Vår alles kjære multikunstner, Donald Glover, under artistnavnet Childish Gambino, slapp 5. mai singelen «This is America» helt ut av det blå. Dette ble også gjort på en lite oppsiktsvekkende måte, ved at han bare tvitret sangen, med linken til sangen under.

Allikevel er denne sangen alt annet en oppsiktsvekkende.

Det er ikke nytt at Childish Gambino eksperimenterer med både rytmer, stilarter og tekst, men han har også nå nådd et politisk nivå på nivå med Karpe Diem. Han tar et kraftig oppgjør med de forventninger og de uskrevne normene som er tilegnet de svarte i USA. Et oppgjør med hverdagsrasisme, sosiale media og menneskers generelle tendens til å se igjennom fingrene på urett som blir gjort i samfunnet.

Låten veksler mellom hard og myk og er som en perfekt oppsummering av Clovers nye RNB image, og hans harde gamle tungraputtrykk.

Den er fengende, lett å bli hekta på og lett å lære seg.

Teksten, og spesielt den uhyre symbolikktunge musikkvideoen, er virkelig det som kanskje skiller seg aller mest ut og som gjør at dette slippet ikke kommer til å bli glemt med det første. Videoen er nemlig et mesterverk i seg selv, og fremmer den anklagende og virkelighetsnære teksten på en tilnærmet kunstnerisk måte.

Jeg skal ikke engang prøve meg på en analyse, det eneste jeg vet er at denne sangen vekket følelser i meg, og jeg tror jeg kommer til å høre den slitt innen uka er omme.

Anbefales på det sterkeste!

LES OGSÅ: Terningkast fem til «Out of Order»