Gå til sidens hovedinnhold

En nervepirrende, eksplosiv konklusjon

Artikkelen er over 5 år gammel
Puls

Film: Mockingjay Part 2

Action/drama USA Regi: Francis Lawrence Med: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Woody Harrelson, Elizabeth Banks, Julianne Moore, Philip Seymour Hoffman, Donald Sutherland

Terningkast: 5

The Hunger Games: «Mockingjay Part 2» er den siste filmen i den dystre Dødslekene-trilogien, og garanterer en nervepirrende og tilfredsstillende konklusjon for både ivrige filmentusiaster og bøkenes blodfans.

Å dele siste film av en filmatisert bokserie i to deler har vi sett tidligere i filmatiseringen av seriene Harry Potter og Twilight.

Enten kan det kun virke som et økonomisk grep av filmskaperne, ellers kan det være strategisk rent filmatisk.

Mockingjay Part 2 er definitivt det sistnevnte: filmen tillater at alle tråder kan samles uten at det virker påtrengt og forhastet, og lar karakterene og publikum få tid til å juble − og sørge.

Fortellingen har kommet langt fra der den startet: Dødslekene, der diktatoren president Snow i hovedstaten Capitol, styrte alle omkringliggende 12 distrikter i det totalitære landet Panem.

Hvert år skulle hvert distrikt levere to ungdommer mellom 12 og 18 år til et grotesk direktesendt realityprogram, der de 24 deltakerne skulle slåss til døden inntil det kun sto igjen en overlevende og seirende.

Serien har utviklet seg til noe muligens enda mørkere og sterkere: alle distriktene må nå stå sammen mot undertrykkelsen de var ofre for under Snow’s styre, og kjempe mot et bedre, friere samfunn.

Den brutale sannheten er at Dødslekene aldri var over, og de voldelige krigslekene fortsetter i Mockingjay Part 2.

Mellom alle grusomhetene får skuespiller Jennifer Lawrence virkelig tid til å skinne, og filmen leverer hennes beste filmmomenter hittil som heltinnen Katniss.

Trettheten og likegyldigheten Katniss har latt vokse inne i henne etter år med systematisk undertrykking, og siden de første Dødslekene, filtrerer nå fram.

Rent filmmessig er det noen spektakulære actionsekvenser når Katniss og hennes team må bryte seg gjennom rystende feller på vei mot president Snow sitt palass i hovedstaden.

Regissør Francis Lawrence greier å skape en nærmest klaustrofobisk stemning i kinosalen, der man konstant venter i nervepirrende spenning på hva slags farer som venter våre helter.

Likevel greier han å holde hovedfokuset på de indre konfliktene til karakterene, som virkelig er filmseriens emosjonelle høydepunkt.

Filmen føles blytung fra første stund, og bærer preg over at dette er slutten − men for en hjerteskjærende, brutal og vakker slutt det er.

Har du forslag til musikk, film eller bøker vi bør anmelde? Send ditt forslag til puls@ringblad.no

Kommentarer til denne saken