Splittede meninger om 22. juli-film

 Mathias Thorstensen (16) mener en film om 22. juli er greit å lage, så lenge man tar hensyn til ofrene og deres pårørende.

Mathias Thorstensen (16) mener en film om 22. juli er greit å lage, så lenge man tar hensyn til ofrene og deres pårørende. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Noen må være den første til å lage en film om 22. juli, men er det for tidlig?

DEL

PulsDen siste tiden har det flommet med diskusjoner om filmene som skal lages om terrorangrepet 22. juli 2011. Det har blitt laget underskriftskampanjer, og meningene er svært delte. Denne uken har vi snakket med to lokale ungdommer om akkurat dette. Bente Wagenvoort (18) og Mathias Thorstensen (16) forteller hva de tenker om de kommende filmene.

Bør be om tillatelse

– Jeg synes at så lenge det blir gjort på en respektfull måte og det blir vist hensyn til ofrene og deres pårørende, så går det fint. Selv om det kanskje er for tidlig, så kommer det jo til å bli laget flere filmer om det før eller siden, og en må være den første, mener Mathias.

Gjennom en film kan vi minnes 22. juli og se hvordan Norge som en nasjon sto opp igjen fra de mørke tidene. Framtidige generasjoner kan også bli fortalt om hendelsen gjennom film, som er en bra måte å lære på.

Mot sin hensikt

– Jeg synes ikke det burde lages en film, for å være ærlig. Jeg tror ikke det vil hedre de som døde under terrorangrepene, men gi Breivik hva han ønsker seg mest, nemlig omtale i mediene, noe han absolutt ikke burde ha. Jeg tror filmen vil virke mot sin hensikt og at det ikke vil gjøre de som var ved Regjeringskvartalet og Utøya eller de som er pårørende noe godt, begynner Bente.

– Det er jo bare seks år siden, så for mange er det nok fortsatt friskt i minne, sier hun.

 Hun forteller videre at hun synes det er bra at det har kommet underskriftskampanje mot filmen, og at hun selv har skrevet under på den.

LES OGSÅ: Over 20.000 protester imot film om Utøya

For tidlig

Mathias forteller at han kan forstå hvorfor så mange er imot at det skal lages film om angrepet. Han mener også at det er litt for tidlig, og at filmskaperne kunne utsatt produksjonen et par år.

– Jeg synes det er litt for tidlig å lage en film, fordi for mange er hendelsen friskt i minne, selv om det er seks år siden det skjedde. Jeg var bare 10 år i 2011 og allikevel føles det ikke så lenge siden. Verst er det nok for dem som var på Utøya, og deres nærmeste. Jeg synes filmskaperne burde be disse om tillatelse før de lager en storfilm ut av det, legger han til.

Videre sier han at filmene ikke kommer til å komme ut før i 2018 eller 2019, og at det da har gått 7–8 år, og at det da har gått lang nok tid.

Mer oppmerksomhet

 Bente mener derimot at det ikke bør lages film i det hele tatt, da det vil gi gjerningsmannen mer oppmerksomhet.

– Jeg synes ikke man burde lage en film i det hele tatt. Det vil bare gi terroristen mer oppmerksomhet enn hva han får fra før av. Generelt lages det jo ikke spillefilmer om slike angrep, og det at Netflix vil lage en er patetisk. Norske filmselskap lager jo heller ikke noen spillefilm av 9/11, sier hun.

Skal de se filmen?

Bente sier hun ikke kommer til å se filmen, og at hun håper få kommer til å se den. Hun mener den ikke burde få oppmerksomhet. Mathias forteller derimot at han kommer til å se den, og at han håper mange andre ungdommer også vil gjøre det samme.

– Jeg håper mange ungdommer kommer til å se den, slik at de kan huske og minnes det som skjedde, i tillegg til å lære hvor sterk Norge kan være når folket står sammen, avslutter han.

LES OGSÅ: Plaster på såret eller salt i såret?

Artikkeltags