Gå til sidens hovedinnhold

Promenaden i Jevnaker | Terje Olsvik

Artikkelen er over 1 år gammel

– For meg synes den beste løsningen å få et bredt og godt skjermet fortau med sittebenker nærmest Glassverket, med benker og tumleplasser, lett å brøyte og holdes ren og pen, og med et bredt sykkelfelt utenfor, skriver Terje Olsvik i dette innlegget.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


For en som i årevis har promenert langs den Franske riviera med sommerbleke ben, så er det ikke til å tro at Jevnakers svar på Promenade des Anglais, også kommer i nærmiljøet.

Etter at de grønne livsglade og gledesspredende, helfrelste dommedagsmiljøfanatikerprofetene lanserte sitt foreløpige siste løsningsmiddel for å nå klimamålene - og dermed avverge jordens undergang – nemlig en kraftig økning av avgifter på flyreiser, -så ser jeg lysere på min personlige økonomi.

Min dyrere halvpart sa nemlig at «nå min kjære rause mann, nå promenerer vi heller på vår egen strandpromenade, og bruker heller pensjonen vår på enslige småbrune bananer og gårsdagens wienerbrød til halv pris på KIWI. Kaffe tar vi med på termos, og så setter vi oss på de nye benkene og har piknik ved fjorden - med etterfølgende svømmetrening og solbading – før det hele avsluttes med en vandring hånd i hånd, slik romantiske anlagte par gjør i utlandet - når solen går ned».

Dette hørtes svært så bra ut- i hvert fall en vindstille sommerdag med hetetemperaturer.

Men slike dager er det dessverre så altfor få av på årsbasis i Verkevika.

Og det er denne viktige faktoren Statens vegvesen må ta med i planleggingen, når de så sjenerøst vil gi Jevnaker kommune en Promenade, som takk for at vi må betale dyre bompenger for å bevege oss over kommunegrensa. Hvem som har gjort en god deal her er jeg ikke i tvil om.

Derfor er det i hvert fall meget viktig at Jevnakers befolkning får noe vi har bruk for, og at ikke det primære blir å la Vegvesenets arkitekter få boltre seg og bruke våre penger til noe kunstnerisk upraktiske blikkfang, kun for «å få Jevnaker på kartet».

Å passere Verkevika en regnfull, eller vindfull, eller kald, eller snørik dag, eller en blandet mixværdag -som det er flest av - er en krevende og helsefarlig aktivitet.

Les også

«Nye Jevnaker» skaper debatt: – Dette blir i overkant overveldende, det skaper assosiasjoner til Manhattan

I mine yngre dager var jeg nesten helårssyklist. Etter passering i Verkevika, frøs trommehinnene så fast at jeg ikke hørte noen ting før det ringte ut, og jeg skulle ha inspeksjon i tredje friminutt, på skolen. På vei tilbake kom ikke hørselen på venstre øret tilbake før sjefen hadde lagt et pannekakeomslag over øret.

Og det har ikke blitt enklere med høreapparatet som blir tatt av vinden, og den etterfølgende stillhet som senker seg, når jeg svaksynt og med muskelsmerter og hofteprotese, ligger og leter etter hørselen min.

Og det er ikke enkelt, når jeg med fullastede bæreposer som effektfulle storseil, skal kjempe meg tilbake over issvuller og lettsaltet sørpe, med full storm i sidevindskastene i seilene.

Derfor trodde jeg at jeg hadde lagt plantegningene over Verkevika feil vei, eller på hodet, da jeg så at en smal buktende lysorm av en gang og sykkelvei, var lagt ytterst mot Randsfjorden.

Dersom jeg skulle ha bygd en Promenade som skulle bli en forbedring for de daglige brukerne i Jevnaker, som for eksempel gående og syklende skoleungdom, folk til arbeid, eller butikker eller tilfeldige brukere. Så hadde jeg i hvert fall ikke plassert denne Promenaden enda nærmere fjorden, slik at frykt vannplaning, bølgeskvulp og hundreårsbølgen også kommer i tillegg.

Dersom Jevnaker absolutt «skal på kartet» hadde det vært meget dårlig reklame dersom 34 kinesere fullastet med krystall, sist sett på Promenaden, på vei til Thaimatmeny i Jevnaker sentrum- ikke har vendt tilbake, men er som sunket i vannet.

For meg synes den beste løsningen å få et bredt og godt skjermet fortau med sittebenker nærmest Glassverket, med benker og tumleplasser, lett å brøyte og holdes ren og pen, og med et bredt sykkelfelt utenfor.

Denne Promenaden skal på trygt vis benyttes av syklister, barnevogner, familier, joggere, pensjonister, bevegelseshemmede, skatere, turister, osv., osv.

Og utenfor der igjen en fin kjørevei med bølgebrytere.

Jeg ønsker lykke til med Promenaden for Jevnakerfolk flest, og gjerne med Promenade des Anglais som kvalitetsstandard, slik at «Jevnaker virkelig kommer på kartet».

Les også

Nææ, se – en høyblokk! | Terje Olsvik

Kommentarer til denne saken