«Utøya 22. juli»: – Vi trenger å forstå tragedien

Selma Høgås Røen (16), Anders Hansen (17) og  Annette Ruste Henriksen (16) er tre av mange som har sett filmen om 22.juli. De mener at det er viktig at den ble laget.

Selma Høgås Røen (16), Anders Hansen (17) og Annette Ruste Henriksen (16) er tre av mange som har sett filmen om 22.juli. De mener at det er viktig at den ble laget. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Anders Hansen (17), Annette Ruste Henriksen (16) og Selma Høgås Røen (16) er tre av mange som så filmen «Utøya 22. juli» på premieredagen.

DEL

Puls– Jeg syns filmen var veldig bra fordi vi får et «sant» innblikk i hvordan det var på Utøya 22. juli for dem som var til stede, begynner Anders.

– Jeg hadde egentlig ikke noen spesielle forventninger før filmen, og var mest spent på hvordan den kom til å bli, fortsetter han.

Annette syns filmen var veldig sterk. Hun synes den gir et innblikk i hvordan det var for dem som opplevde Utøya-tragedien.

Jeg forventet vel at jeg kom til å bli rørt, men man blir så sjokkert at man klarer det ikke. Man sitter og ser på noe fryktelig grusomt.

Sjokkert

– Jeg trodde filmen kom til å bli tøff å se på før jeg så den, og det var den jo også, begynner Selma.

-Jeg synes den var veldig vanskelig å se på ettersom man vet at det er noe som faktisk har skjedd. Filmen ble jo filmet som om kameraet var en person, og det gjorde at det kunne virke som at vi var med på det som skjedde.

For meg var den egentlig ikke så trist, man blir på en måte så sjokkert at man ikke klarer å gråte, legger hun til.

LES PULS SIN ANMELDELSE AV FILMEN HER: «Utøya 22. juli»:- Et ærlig bilde som ga oss en nålepute å sitte på i 72 intense minutter.

Gir forståelse

– Jeg angrer ikke på å ha sett filmen, fordi det på en måte er godt å ha litt forståelse for hvordan det var den dagen, mener Annette.

– Jeg er glad jeg så filmen fordi jeg ikke bodde her da det skjedde. Derfor synes jeg denne filmen ga meg en bedre forståelse og et innblikk i det som skjedde, sier Selma.

Anders er veldig glad for å ha fått sett filmen.

– Det som skjedde i Oslo og Utøya er jo den verste tragedien som har skjedd Norge siden andre verdenskrig. Det er også godt å få bekreftet og avkreftet historier fra den dagen, mener han.

LES OGSÅ: Ina Maria Finnerud: Plaster på såret eller salt i såret?

Viktig film

Anders syns det er viktig at filmen ble laget, fordi andre kan få et innblikk i tragedien.

– Personlig syns jeg det var godt å få sett filmen på den måten at jeg ikke går rundt å lurer på om ting var sant eller ikke, sier han.

– Jeg syns folk som klarer å se den burde se den, fordi som sagt, så får man et veldig godt innblikk i hva som skjedde 22. juli.

Selma synes det er bra at filmen ble laget nettopp fordi man får en bedre forståelse av det, i tillegg til at det er et viktig tema.

– Jeg syntes den var både bra og trist. Den er virkelig verdt å se hvis man vil forstå ungdommene som var der, men ikke bra å se hvis det er et sårt tema, legger hun til.

– Jeg syns det er viktig at den ble laget fordi vi trenger å forstå tragedien, og om noe skulle ha skjedd så er det flere som har forståelse for det. Man kan kanskje selv bli tryggere på hvordan man skal håndtere en slik situasjon der og da, sier Annette.

– Jeg anbefaler at folk ser den, men ikke alene. Om du har en tøff bakgrunn eller fortid, så burde man se den med en forelder eller en god venn, avslutter hun.

I FJOR: Splittede meninger om 22. juli-film

Artikkeltags