Digitalt førerkort: – Det blir ikke like enkelt å glemme «lappen»

NEGATIVT: Det som kan være negativt med digitalt førerkort er at man kan glemme telefonen og er avhengig av dekning.

NEGATIVT: Det som kan være negativt med digitalt førerkort er at man kan glemme telefonen og er avhengig av dekning. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Snart slipper du å huske førerkortet når du skal ut å kjøre. Digitalt førerkort skal tas i bruk fra høsten 2019.

DEL

PulsNylig kom Statens vegvesen med nyheten om at førerkort skal bli digitalt. Det var Finland som startet med dette, og nå følger derfor Norge etter.

Alle vet kanskje ikke om denne nyheten enda, men det forventes at digitalt førerkort skal være i bruk høsten 2019.

Kommer digitalt førerkort til å bli enklere, og vil ungdom foretrekke det framfor førerkort i plastform?

Bra konsept som er nyttig

Arne Kristian Eide Skagen (17) og Vegar Skaug Guldbrandsen (18) synes digitalt førerkort er et veldig bra konsept som de vil bruke.

Vegar har førerkort, men ser få problemer i at det skal bli digitalt, selv om han allerede er vant til førerkort i plastform.

– Jeg synes det er veldig positivt at det skal bli digitalt. Vi har med oss mobilen nesten hele tiden, og derfor er det enkelt å vite hvor telefonen er, sier Vegar og fortsetter:

– Det å alltid måtte huske førerkort funker ikke alltid. En annen grunn er at i dag blir det meste modernisert, så det skulle bare mangle at førerkort også blir det.

I tillegg synes Vegar at digitalt førerkort er både nyttig og mye bedre enn vanlig førerkort, spesielt på grunn av tilgjengeligheten.

TELEFONEN BRUKES: Vegar og Arne bruker telefonen hele tiden, og derfor blir det enda enklere å ikke glemme førerkortet.

TELEFONEN BRUKES: Vegar og Arne bruker telefonen hele tiden, og derfor blir det enda enklere å ikke glemme førerkortet. Foto:

Åpner seg en helt «ny verden»

Arne har ikke førerkort enda, men planlegger å skaffe seg det. Han visste ikke at det skulle bli digitalt, men nå som han vet det, ser han spesielt fram til å ta førerkort.

NY VERDEN: For Arne Kristian åpnet det seg en "ny verden" da han fikk digitalt busskort, og derfor håper han det samme vil skje med digitalt førerkort

NY VERDEN: For Arne Kristian åpnet det seg en "ny verden" da han fikk digitalt busskort, og derfor håper han det samme vil skje med digitalt førerkort Foto:

– Jeg husker da jeg gikk over fra busskort til digitalt busskort. Da åpnet det seg en helt ny verden for meg, fordi alt ble så mye mer oversiktlig, sier Arne Kristian.

– I tillegg har jeg alltid med meg telefonen min, så det blir vanskelig å glemme busskortet. Siden jeg har en såpass positiv opplevelse med digitalt busskort, tror og håper jeg at kanskje det samme vil skje med førerkort når det blir digitalt, sier han.

I tillegg synes Arne det virkelig er på tide at førerkort blir digitalt, siden det meste er det i dag.

Foretrekker digitalt

Både Vegar og Arne Kristian vil foretrekke det digitale førerkortet framfor det i plastform.

– Man vet som regel alltid hvor telefonen er og det er mye enklere å bruke telefonen til førerkort i stedet for et lite kort, som kan være lett å miste, synes Vegar.

PÅ TIDE: Arne Kristian Eide Skagen (17) og Vegar Skaug Guldbrandsen (18) synes at digitalt førerkort er på tide, siden det meste har blitt digitalt.

PÅ TIDE: Arne Kristian Eide Skagen (17) og Vegar Skaug Guldbrandsen (18) synes at digitalt førerkort er på tide, siden det meste har blitt digitalt. Foto:

Arne Kristian synes at siden de fleste nyttige ting blir til apper, er det veldig positivt at også førerkort blir til en slags app. I tillegg er det like greit å ha alt samlet på ett sted, synes også Arne.

– I dag lever vi i en verden der det teknologiske spiller en stor rolle. Derfor er det viktig å følge opp for å kunne henge med, sier han.

Sikkerhet er viktig

Vegar håper at det digitale førerkortet bør ha en eller annen innlogging som har med legitimasjon å gjøre.

– Man kan for eksempel logge seg inn med BankID, fordi det blir både tryggere og mer sikkert, for da blir det vanskelig å stjele førerkortet.

Arne Kristian har høye forventninger til det digitale førerkortet, og håper at den gjør det den sier at den skal gjøre. Arne ønsker også at ikke bare førerkortet skal være tilgjengelig der, men også vognkortet.

Avhengig av dekning

Som med alt annet digitalt kan feil skje, også med digitalt førerkort.

SIKKERHET: Vegar håper at appen har en veldig sikker innlogging, for eksempel med BankID.

SIKKERHET: Vegar håper at appen har en veldig sikker innlogging, for eksempel med BankID. Foto:

– Noen av de negative sidene ved dette, som i noen sjeldne tilfeller kan forekomme, er at man kan bli hacket, selv om det er høy sikkerhet, sier Vegar og fortsetter:

– Noe annet som er dumt er at man er alltid avhengig av å ha dekning. Alle har ikke dekning til enhver tid, og det kan føre til et problem, hvis man ikke får logget på.

Telefonen kan glemmes

Selv om Arne Kristian har med telefonen som regel overalt, kan telefonen glemmes.

– Hvis man glemmer telefonen så er man i en knipe. Man er ganske avhengig av at telefonen er i orden og er tilgjengelig.

– Derfor blir det mer viktig nå enn noen gang å ikke glemme telefonen når man har digitalt førerkort, avslutter Arne.

LES OGSÅ:

Artikkeltags