Gå til sidens hovedinnhold

Advarer mot «norske» Microsoft-svindlere

Artikkelen er over 5 år gammel

Svindlere som ringer fra lange, kronglete utenlandsnummer er etter hvert blitt velkjent. Nå tar de nye virkemidler i bruk: Norske telefonnummer. Politiet i Hønefoss advarer nå mot oppringninger fra disse.

En person på Ringerike har i løpet av den siste uken blitt oppringt hele fire ganger fra ekte, norske nummer. I andre enden har det vært en engelsktalende person som ville inn på pc-en hans. Når vedkommende har kontrollringt tilbake, viser det seg at allle numrene er ekte nummer fra bedrifter i bergensområdet. Men de er hacket.

Ny framgangsmåte

Fenomenet med såkalte Microsoft-svindlere er langt fra noe nytt, og stadig vekk kommer det meldinger om personer som blir oppringt av folk som utgir seg for å være fra IT-giganten Microsoft.

Før kunne man stole på at når man ble oppringt fra et nummer – så kunne man ta det for gitt at det var innehaveren av nummeret som var i andre enden når man tok telefonen.

Slik er det altså ikke lenger.

Det som gjør dette forsøket på svindel ekstra ille, i forhold til det mer «ordinære» forsøkene på svindel – der det ringes fra utenlandske telefonnummer – er at svindlerne denne gangen har «hacket» og ringer fra norske nummer.

Det vil si at når det ringer hos deg, kommer det opp et reelt norsk navn og norsk telefonnummer (enten fastnummer eller mobilnummer) i displayet på telefonen din.

Men det er IKKE dette nummeret det faktisk ringes fra.

– Skremmende å bli brukt slik

Firmaet Holmestrand Utvikling as har fått telefonnummeret sitt hacket av utenlandske «Microsoft»-svindlere, som misbruker nettopp deres norske telefonnummer for lettere å få norske telefonkunder til å ta telefonen.

– For oss startet dette i går. En av eierne i firmaet vårt fikk flere telefoner av folk som hadde ubesvarte anrop fra ham. Men han hadde ikke ringt dem. Og i hvert fall ikke om «såkalte sikkerhetsproblemer med ditt datautstyr», sier Bjørn Nymoen, en av de andre eierne i firmaet Holmestrand Utvikling as til Østlendingen.

– Vi driver et utleiefirma, og vi er helt vanlige folk som ikke har noe med dette å gjøre. Det er rett og slett skremmende, og vi er veldig fortvilet over det som skjer, sier Nymoen.

Firmaet hans var i kontakt med Telenor onsdag angående saken.

– Vi har meldt inn til Telenor at noen bruker våre navn og telefonnumre. De har sagt de skal forsøke å finne ut av saken, legger han til.

Misbruk av ID

Denne typen svindel foregår trolig ved at de etter alt og dømme utenlandske svindlerne, fra utlandet manipulerer sin egen «caller ID» – på godt norsk, telefonnummeret de ringer fra.

De kan bruke telefonkatalogen og nærmest plukke et telefonnummer de ønsker å ringe fra.

På den måten misbruker svindlerne bedriftenes troverdighet for å få folk til å ta telefonen, noe som trolig er litt lettere enn når de tidligere ringte fra utenlandske nummer.

Her er politiets råd:

  1. Ringer det en person som hevder å være fra Microsoft og forteller at du har et virus på maskinen din – LEGG PÅ
  2. Hvis du ikke følger råd 1: LAST ALDRI NED ELLER INSTALLER PROGRAMMET PERSONEN ANBEFALER
  3. Det er aldri for sent å snu. HAR DU LASTET NED PROGRAMMET, IKKE BRUK MASKINEN FØR PROGRAMMENE ER FJERNET. MASKINEN BØR HELST REINSTALLERES. TA KONTAKT MED IT-KYNDIG FAGFOLK.

Politiet: – Legg på

Politiets oppfordring er enkel og grei:

Når du skjønner at det er snakk om svindel og bedrag: Legg på.

Og for all del:

– Ikke gi noen personlige opplysninger eller annen informasjon som kan gi den som ringer tilgang til datamaskinen din, sier politiets operasjonsleder i Sør-Øst politidistrikt på Hønefoss.

Gebrokkent engelsk

De som har svart på oppringingene opplever de at det er en engelsktalende person som ringer.

Denne sier på gebrokkent engelsk at det er en sikkerhetsfeil med din datamaskin, med og at de ringer fra Microsoft for å hjelpe. Deretter ønsker de diverse personopplysninger og opplysninger om datamaskinen din.

Målet med denne type svindelforsøk er å tappe penger av deg.

Umulig å stoppe slik svindel

Østlendingen har vært i kontakt med Telenor, NetCom og Ice - som eier og drifter de tre mobilnettene i Norge.

Telenor har så langt ikke svart på våre henvendelser om saken.

Ice drifter ikke sine egne tjenester på telefoni ennå og leier kapasitet hos Telia Sonera Norge AS (NetCom). De henviser oss derfor til Telia for å få svar på våre spørsmål.

Kommunikasjonsrådgiver hos Telia Sonera Norge AS, Kristian K. Fredheim, sier at svindlerne i dette tilfellet benytter seg av noe som kalles «spoofing».

– Når en slik samtale kommer inn i mobilnettet vårt fra utlandet, kan vi ikke registrere hvorvidt det er en falsk eller ekte samtale. Grunnen er at disse falske samtalene starter i utlandet og endrer mobilnummer undervegs ved hjelp av ulike programvarer. Når samtalen til slutt ender opp i vårt nett i Norge, ser telefonnummeret norsk og ekte ut. Det er derfor vanskelig å forhindre at slike samtaler blir gjennomført, sier Fredheim.

Ikke mulig å stjele nummeret

Det er derfor helt umulig for deg som mottaker av en slik svindelsamtale å vite om det er din beste venn eller venninne som ringer, eller om det er en svindler som har «hacket» nummeret – før du faktisk svarer samtalen.

Fredheim poengterer samtidig at ingen norske telefonnummer kan bli stjålet på denne måten.

– Det eneste som skjer er at noen utgir seg for å være deg. Det koster heller ingenting for deg som abonnent å svare på slike samtaler, sier han.

Telias kommunikasjonsrådgiver forklarer videre at noen utenlandske teleoperatører faktisk tillater slike endringer av mobilnummer, noe som gjør det mulig for svindlere å velge hvilket nummer de skal «ringe med».

– Telia anbefaler derfor alle kunder å være varsomme med hva slags sensitiv informasjon de gir fra seg. Profesjonelle selskap spør ikke aktivt etter slik informasjon. Med andre ord, slike samtaler er ikke farlige før man begynner å gi fra seg personlig informasjon eller sensitive detaljer, understreker Fredheim.

Huskeliste

Han har følgende råd til deg, dersom du mottar en mistenkelig telefonsamtale:

  • Vær kritisk. Legg på hvis du blir mistenkelig.
  • Forteller noen deg at du har virus på datamaskinen? Legg på.
  • Last aldri ned eller installer programvare på din datamaskin eller telefon.
  • Gi aldri fra deg sensitiv informasjon på telefon.
  • Husk at ingen profesjonelle aktører spør deg etter personlig informasjon på denne måten.

Østlendingen har også forsøkt å komme i kontakt med Nasjonal kommunikasjonsmyndighet, tidligere Post- og teletilsynet, om denne saken. De har så langt ikke besvart våre henvendelser om denne formen for svindel.

 

Kommentarer til denne saken