Gå til sidens hovedinnhold

Vennskap definert av ulovlige bursdagshilsninger | Ylva Cicilie Kaasin Simarud

Artikkelen er over 2 år gammel

Facebook-trenden som går ut på å publisere bursdagshilsninger med videoer og bilder har gått altfor langt. Hvor er det blitt av kunnskap om nettvett? Er reglene glemt?

Puls-kommentar Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Først og fremst vil jeg dra fram det faktum at det ifølge norsk lov faktisk er straffbart å publisere bilder og videoer av personer uten samtykke.

Da tenker jeg ikke bare på at bilder og videoer av selve bursdagsbarnet må godkjennes. Det må faktisk godkjennes av alle som er synlig i det som publiseres. Dette blir sjeldent gjennomført, og det må vi ungdommene ta tak i selv.

Jeg er helt enig i at det er gøy å skrive humoristiske og koselige bursdagshilsninger hvor det er slengt med noen bilder og videoer.

Dette har jeg selvfølgelig gjort mange ganger. Jeg er ikke et glansbilde når det kommer til hva jeg deler av andre. Likevel har jeg i det siste faktisk registrert hvor mye slemt vi ungdommer deler av hverandre.

Lite har jeg blant annet tenkt over hvordan det da ser ut hvis en søker på navnet til folk, og det første som dukker opp er venner som har publisert blant annet bilder og videoer fra en fest, uten samtykke av dem som er avbildet. Det er jo ikke særlig positivt når det kommer til jobb for eksempel.

Rett før min bursdag i år, tok jeg et bevist valg. Jeg gjorde min facebook-side privat. Da var det bare jeg som kunne se bursdagshilsningene.

I hovedsak skal det jo være til meg, sant? Dette er nok også noe jeg føler at blir litt glemt.

Ofte hører jeg folk snakke om hvor mange bursdagshilsninger de fikk og hva de inneholdt. Nesten som om det er blitt en konkurranse om popularitet. Ettersom det ikke var noen synlige bursdagshilsninger på min facebook-side, fikk jeg da også spørsmål om jeg hadde kranglet med venner, eller om det hadde skjedd noe.

Skal vi faktisk la vennskap bli definert ut ifra bursdagshilsninger med bilder og videoer som er publisert uten samtykke?

Selv om spesielt vi ungdommer allerede har tråkket over streken på nettvettregler, syntes jeg det er på tide at vi roer ned på hva vi publiserer på bursdagshilsninger. Hva som allerede er publisert, kan vi ikke gjøre noe med.

Det som er på internett, kommer til å være der for alltid. Hvilke hensyn vi tar før vi publiserer noe i framtiden, det har vi fortsatt makt over. Vi bør også stoppe med å indirekte konkurrere over popularitet ut ifra antall bursdagshilsninger. La oss ta tak i dette mens leken er god.

LES OGSÅ: – Jeg ble utelatt. Hvordan kan jeg holde tårene tilbake og late som ingenting? | Anonym

Kommentarer til denne saken