Gå til sidens hovedinnhold

Oppsøkt av kjent bedrager: – Hun er flink til å snakke for seg, men det blir litt for mye

Artikkelen er over 5 år gammel

Mandag morgen meldte politiet at en kjent, kvinnelig norsk bedrager var i Hønefoss. Nå kommer historiene om de som mener å ha møtt den notorisk uærlige Marie Madeleine Larsen.

Ett forhold er anmeldt etter hennes besøk i byen.

Anmeldelsen er levert inn av et overnattingssted i Hønefoss, opplyser fungerende etterforskningsleder Cecilie Sandbakken.

En kvinne har dratt fra overnattingsstedet uten å betale regningen etter én overnatting. Hotellet føler seg sikre på at det er den mye omtalte kvinnen, etter å ha sett bilder av henne på internett.

LES OGSÅ: Obs! Kjent bedrager er i byen

Blir ikke etterforsket

Politiet, som ikke har møtt henne, har ikke noe utgangspunkt for å være sikre. De er imidlertid kjent med at kvinnen ikke lenger er i distriktet, og kommer ikke til å etterforske saken.

– Hvorfor ikke?

– Fordi hun ikke er i distriktet, og har ukjent oppholdssted. Vi har ikke ressurser å sette inn på aktiv etterforskning, sier Sandbakken.

Skulle den aktuelle kvinnen dukke opp igjen, vil saken selvfølgelig bli hentet fram.

Oppga alias

Marie Madeleine Larsen

  • Født i 1957
  • Oppvokst på Raufoss
  • Dømt for bedrageri første gang i 1992
  • Domfelt både i Norge og Sverige
  • Dette er kjente aliaser hun bruker:
    Inger Marie Nerby, Inger Marie Lärke, Maria Kristoffersen, Madeleine Larsen, Vigdis Olsen, Mia Olson, Madeleine Johansson, Signe Marie Selmer, Inger Hansen, Maria Magdalena Selmer, Mia Larsen, Maria Larsson, Mia Larsson, Marie Steen, Marie Steen-Larsson, Mia Hansen og Mary Steen.

    Kilder: Dagbladet og Wikipedia

Blant de som føler seg sikre på å ha møtt Marie Madeleine Larsen er frisør May Liss Brubråten på Hallingby.

Klokken var så vidt passert åtte mandag morgen da en eldre kvinne banket intents på vinduene til den ennå stengte frisørsalongen.

– Hun ville bestille time, sa hun, men det viste seg at hun ikke var så opptatt av dét.

Kvinnen sa hun het Mia Hansen. Det er ett av mange kjente aliaser Larsen bruker. Brubråten har senere sett bilde av den bedragerisiktede kvinnen, og er klar på at det var hun som oppsøkte henne.

Kreftsyk

Nesten en hel time tilbragte kvinnen i frisørsalongen. Hun la ut om hvordan hun hadde fått et tilbakefall av kreft, hun viste bilder av sønn og barnebarn og hun skjelte ut NSB og en konduktør der som skal ha kastet av passasjerer som var på vei til kreftbehandling.

Brubråten stusset tidlig over den enorme åpenheten.

– Men hun var veldig flink til å snakke for seg, og kjempeflink til å spille på sympati. Men det blir litt for mye. Jeg skjønte det var noe rart, men tenkte ikke over at hun kunne være en svindler, sier Brubråten.

– Dessuten, de fleste som kommer innom meg er interessert i hår. Hun her fikk ikke timekort en gang.

Ville kjøpe vin

Kvinnen, som Brubråten beskriver som flott og fresh å se til, fortalte at hun nå skulle ta bussen til Valdres for å bistå en av de nevnte togpassasjerene. Hun framstilte seg selv som ei dame folk tydde til når de trengte hjelp, og at hun stilte opp.

Etter turen til Valdres skulle hun direkte til Gardermoen. Der kunne hun gjerne kjøpe med billig vin til frisøren. 150 kroner ville flasken koste.

– "Vil du betale nå eller skal jeg legge ut?" spurte hun. Jeg ba henne legge ut. Etter det forsvant hun raskt, sier Brubråten, og fortsetter undrende:

– Hvordan gidder du å stå i en time og messe – for 150 kroner?

Reagerer på pressmiddelet

Kvinnen framstilte seg som kjent på Hallingby, og som at hun kjente godt til Brubråten. Først dagen etter så Brubråten notisen i Ringerikes Blad om at kvinnen var observert da hun gikk av toget i byen.

– Hva tenker du nå, om at du ble forsøkt svindlet?

– Egentlig så er det jo litt morsomt. Det skjer ikke så mye på Hallingby, sier Brubråten og ler.

– Men det hadde vært kjedelig å bli lurt. Og jeg frykter hva hun kan gjøre om hun går på eldre personer. Hun vil snakke dem i senk. Jeg tror ikke det kan være bare på grunn av pengene hun gjør dette, men at hun får et slags kick ut av det.

Det som provoserer Brubråten mest er at kvinnen brukte kreftsykdom for å vekke sympati.

– Jeg synes det er kjipt at hun bruker det som pressmiddel.

Overnattet privat

Etter det Ringerikes Blad kjenner til oppsøkte det som sannsynligvis er den samme kvinnen en lokal menighet i slutten av juni. Der ble hun gjenkjent på et av aliasnavnene.

Hun skal også ha oppsøkt en privatperson i nærheten av menighetslokalet og spurt om å få låne 300 kroner. Det fikk hun ikke.

Ifølge politiet har de fått én henvendelse fra en person som har hatt kvinnen på besøk. Vedkommende forsto først etterpå hvem hun var, men har så langt ikke oppdaget at noe skal ha vært stjålet.

LES OGSÅ: Fra Ringerike til Valdres – nå er hun tatt i Gjøvik

Kommentarer til denne saken