I sommer ble de tre mennene som var tiltalt for å ha gjengvoldtatt Andrea Voll Voldum i Hemsedal for to år siden, frifunnet.

Puls har snakket med tre innflytelsesrike personer fra lokalmiljøet om nettopp temaet voldtekt. Fordi en frifinnelse er ikke siste ordet. Tvert imot.

LES OGSÅ: Sykkelbukser og skam (Kommentar)

Holdninger er problemet

Synne Strømmen (18) er russepresident på Ringerike videregående skole, og syntes det var skremmende å se utfallet i Hemsedalsaken.

– Det var et prakteksempel på en sak der jenta ble sviktet av et støtteapparat som skulle stilt opp for henne, mener hun.

Synne mener det er for lite fokus blant unge om temaet voldtekt, og at det da er lettere at det skapes holdninger som rettferdiggjør ulike former for trakassering.

– At jenter lar seg bli trakassert, og skjuler det gjennom å si at «det er bare tull», og at gutter tror det er greit med et lite klask på rumpa, forteller oss at problemet ligger i grunnleggende holdninger, vektlegger hun.

Russetiden nærmer seg og det er ikke til å legge skjul på at det er her flere slike hendelser finner sted.

– Det er viktig at russen tenker gjennom dette før de drar på fest, eller på rulling. Russetiden blir så mye bedre hvis vi kan unngå slike hendelser, forteller russepresidenten.

Voldtekt ødelegger liv

Amal Aden (33), menneskerettighetsaktivist og foredragsholder, oppfordrer russen til å gå sammen, og samtidig passe på at de har kontroll over seg selv.

Hun forteller at ungdommen har et ansvar, og at alle må gå sammen om likestillingen og holdningsendringen i samfunnet.

– Tema som likestilling og voldtekt i skolen er fraværende, og lærere har en viktig jobb å gjøre her. Det er viktig at man diskuterer hvor grensa går. Voldtekt og sex er to helt forskjellige ting.

– Voldtekt kan sammenlignes med drap, fordi en persons liv blir ødelagt for alltid. Følelsen av å ikke bli trodd på er veldig vond, forklarer hun.

Men hun vektlegger også at det er viktig å ha tillit til politiet og rettssystemet.

Hun legger også vekt på at voldtekt ikke bare er en kvinnesak, og at både gutter og jenter må forstå konsekvensene etter en slik handling.

Politiadvokat Per Thomas Omholt (40), påtalejurist i Sør- Øst politidistrikt, er enig med Amal Aden i hvor problemet ligger.

– Hva vi som samfunn kan gjøre med slike saker er et stort og vanskelig spørsmål, men særlig holdninger er viktig. Et nei er et nei, uansett, avslutter han.

LES OGSÅ: La dommerne dømme (Leder)

Bildeserie

4 på gata: Trygg russetid?