Onsdag 15. juli oppheves karantenebestemmelsene for innreisende fra en rekke europeiske land. Samtlige Schengen-land utenom Portugal, Luxembourg, Kroatia, Ungarn, Romania, Bulgaria og mesteparten av Sverige er nå klassifisert som «grønne» av regjeringen – og dermed slipper innreisende fra disse landene ti dager i innreisekarantene.
Det betyr også at nordmenn kan reise til mesteparten av Europa uten å risikere karantene når de kommer hjem.
I forrige uke viste en undersøkelse at nesten 2,2 millioner tyskere vurderte norgesferie dersom grensene ble åpnet. Mange av disse vil komme med fly. Men ikke alt vil være som normalt.
LES OGSÅ: Heftig chartersalg etter nye reiseråd: – Jeg har ikke sett noe lignende før
Ekstra grensekontroll fortsatt på plass
Den ekstra Schengen-kontrollen som har vært på plass siden mars, vil fortsatt møte reisende fra de mange landene som er blitt klassifisert som "grønne". Det vil si at alle må være forberedt på å vise legitimasjon. Men ikke alle vil bli kontrollert, noe som har vært tilfelle fram til nå.
– Det handler om logistikk og om smittevern. Om vi ser at det hoper seg opp lange køer, vil vi ikke kontrollere alle av smittevernhensyn, sier Eli Fryjordet, leder for felles enhet for utlending og forvaltning i Øst politidistrikt.

Det pakket seg mer og mer: Sto 2,5 timer i kø på Tusenfryd
Hun minner om at det er et kollektivt ansvar for reisende at de setter seg inn i smittevernreglene og overholder karanteneplikten hvis de ikke er unntatt fra karantene ved innreise til Norge. Politiet har ikke planer om å øke bemanningen på Gardermoen onsdag.
Folkehelseinstituttet har en klar protokoll for hva flyplassene skal gjøre dersom de får melding om en mistenkt koronasmittet passasjer på flyet. Kommunelegen skal varsles, alle passasjerer skal få informasjonsskriv, og de med symptomer skal undersøkes. Passasjeren som er mistenkt smittet, skal påføres munnbind, og flyet skal desinfiseres. Også skip i norske farvann har en klar protokoll for hva de skal gjøre før de anløper havn.
LES OGSÅ: Smittevernsbrudd på norske utesteder: Tett dansing, kroppskontakt, klemming og håndhilsing
Fakta om reiseråd
* Danmark:
– Åpnet i første omgang for reisende fra Norge, Island og Tyskland fra 15. juni.
– 25. juni åpnet Danmark for reiser til og fra de fleste EU-land. Unntakene er blant annet Portugal, Luxembourg, Storbritannia og Sverige, hvor bare de fire länene Blekinge, Skåne, Kronoberg og Västerbotten fra 9. juli tilfredsstiller kravene.
– Danmark krever blant annet at land/nordiske regioner som det åpnes for, har færre enn 20 nye smittetilfeller per 100.000 innbyggere i uka. De har også krav om at andelen positive koronatester de siste 14 dagene skal være under 5 prosent.
* Sverige:
– Fra 30. juni ble Belgia, Frankrike, Hellas, Island, Italia, Kroatia, Luxembourg, Portugal, Sveits, Spania, Ungarn, San Marino, Monaco og Vatikanstaten unntatt svenskenes reiseråd om å unngå ikke-nødvendige reiser til alle land.
– For øvrige EU-, EØS-, Schengen-land og Storbritannia blir reiserådet stående til 15. juli, mens for resten av verden blir reiserådet stående til 31. august.
* Det svenske reiserådet oppdateres 15. juli, 29. juli og 12. august.
* Finland:
– Fra mandag åpner Finland for reisende fra Belgia, Hellas, Italia, Liechtenstein, Malta, Nederland, Slovakia, Slovenia, Sveits, Tyskland, Ungarn, Østerrike, Irland Kypros, samt ministatene Andorra, San Marino og Vatikanet.
– Fra tidligere har de åpnet for reisende fra Norge, Danmark, Island, Estland, Latvia og Litauen.
– Finland krever at land de åpner for, har færre enn 8 nye smittetilfeller per 100.000 innbyggere de siste to ukene.
* Island:
– Borgere i EU-, Schengen og EØS-land kan komme til landet, men må ved ankomst ta en covid-19-test eller være i karantene i to uker. Fra 1. juli må man betale denne testen selv. Testen koster 9.000 ISK (rundt 649 NOK).
– 30. juni varslet utenriksdepartementet på Island at landet snart vil regulere reiserestriksjonene fra 15 land: Algerie, Australia, Canada, Georgia, Japan, Montenegro, Marokko, New Zealand, Rwanda, Serbia, Sør-Korea, Thailand, Tunisia, Uruguay og Kina.
* Norge:
– Fredag 10. juli legger myndighetene fram et oppdatert kart over «røde» og «grønne» land i Europa basert på seks kriterier og en helhetsvurdering. De grønne landene unntas UDs reiseråd om å unngå alle ikke-nødvendige reiser til alle land.
– Fra før er Danmark, Finland og Island unntatt reiserådet. En periode var også Gotland på Sverige unntatt, men på grunn av endret smittesituasjon endret Gotland status til rødt.
Kilde: Utenriksdepartementet i Danmark, Sverige, Finland, Island og Norge/NTB/Folkehelseinstituttet/Folkhälsomyndigheten/Sunnhedsstyrelsen
Flyplassene med ekstra tiltak
– Vi er forberedt på en økning i passasjerer i tiden som kommer, opplyser markeds- og kommunikasjonssjef Cathrine Framholt i Avinor.

I dag fikk Per beskjeden han håpet på: – Mange kommer til å ta ferien i august
Hun forteller at de venter langt færre turister enn vanlig i sommer. Flyplassene har imidlertid innført en rekke tiltak, blant annet i form av informasjon på skjermer, plakater og sosiale medier, avstandsmarkeringer og avsperringer på gulv og sitteplasser, og ekstra renhold.
– Det er ekstra påfyll av såpe og tørkepapir, samt tilgjengelig hånddesinfisering rundt om i terminalene, opplyser Framholt.
I tillegg er det mange muligheter for berøringsfri kontakt når man skal bestille parkering, sjekke inn, og betale for varer på kiosker og spisesteder.

Grønt lys for reiser til og reisende fra store deler av Europa