Politiet fikk melding like over midnatt lørdag om en mannsperson som var observert med et tohånds skytevåpen gående på gangstien ved Rygge ungdomsskole. Personen gikk sørover, langs med Larkollveien, skriver Moss Avis.

– Siden dette var en alvorlig melding rykket politiet ut med flere ressurser, sier seksjonsleder nærpoliti ved Moss politistasjon, Kristoffer Haakonsen.

Minuttene deretter ble svært dramatiske både for naboer, politi og mest av alt for personen politiet jaktet.

Landet rundt

Landet rundt skal speile interessante artikler fra de andre Amedia-avisene i Norge.

Ringerikes Blad legger ut flere saker for å gi våre lesere et innblikk i nyheter, hendelser og kuriøse saker fra landet rundt.

Derfor finner du kanskje en sak fra Alta, Bergen eller Fredrikstad på ringblad.no.

Intense minutter – løsnet varselskudd

Politiet bevæpner seg, rykker ut med flere politibiler og får assistanse fra politihelikopteret. Mannen blir påtruffet på Kirkeveien, i krysset ved Balkeveien.

Moss Avis har vært i kontakt med mannen. Han beskriver noen dramatiske minutter:

– Da jeg kom rundt svingen, så jeg flere biler med fjernlys rettet rett mot meg. Jeg klarte ikke å se ordentlig, jeg klarte ikke å se menneskene som var der. Jeg trodde først det var bønder, for traktorer ute så sent er forholdsvis normalt, og noe jeg har sett flere ganger. Jeg hørte masse roping og skriking, og trodde først det var noen som kranglet, eller noen som ropte etter hjelp. Jeg merker at det blir ropt til meg, og jeg roper tilbake at jeg ikke hører hva som blir sagt, og beveger meg nærmere, forteller han.

Meldingen går på at mannen bærer på et tohånds skytevåpen. I armene ser politiet at mannen bærer på noe, men ikke hva.

– Vi fokuserte på å få observasjon og kontroll på mannen. Han ble konfrontert av en politipatrulje ved krysset Kirkeveien/Balkeveien, og der ble personen anropt av politiet, forteller Kristoffer Haakonsen i politiet.

Betjentene er bevæpnet og de ser ingen annen utvei enn å løsne et varselskudd. Skuddet blir fyrt av, trolig ut mot jordet på Kirkeveien.

(Saken fortsetter under bildet)

Skremte naboer

Inne i huset noen få meter ved siden av er det tre personer som får med seg alt som skjer utenfor. Helikopteret henger like over hustaket til Karin Waag, utenfor er det mange politibiler, men lyden av skudd er ikke til å ta feil av.

– Vi hørte masse roping. Politiet skrek at han måtte legge seg ned, gjenforteller Waag.

Hun aner ikke hva det er som foregår ute, men oppfatter det som alvorlig. Hun sørger for at familien er trygge innendørs.

Ute i veien er det nå en mann som frykter for sitt eget liv. Han forteller:

– Da varselskuddet går av, så hører jeg noen skrike «legg fra deg våpenet», og i min forfjamselse av skuddet, og livredd, så skriker jeg tilbake, igjen og igjen at det er en paraply. Dette var også første gang jeg faktisk hørte hva som ble sagt, fram til da så var det bare usammenhengende roping og skriking. Jeg hiver fra meg paraplyen, sier mannen til Moss Avis.

Mandag bekrefter politiet til Moss Avis at personen kun bar på en paraply. Mannen er heller ingen kjenning av politiet fra tidligere.

Både politiet og naboene forteller at mannen var samarbeidsvillig.

(Saken fortsetter under bildet)

– Det viste seg etter at hendelsen var avklart at han ikke hadde gjort noe straffbart, og ingen straffesak ble opprettet. Det viste seg at han ikke hadde våpen på seg, opplyser Haakonsen.

Spesialenheten er blitt rutinemessig varslet etter at politiet avfyrte et varselskudd natt til lørdag. De skal etterforske om ansatte i politiet har begått en straffbar handling i tjenesten.

LES OGSÅ: Abdirahim (32) og barna testet den nye lekeplassen: – Det kribler i magen

Svært dramatisk

Mannen, som var ute på en helt vanlig gåtur, mener det kun er flaks som gjør at han lever i dag. Han har hatt det svært vanskelig i dagene etter hendelsen.

– Men jeg er opptatt av at dette er noe som folk må få vite, ikke for å skremme, men fordi dette kunne ha skjedd med hvem som helst. Jeg er ikke den eneste som går akkurat der. Det er ikke ofte jeg har sett andre der såpass sent, men det har forekommet, sier han.

Han er kritisk til hvordan politiet opptrådte.

– Jeg er moderat tunghørt. Hva hvis jeg faktisk ikke hadde hørt «legg fra deg våpenet»? Hva da?

Seksjonsleder nærpoliti, Kristoffer Haakonsen, har forståelse for at mannen opplevde det hele som svært dramatisk.

– Vedkommende ble anropt idet han nærmet seg politipatruljen. Politiet opplevde det som en høy trussel og agerte deretter. Det vil oppleves dramatisk, svarer han.

– Hva tenker dere om måten dere håndterte situasjonen, sett i ettertid?

– Politiet evaluerer oppdragsløsningen internt for å se om det var noe vi kunne gjort annerledes. Meldingen som kom inn til politiet var dramatisk og beskrev at det var skytevåpen involvert. Det påvirker politiets situasjonsbilde i oppdragsløsningen, forklarer Haakonsen.

LES OGSÅ: Birgitte blir ny sjef for Vebjørn Sand-storsatsing: – Entusiasmen begeistrer meg

– Tårene har bare rent

De siste dagene har mossingen jobbet med å ta kveldsturen sin tilbake, etter den dramatiske hendelsen.

– Jeg har gått to ganger til etter dette, men det har vært beintøft. Jeg har vært tung i pusten når jeg har gått forbi akkurat der det skjedde, og jeg har ikke nødvendigvis grått, men tårene har bare rent, forteller han til Moss Avis.

– Hvis jeg hadde fortsatt med å bevege meg nærmere for å forstå hva de i det hele tatt ropte og skrek om, så hadde jeg blitt skutt. Det var ikke mulig å forstå noe, før de omsider brukte en-stavelses ord. Absolutt ikke mulig. Og jeg forsto ikke hvem det var som ropte og skrek, for det var ikke noe blålys på, og jeg hadde så mye lys rettet mot meg at jeg ikke engang klarte å se tydelig at det var politibiler, avslutter han.