– Det er ingen som automatisk fyller opp med dopapir lenger

Andrine Granstad (18) og Sigrid Barkost Buøen (18) forteller om hvordan det er å ta buss og å bo i hybel.
Ikke tilstede: Aurora Haug Riis

Andrine Granstad (18) og Sigrid Barkost Buøen (18) forteller om hvordan det er å ta buss og å bo i hybel. Ikke tilstede: Aurora Haug Riis Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Hybeltilværelsen kan være både morsom og utfordrende, det vet Aurora Haug Riis (18) og Sigrid Barkost Buøen (18). Andrine Granstad (18) velger heller å pendle.

DEL

PulsAndrine og Aurora kommer fra Krødsherad og kjører to timer med buss hver dag for å komme seg til skolen. Sigrid Barkost Buøen (18) er fra Flå, og velger heller å bo på hybel i Hønefoss enn å ta bussen.

Andrine forteller at hun velger å ta buss, fordi det er mye dyrere å bo på hybel.

– Jeg synes hybel fort kan bli dyrt med tanke på leie og alle andre utgifter som kommer ved siden av. Jeg fant ut at det var like greit å bo hjemme, sier hun.

– Når jeg tar buss sparer jeg penger, samtidig som jeg slipper å lage mat og kjøpe mat selv. Jeg synes også det er godt å kunne slappe av en times tid på bussen enten det er før eller etter skolen, legger hun til.

Allikevel er det flere ulemper med å ta bussen. De kjører sjelden og Andrine må vente lenge.

– Bussforbindelsene fra Krødsherad til Hønefoss er ganske dårlig. Det går kun en buss til skolen om morgenen klokken 06.45 og tre busser tilbake til Krødsherad hvor den seneste går ti over fire. Dette er dumt når vi begynner senere eller slutter tidlig, da jeg må komme like tidlig uansett, og når alle andre drar hjem tidlig må jeg sitte og vente på den første bussen hjem.

Ganske kjekt

Både Aurora og Sigrid velger å bo på hybel framfor å ta buss hver dag, og begge er enige om at det var en stor overgang fra å bo hjemme til å flytte alene. Aurora forteller at hun synes det å bo på hybel er ganske greit, men at det finnes både fordeler og ulemper.

– Dette er det tredje året jeg bor på hybel. Det første året bodde jeg med storesøsteren min, og nå bor jeg med en av bestevennene mine.

– Vi bor ved siden av to andre gode venner fra Krødsherad, og det gjør det mye koseligere, legger hun til.

Praktisk å bo hjemme

Til tross for mye venting, ville ikke Andrine ha bodd på hybel i stedet for å ta buss. Hun synes det er praktisk å bo hjemme, og hun får gjort mye i ventetiden.

Hun tror mange velger å bo på hybel fordi man både slipper lang reisevei, og å stå opp like tidlig.

– Det blir jo også mye enklere å komme seg til og fra skolen til de tidspunktene man ønsker ettersom bussforbindelsene er mye bedre her i Hønefoss, avslutter hun.

Andrine Granstad (18) tar buss hverdag til skolen, fremfor å bo i en sentralt beliggende hybel.

Andrine Granstad (18) tar buss hverdag til skolen, fremfor å bo i en sentralt beliggende hybel.

Utfordringer

Aurora synes det var en overgang fra å bli vekket hver morgen til ferdig frokost og niste, til å gjøre jobben selv.

– Det var litt vanskelig i starten, men jeg ble vant til det etter hvert, sier hun. For henne var den største utfordringen å være mye borte fra familien, i tillegg til alt som måtte gjøres i hybelen.

Sigrid synes også det var en stor overgang å ikke komme hjem til ferdig middag hver dag.

– Jeg synes det var litt slitsomt i starten, siden jeg måtte lage mat og vaske. Siden vi er to, har vi delt på oppgavene og det går veldig fint, sier hun. Hun synes den største utfordringen har vært å være sosial utenfor skolen.

– Det er fort gjort å bare bli sittende inne på rommet og se Netflix. Jeg var ny og kjente ingen i 2015, men nå har jeg fått mange gode venner fra skolen, forklarer hun.

LES OGSÅ: – Det som skjedde i Sverige var en wake-up-call

Kjipe utgifter

Sigrid forteller at det er en del ting man ikke tenker over av utgifter. Men ettersom hun har en billig leie, så har hun en del penger igjen fra stipendet.

– Jeg får også penger fra mamma og pappa, så sånn sett er det ikke noe jeg tenker mye over. Bortsett fra at jeg bruker veldig mye penger på mat, sier hun.

Aurora legger til:

– Det er mange kjipe utgifter som vaskemidler og såpe. Det er ingen som automatisk fyller opp med dopapir lenger og mat koster også mye mer enn det jeg trodde ...

Artikkeltags