Gå til sidens hovedinnhold

30 fikk bot for å ikke bruke blinklys i rundkjøring

Artikkelen er over 5 år gammel

Fredagsformiddagen ble 2.000 kroner dyrere for 30 bilførere som ikke brukte blinklys i rundkjøringen ved Byporten i Hønefoss.

Politiet avholdt nemlig kontroll i rundkjøringen ved Storgaten og Osloveien/Owrens gate fra klokken 09.00 til 11.00 fredag.

– Det ble gitt 30 forenklede forelegg på manglende bruk av blinklys, opplyser operasjonsleder Jarle Hopperstad.

Fem bilførere fikk også bot for bruk av mobiltelefon. Én fikk et muntlig pålegg om tekniske mangler på bilen.

I alt ble 40 biler vinket inn i kontrollen.

LES KJØRELÆRERENS RÅD: Blinke inn, ut, eller bare kjøre? 

Viktig påminnelse

– Hvor ofte har politiet kontroll av blinklysbruk i rundkjøringer?

– Det blir skjer fra tid til annen. I dag valgte vi å ha litt ekstra fokus på det. Det er utrolig viktig å ha en slik kontroll for at folk skal lære seg å bruke blinklys, som er et viktig signal både når man skal inn og ut av en rundkjøring, sier Hopperstad.

Ifølge forskriften er det ikke påbudt å blinke til venstre i rundkjøring, men man skal alltid blinke til høyre før utkjøring.

– Dersom du skal til høyre allerede ved første avkjøring i rundkjøringen, skal det gis tegn i god tid før du kjører inn i rundkjøringen. Og ved feltskifte inne i rundkjøringen skal det alltid gis tegn, opplyser han.

LES OGSÅ: Derfor bør du blinke også på vei inn i rundkjøringen 

Usikkerhet og uerfarenhet

Å blinke til venstre kan være et nyttig signal når det brukes riktig.

– Dersom du skal til venstre, kan det i enkelte tilfeller være til informasjon for andre trafikanter at du gir tegn til venste før du kjører inn i rundkjøringen.

– Ser politiet mye feil eller manglende bruk av blinklys i rundkjøring?

– Det har vi ikke noe statistikk på. Men 30 forelegg i løpet av en to timers kontroll er jo mye. Det kommer nok både av usikkerhet og uerfarenhet, sier Hopperstad.

Forenklet forelegg for manglende bruk av blinklys i rundkjøring er 2.000 kroner. For bruk av mobiltelefon under kjøring gis det bot på 1.300 kroner.

Kommentarer til denne saken