Terningkast 6: Vinnersangen av Eurovision: Terningkast seks!

Helene mener sangen som vant Eurovision 2018 fortjener terningkast seks.

Helene mener sangen som vant Eurovision 2018 fortjener terningkast seks. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Helene har anmeldt sangen som gikk helt til topps i Eurovision Song Contest. Fokuset ligger på selve sangen og opptredenen.

DEL

PulsAktuell: Vinner av Eurovision Song Contest 2019

Artist: Netta

Eurovision Song Contest ble igjen gjennomført som alle andre år. Under konkurransen som foregikk i Portugal, hadde nordmenn store forventninger om at veteranen Alexander Rybak skulle vinne.

Allikevel, som noen hadde forventet, vant israelske Netta med sin samfunnsaktuelle sang, «Toy».

LES OGSÅ: Splittede meninger om Eurovision 2019 bør være i Jerusalem eller ikke

Opptredenen starter med en del rare og rytmiske lyder som Netta lager med munnen sin. Scenen er dekorert med to vegger fylt med asiatiske vinkende katter. Netta er selv kledd i en fargerik kimono og står foran en launchpad som brukes til å framkalle musikalske lyder. Med seg på scenen har hun tre kvinnelige dansere. Ut ifra kostymene og oppførselen deres virker det som at de skal være katter, noe som skaper enhet i opptredenens helhet.

Sangen begynner som nevnt med en del rare lyder. Så begynner artisten å synge. Det første verset presenter allerede hva sangen handler om. Nettas tekst synger direkte til gutter og starter med å si at hun ikke bryr seg om det moderne skjønnhetspresset. Hun kaller guttene dumme og ber dem holde seg unna, samtidig som hun bruker en Pokémon Go sammenligning.

I innledningen til refrenget lager hun igjen en rekke rare lyder.

Mange synes dette minner om kyllinglyder. Netta har i intervjuer sagt at det skal representere at guttene er feige. Deretter kommer refrenget og Netta synger ut sin klare beskjed, «I’m not your toy». I tillegg bruker hun sammenligninger med dukker. Samlet betyr dette at hun ikke vil la seg styre av guttene, og at hun ikke er en leke man kan leke fritt med.

Noen forventet rett og slett med en gang at den skulle vinne på grunn av måten den skilte seg ut på.

Første gang jeg hørte sangen hadde jeg ikke særlig sans for den, men jo mer jeg hørte på den jo mer fengende ble den. Sangen tar opp et meget samfunnsaktuelt tema, #MeToo, noe som gjør at den markerer seg sterkt. Man kan i hvert fall ganske enkelt si at sangen «Toy» faller inn i sjangeren med Grand Prix låter. Sangen skiller seg litt ut musikalsk, samtidig som den har en del elementer som gjør den moderne.

Grunnen til at Netta med sin sang Toy får terningkast 6 er med tanke på opptredenen og den musikalske delen.

Sangen er meget fengende, med et aktuelt og symbolsk innhold som gjør at den passer bra som en Grand Prix- låt.

LES OGSÅ: Folkefest på okkupert jord?

Artikkeltags