Sten og Anton kjører uten tak i lørdagssola, når Prestegårdsløpet går av stabelen for 21. gang. I klassikeren fra 1965 flyter de igjennom sentrum, i et tett samarbeid om årets rebus.

Bilen, en 230 SL, har Sten Fossum tatt godt vare på de siste 20 årene. Han kjøpte den fra USA, i jakten på en åpen bil til sommerdagene.

– Det er tysk kvalitet. Jeg gjør ikke annet enn å skifte olje og filter, og så bare går det, forteller han.

Silkemykt

Kabrioleten glir silkemykt gjennom Haug. På godværsdager er dette favoritten å ta ut. Sten bor på Ask, som han mener har perfekte veier å cruise rundt på sommerdagene på.

– Den originale radioen sitter i og virker faktisk fortsatt. Men jeg liker bedre å høre på motoren og fuglene når jeg kjører rundt.

Flyver

Sten er vant til å manøvrere både nye og eldre fartøy. I sine yngre dager kjørte han Twin Otter for Widerøre i Nord-Norge, og forteller at det er likheter mellom interessene for eldre fly og eldre biler. Mange av pilotkollegaene hans deler også bilinteressen.

– Alt er manuelt, runde klokker, jeg synes gamle biler er morsomst, sier Sten.

Både moderne biler og fly har mye data, som Sten synes gjør det mindre gøy. Favoritten er biler fra 60-tallet, hvor «alt var rundt og vakkert». Han er stolt av både en Porsche 911 og en Volvo P1800, ved siden av Mercedesen i samlingen.

Sten har vært med på Prestegårdsløpet mange ganger. Før var det døtrene sine han tok med, men etter at interessen dabbet av hos dem, er barnebarnet Anton på seks år med i passasjersetet for første gang.

– Den rister, sier Anton og peker på girstanga.

– Hele bilen rister litt, ler Sten og legger til:

– Det skal være sånn i gamle biler.

Første stopp – flipperspill

For første gang er flipperspill på Flipper en del av rebusen. Daglig leder Thomas Røseth Hansen har selv stor bilinteresse

– Jeg har alltid hatt et ønske om å gi et bidrag til motormiljøet, forteller Thomas, som har fast treff på søndager.

Alle deltakerne får étt forsøk på flipperspillet, uten instruksjoner, mens han møysommelig noterer poengsummer.

Røseth Hansen er bare glad for å kunne bidra til løpet, se entusiastene komme innom og prøve spill mange husker fra egen ungdomstid.

– Det er noe med å få bilene ut av garasjen, smiler Thomas.

Lange tradisjoner

Helt siden 2001 har Prestegårdsløpet blitt arrangert av Motorhistorisk klubb. Stig Atle Pettersen er leder i klubben - og storfornøyd med dagens oppmøte.

– Vi hadde over 30 startende deltakere, og enda 10–15 ble med underveis for det sosiale.

Quiz

Løpet går fra Hønefoss sentrum og i en sløyfe som ender på Prestegården, der Ringerikes Museum ligger nå. På veien løser deltakerne rebus, spiller flipperspill, og løser quiz hos NAF på Eggemoen.

– Vanligvis pleier vi å la folk kjøre nulløp og glattkjøring, men i år var banen under ombygging. Da ble det quiz, forteller Stig Atle.

Stig Atle har vært leder av klubben i syv år og vært medlem i 16. Bilinteressen er stor, og han gledes over å kunne fortsette å arrangere det tradisjonsrike løpet.

– Det er så gøy å se folk være fornøyde og synes det er moro. Det er viktig å holde litt liv i klubben.

Til neste år håper han at flere unge deltar. Han åpner og for tyngre kjøretøy og motorsykler.

– Eneste regel er at kjøretøyet må være 19 år eller eldre.

Se hvem vi møtte!