Splittede meninger om Eurovision 2019 bør være i Jerusalem eller ikke

Noor Nabut (18) og Emilie Linnea Kozak Kristoffersen (17) er ikke helt enige om Eurovision bør avholdes i Jerusalem eller ikke.

Noor Nabut (18) og Emilie Linnea Kozak Kristoffersen (17) er ikke helt enige om Eurovision bør avholdes i Jerusalem eller ikke. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Etter seieren ropte Israels Netta Barzilai «Neste gang i Jerusalem!» Dette har fått flere til å reagere.

DEL

PulsEurovision Song Contest 2018 ble avholdt i Lisboa, Portugal. Det var som vanlig sceneshow, kostymer, glitter og stas. Til slutt var det Israels Netta Barzilai, med den fengende låten «Toy» inspirert av #metoo og kvinnekamp, som gikk til topps.

Emilie Linnea Kozak Kristoffersen (17) var en av dem som reagerte på Nettas seiersrop om Jerusalem. Hun har selv vært i Jerusalem og er engasjert i Israel-Palestina konflikten.

– Jeg synes det blir for drøyt når vinneren skal holde neste års konkurranse i en by som de selv har okkupert. Israel-Palestina konflikten pågår fortsatt, og Jerusalem er ikke bare Israelsk område. Det er flere religioner som har historisk tilknytning til byen. Reiser du bare en time lenger unna, blir palestinere skutt og drept, mens de har intet annet enn steiner i hendene, sier Emilie.

– Hadde det vært fred hadde jeg ikke sett problemet, men at de velger akkurat Jerusalem er ikke tilfeldig. Det blir et viktig symbol på at okkupasjonen fortsetter, og at andre land støtter Israel, sier hun.

LES OGSÅ: Vinnersangen av Eurovision: Terningkast seks!

Gjør ingen forskjell?

Noor Nabut (18) har også fått med seg vinneren av Eurovision og hennes omtalte utsagn. Hun er på Palestinsk side i konflikten, men er likevel ikke helt enig med Linnea.

– Det at Israel skal avholde Eurovision i Jerusalem gjør egentlig ikke noe forskjell for Palestina eller Palestinere, og jeg tror heller ikke det er noe problematisk i seg selv. Det som er klisjè, er at når Eurovision avholdes neste år, vil mennesker fra forskjellige steder i verden kunne dra til Jerusalem uten noe problem, mens palestinere som er bosatt der og som tilhører dette landet, ikke kan dra.

– Hold politikken utenfor

Det står i regelverket til Eurovision Song Contest at politikk skal holdes utenfor, og ikke skal spille noen rolle i konkurransen. De to ungdommene er begge enige i at politikk ikke hører hjemme på en slik arena.

– Jeg synes man burde holde politikken utenfor i denne konkurransen. Det at Eurovision skal avholdes i Jerusalem er ikke det store problemet. Jeg mener man heller skal bruke den tiden og energien på andre vanskeligheter som palestinere møter hver dag. For eksempel Israels apartheidsystem og palestinernes mangel på rent vann, sier Noor.

– Jeg er så klart enig i at politikk burde holdes utenfor i konkurranser som dette, men bare til en viss grad, sier Linnea.

– Det er selvsagt at konkurransen holdes for å være underholdning, sang og dans, men selv mener jeg at å holde neste års Eurovision i Jerusalem blir feil. Det blir som å blande inn politikk på alle områder. Det blir politisk at det gir støtte til okkupasjonen, og det blir politisk for de av oss som er imot å ha Eurovision i Jerusalem, legger hun til.

– Jeg er enig i at det kan bli problematisk fordi både Palestina og Israel anerkjenner Jerusalem som deres hovedstad. Og i og med at konkurransen kanskje skal avholdes i Jerusalem neste år kan det være med på å endre verdens holdning til at Jerusalem er Israels hovedstad, sier Noor.

Flytting av USAs ambassade

Noe annet nytt i Jerusalem, som har skapt opprør og konflikt, er flyttingen av USAs ambassade i Israel fra byen Tel Aviv til Jerusalem.

– USA har i mange år støttet Israel militært, økonomisk og ikke minst med våpen. Men de har aldri vært mer tydelige i sin støtte av Israels selvstendighet. Trump gjorde det veldig tydelig da han i fjor vinter erklærte at han skulle flytte ambassaden til Jerusalem, sier Noor.

– Dette fikk alvorlige konsekvenser, og palestinere ble rasende. Israel okkuperer mer og mer av deres land mens verden sitter og ser på. Jerusalem er et hellig sted som begge parter har en sterk tilknytning til, fortsetter hun.

– Det er heller ikke bare USA som nå flytter ambassaden sin til Jerusalem. Guatemala og Paraguay følger også i fotsporene til USA. Man kan på en måte kalle dette en «integrering» av Jerusalem i staten Israel. De har hatt byen lenge, men dette viser at resten av verden godtar okkupasjonen av land som ikke er deres eget, mener Linnea.

– At den israelske statsministeren, Netanyahu, sier at Jerusalem alltid har vært, og kommer til å være, den jødiske staten sin hovedstat, gir meg frysninger. Jerusalem har historie i mange religioner, og burde derfor ikke tilhøre bare ett folkeslag, sier hun.

LES OGSÅ: Folkefest på okkupert jord?

Artikkeltags