Gå til sidens hovedinnhold

– Bloggere har et ansvar – skaper kroppspress

Artikkelen er over 3 år gammel

De siste ukene har det vært en diskusjon i mediene om hva bloggere og andre influencere publiserer på sine plattformer. Er det nødvendig med etiske regler som bloggere bør forholde seg til? Tuva (17) og Rikke (18) er ikke helt enig med hverandre.

Puls

Over de siste årene har det skylt en bølge av markedsførere for kosmetikk og utseende over landet. Det er ønsket å ordne tiltak som begrenser norske bloggere og andre influencere når det kommer til det negative kroppspresset de kan være med på å skape.

Rikke Karlsen Engelund (18) mener at det skaper et kroppspress for unge når bloggere reklamerer for operasjoner og andre måter å fikse utseende på. Tuva Larsen (17) mener de kan publisere hva de vil så lenge de holder seg innenfor realistiske rammer.

– Helt ærlig så synes jeg at bloggsamfunnet i dag er dårlig, begynner Rikke.

Selvfølgelig er noen blogger bra å lese, men jeg, personlig, mister lysten til å lese en blogg når de legger ut rabattkoder på fyll i lepper også videre.

– Jeg synes det er patetisk og det skaper et kroppspress for oss unge, sier hun.

Rikke forteller videre at hun tidligere har hatt blogg, men orket ikke å lenger ha det på grunn av hat og at folk hakket ned på utseendet hennes.

– Om man skal ha blogg i dag og den skal få mange lesere, så må det deles mye personlig. Folk hakker ned på hverandre og snakker stygt, så blogg handler ikke bare om å skrive, men man må også tåle mye.

 

Tuva går på linjen Kunst, design og arkitektur hvor klassen har en blogg for å publisere det de lager. Hun forteller at hun ikke har noe spesifikt å si om bloggsamfunnet ettersom hun ikke omgås med bloggere eller leser blogger daglig.

– Jeg og hele klassen har en blogg på grunn av skolen, hvorav vi legger ut prosessene til oppgaver. Opplevelsen har ikke vært positiv for meg, men hvis jeg hadde laget en egen blogg om noe jeg faktisk har lyst til å dele meningene mine om til bokstavelig talt mesteparten av verden, hadde det vært en gøy opplevelse og hobby.

LES OGSÅ: Ann Helen (19) står imot kroppspress: – Det er mitt utseende og min kropp

Bruk stemmen på andre ting

Tuva mener at bloggerne velger selv hva de legger ut, men at de fortsatt har et ansvar. Hun mener at hvordan leserne tolker det de skriver er helt opp til dem selv, men hun kan tenke seg at det er et visst nivå av stress på bloggerne å lage noe leserne liker, spesielt hvis de har en stor og kresen fanbase som de har alle interesse i å beholde.

– Det finnes så klart en grense på hva de burde publisere som for eksempel personlig informasjon, og groteske bilder. Med mindre inntrengerne har lyst til å finne seg i midten av en digital heksejakt, eller med sin personlige sikkerhet i balansen, burde generelt vett være nok for å unngå disse grensene. Hvor mye en blogger bryr seg om hvordan de blir oppfattet av leserne er kanskje det største skillet mellom de som gjør det profesjonelt, og de som bare har det som hobby.

 

 Rikke synes det bør være en grense eller regler på hva bloggere kan publisere på sine plattformer. Hun tror ikke at kroppspresset har vært så stort som det er nå om det hadde vært regler.

– Bloggere legger ut rabattkoder på operasjoner og måter man kan fikse seg på, det synes jeg er helt latterlig. Barn og andre unge føler at de må operere seg for å se bra ut, ha sommerkroppen og endre på utseende fordi bloggere gjør det.

 Hun legger til hun synes at bloggere burde bruke makten eller «stemmen sin» på andre ting, fordi det er så mange unge som ser opp til dem. Bloggere er forbilder til mange barn og unge, så det at de legger ut slike rabattkoder og snakker ekstremt mye om at de har operert seg, synes hun ikke passer seg.

LES OGSÅ: Arbeidstittel: forbilde

 Forandre bloggsamfunnet

– Som sagt har jeg egentlig ikke mye erfaring eller spesifikk informasjon om blogg-samfunnet i dag, så det er ikke mye annet jeg kan si enn at jeg håper folk kan oppføre seg som voksne, spesielt om de er i voksen alder, og tolerere hverandre. Et mindre fokus på å være perfekt trengs generelt, men kanskje spesielt hos bloggere som er forbilder for yngre lesere, sier Tuva.

– Det jeg synes kunne vært annerledes er hva bloggerne legger ut rabattkoder på. Klær og sminke, det er noe alle vil ha og alle må ha klær. Men operasjoner og andre måter er ikke noe man trenger å legge ut rabattkoder på. Det er greit om man vil operere seg, men å legge ut rabattkoder er ikke riktig, mener Rikke.

 

– Med tanke på at blogg i essens er et nettsted hvor folk sier meningen sin, og ikke har noe formelt eller semi-formelt ansvar for å være en pålitelig kilde til nyheter og informasjon, synes ikke jeg personlig at et formelt straffesystem er helt passelig, konstaterer Tuva.

– Ja, jeg synes at bloggere burde ha et sett med etiske regler på lik linje som for eksempel presse. Kanskje bloggsamfunnet blir bedre og samfunnet forbereder seg, avslutter Rikke.

LES OGSÅ: Kan man legge ut hva man vil, og hvem har ansvaret for hva det fører til?

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.