For månedene oktober til desember var besøket høyere i 2022 enn i 2019, så det blir spennende å se hvor høyt vi kommer i 2023; nå er besøket i en svært positiv utvikling!

Totalt besøk alle avdelinger var ca. 84600.

Utlån

Tallene for utlån av ebøker og elydbøker er ikke klare når dette går i trykken, men utlånet av fysiske medier økte med hele 19 prosent fra året før, og ligger nå ca. 3 % høyere enn 2019. (E-medier unntatt.)

«Igjen er det barna som står for den største økningen! Dette gir inspirasjon til fortsatt satsing på tilbudet til barn og unge», sier biblioteksjef Wenche Nyaas fornøyd.

Totalt utlånstall for 2022, for bøker og fysiske AV-medier var 83217, som altså er en økning på ca. 19 % sammenlignet med året før.

Arrangementer

Det ble avholdt totalt 198 arrangementer med smått og stort, med til sammen 4800 deltakere. Her regnes alt fra besøk av barnehager og skoleklasser med opplegg, til språkkafé, seniornettveiledninger og kurs, samt alle kulturelle arrangement.
Av det totale antallet arrangementer var 75 for barn, med til sammen 3200 deltakere.
Økningen er stor fra 2021, (90 arrangement med 2700 deltakere), men også 2021 var et år preget av koronarestriksjoner. Det er kanskje mer naturlig igjen å sammenligne med 2019, siste normalår før nedstengning, da avholdt biblioteket 170 arrangementer med 4070 deltakere.

Nytt tilbud - gaming i stua

I 2022 ble gamingrommet åpnet. Nå kan ungdom over 13 år komme og game her tirs-tors kl. 14-18, samt mandager og fredager fra 14.00 til 15.00. Lørdager er rommet åpent for alle, da kan man spille spill tillatt for alle, på Nintendo switch.
I tillegg er det Gaming i stua-arrangementer ca. en gang i måneden, i tillegg til opplegg i forbindelse med skoleferier. Da kan man delta på spillturneringer i tillegg til andre tilbud, som foredrag, tegning, perling eller andre morsomme aktiviteter. Tilbudet varierer litt hver gang, men det er alltid servering av mat.

Nytt tilbud: Lesekiosk

I 2022 ble det også åpnet Lesekiosk i Hønefoss. Den står i Fosseparken og er nr. 112 i Norge. Det er en gammel telefonkiosk som er fylt med bøker. Her kan du ta en bok og gi en bok. «Alt som kan stimulere til mer lesing er jeg fan av!» sier biblioteksjefen. Ringerike bibliotek er stolt fadder for lesekiosken i Hønefoss. Prosjektet er etter initiativ fra Foreningen! Les. Andre som skal takkes er: Sparebankstiftelsen DNB som finansierer prosjektet, Geir Espen Skille og gjengen hos eiendomsforvaltningen i kommunen for plasseringen i Fosseparken, Bergs bygg for superrask fundamentering og Bjørn Longva hos PBT eiendomsdrift for oppsetting!

Selvbetjent bibliotek

Ved årsskiftet er det ca. 2200 som har tegnet avtale om bruk av meråpent bibliotek, noe som er ca. 300 flere enn ved forrige årsskifte.
Mange av bibliotekets brukere har behov og ønske om å kunne tilbringe mye tid på biblioteket, for eksempel om man arbeider med en oppgave. Da er det nyttig å ha mulighet til å låse seg inn med lånekortet og finne en stille og god arbeidsplass. «Alle over 15 år kan tegne slik avtale,» forteller biblioteksjefen. «Om du er under 18 må du komme i følge med foresatte når avtalen tegnes. Vi må ha det såpass strengt, så alle skjønner alvoret og ansvaret som ligger i avtalen. For eksempel er det viktig å vite at lånekortet og avtalen er personlig, og ikke skal lånes bort til andre.»

«Når vi snakker om selvbetjent bibliotek, er det også viktig å huske hjemmesiden vår, og Bibliofil-appen, som gir deg mulighet til det samme som når du logger på MappaMi på bibliotekets side. Med appen har du alltid lånekortet med deg, du kan søke i samlingen vår, bestille det du vil låne, og du kan se når lånene dine forfaller og eventuelt forlenge lån, om du ikke blir ferdig til fristen. Vi ser at bruken av selvbetjening i så måte stadig øker.»

«Hvis noen sliter med de digitale duppedingsene, så er vi så heldige å ha Seniornett her hver uke, med unntak av ved ferietider. På disse torsdagstreffene kan man komme med sine digitale utfordringer, og få hjelp til akkurat det man lurer på. Seniornett og Frivilligsentralen (som bistår ved språkkafé) er to av flere samarbeidspartnere som gjør det mulig for biblioteket å ha et såpass bredt og godt tilbud av aktiviteter og arrangementer. Jeg må også benytte anledningen til å berømme bibliotekets ansatte – de er kreative, løsningsorienterte og bidrar alle til den positive driven jeg kjenner at vi er inne i!» smiler biblioteksjefen fornøyd.

Populære titler:

Mest utlånte titler for barn:
1. Trollriket. Del 4 i serien Nordlys av Malin Falch, 56 utlån
2. Portaltreet første del. Del 5 i serien Nordlys av Malin Falch, 44 utlån
3. Jakten på evighetsmaskinen. Del 1 i serien Oppfinneren av Lars Henrik Eriksen, 43 utlån
4. Forsvunnet. Del 5 i serien Håndbok for superhelter av Elias Våhlund, 40 utlån
5. Jakten på trollmannens bok, i serien Detektivbyrå nr. 2 av Jørn Lier Horst, 39 utlån
6. Operasjon heksegryte i serien Detektivbyrå nr. 2 av Jørn Lier Horst, 38 utlån
7. Brillebjørn i svømmehallen av Ida Jackson og Jens A. Larsen Aas, 36 utlån
8. Jakten på kaptein Kroghs gull i serien Detektivbyrå nr. 2 av J.L. Horst, 36 utlån
9. Røde maske. Del 2 i serien Håndbok for superhelter av Elias Våhlund, 35 utlån
Jakten på enhjørningen i serien Detektivbyrå nr. 2 av J.L. Horst, 35 utlån
Steinvokteren. Del 1 i serien Amuletten av Kazu Kibuishi, 35 utlån

Mest utlånte titler for voksne:
1. Å vanne blomster om kvelden av Valérie Perrin, 120 utlån
2. Min skyld: en historie om frigjøring av Abid Raja, 104 utlån
3. Abida Raja: frihetens øyeblikk av Abida Raja, 74 utlån
4. Fedrenes misgjerninger av Åsa Larsson, 60 utlån
5. Blodmåne av Jo Nesbø, 59 utlån
6. Jente, 1983 av Linn Ullmann, 58 utlån
7. Det ellevte manus av Anne Holt, 54 utlån
Mordene på Fleat House av Lucinda Riley, 54 utlån
9. Fremmedlegeme av Unni Lindell, 51 utlån
Natteløperen av Karin Fossum, 51 utlån