere dager enn jeg har kunnet gjøre i år. Som frivillig i fjor fikk jeg blant annet en oppgave hvor jeg skulle pynte til åpningsseremonien sammen med noen andre.

Filminteressert frivillig

Om man har en interesse for film generelt, alt fra å se på, lage eller spille i en, kan filmfestivalen være noe for deg. Heddas interesse for film gjorde at hun valgte å stille som frivillig.

– Når jeg først valgte å stille som frivillig i fjor, var grunnen at det hørtes veldig interessant ut å møte forskjellige filmskapere fra mange ulike land og lære om å lage film, sier hun.

– Jeg er interessert i film og jeg føler jeg lærer mye av bare å være der. Så når en slik mulighet åpnet seg, valgte jeg jo å ta den, fortsetter Hedda.

LES OGSÅ: Tora fikk hovedrollen da russiske Andrew laget kortfilm i Hønefoss (+)

Frivillighet åpner muligheter

Ruben Looschen har jobbet som frivillig for andre gang. I fjor fikk han tilbudet gjennom skolen og linja han gikk på da, Medier og Kommunikasjon. I år ble han derimot en del av teamet på egen hånd.

Han forteller også at arrangørene er veldig glad for å ha interesserte og engasjerte folk som ønsker å jobbe. Det er derfor enklere for han og få arbeidsoppgaver som han selv ønsker å gjøre.

– Jeg ble introdusert til festivalen gjennom skolen, men i år hadde jeg bestemt meg for å bli fordi det er såpass gøy med filmer. I tillegg er det morsomt å være med på å organisere noe man bryr seg om. Man blir hørt og dine ideer og forslag blir tatt imot og diskutert.

– På forhånd av festivalen jobbet jeg med alt mulig, gjorde litt små oppgaver her og der. Hang opp plakater i byen, postet på Facebook og noen andre småting. Jeg har blitt gjort oppmerksom av arrangørene at jeg må si hva jeg liker og ikke liker å gjøre. Noe som fører til mye motivasjon og en god arbeidsvilje, fordi du driver med noe du faktisk liker, sier Ruben.

STOR FILMINTERESSE: Frivillige får gjøre jobber de liker.

STOR FILMINTERESSE: Frivillige får gjøre jobber de liker. Foto:

Stor filminteresse

Ruben er selv svært filminteressert. Det er grunnen til at han i utgangspunktet ble frivillig for rundt et år siden.

– Jeg liker film veldig godt. Jeg legger merke til kameravinkler, utsnitt, farger og andre virkemidler som er brukt i filmene. Det hjelper meg å forstå meningen med filmen og hvordan man skaper en bra film. Derfor er dette noe jeg absolutt har bruk for senere.

– Favorittfilmen min fra festivalen hittil er Begravelsen. Den spiller på en grov humor som faller perfekt i min smak, sier Ruben.

Lærerikt

Han anbefaler alle, både de som har og ikke har en stor filminteresse, å delta som frivillig på neste års filmfestival.

– Det er utrolig gøy å kunne få lov til å være med på utviklingen av et såpass stort prosjekt. Det er ikke lett å lage filmfestival. Spesielt i Hønefoss. Det er noe nytt og spennende og enda ukjent, noe som er en av de store utfordringene.

– Jeg anbefaler alle som er interessert til å melde seg. Det er ingenting å være redd for, da du selv får velge de fleste av oppgavene dine og blir møtt av noen utrolig hyggelig og imøtekommende arrangører!

Alle kan bli frivillige

Hedda forteller at de som ønsker å stille som frivillig til filmfestivalen bare kan si ifra til arrangørene, da de både ønsker og trenger folk som er villige til å jobbe uten betaling.

– Vi, og da mener jeg klassen min, fikk tilbud av Yvonne, som er en av arrangørene, siden vi går Medier og Kommunikasjon. Det er jo en linje som har veldig mye fokus på blant annet film. Men det går også an å sende mail til henne.

– Det har vært spennende i år også, selv om jeg ikke har kunnet stille opp så mye. Derfor ønsker jeg å være frivillig neste år også, hvis jeg har tid nok.

God opplevelser med RIYFF

Ruben har bare positive og gode ting å si om den internasjonale filmfestivalen, og forteller om positive opplevelser på festivalen selv om du ikke er interessert i film.

– Det positive med å jobbe som frivillig er at du får se helt utrolig gode filmer som får altfor lite oppmerksomhet i forhold til det de burde ha gjort. I tillegg får man litt gratis mat og drikke, som er veldig sjenerøst av arrangørene, med tanke på at det er til alle de frivillige, jurymedlemmer og filmskapere.

– Jeg vil ikke si at det er noe negativt med å jobbe som frivillig. Du får bare viktige og positive erfaringer med deg videre, som også er til nytte utenfor festivalen. Du møter for eksempel mange nye og utrolig hyggelige mennesker fra hele verden.

LES OGSÅ: Norsk film til topps på filmfestival som ble bedre enn i fjor (+)


Artikkeltags