Arrangementet holdes om kvelden onsdag 8. mai på Frivilligsentralen i Kirkegata 6 i Jevnaker og er for folk som har en tilknytning til Jevnaker.

– Dette gjør vi for å hedre og ære dem som opplevde andre verdenskrig og dem som har vært ute i oppdrag utenlands i perioden etter 2. verdenskrig. I tid går det tilbake til dem som deltok i Tysklandsbrigaden på begynnelsen av 1950-tallet via oppdrag i Kongo, Korea, Gaza, Libanon og til oppdrag i nyere tid i Afghanistan, Irak og Mali, sier oberst Petter Lindqvist.

Han er oberst i Forsvaret og medlem av Veteranforeningen (NVIO)

Han håper mange vil komme til samlingen. Den er åpen for alle, og de vil veldig gjerne at både veteraner, familie og venner kommer.

LES OGSÅ: – Noen reiste ut med en Rambo-drøm – men virkeligheten var en annen | Landet rundt

Medalje-seremoni

8. mai har tradisjonelt vært en dag der man feirer og markerer frigjøringen av Norge etter 2. verdenskrig. Men for noen år siden ble det også bestemt at veteraner som har deltatt i utenlandsoppdrag skal æres denne dagen.

Lindqvist understreker at det har vært nesten 100.000 nordmenn ute i cirka 100 ulike utenlandsoppdrag i både FN- og Nato-regi.

– Det er litt vanskelig å si noe nøyaktig antall, men vi anslår at det er et sted mellom 70 og 100 veteraner som er fra Jevnaker. På arrangementet vil vi dele ut medalje for deltakelse i internasjonale operasjoner til to veteraner, sier han.

LES OGSÅ: Torgeir Wik hedres: – Utenlandstjenesten ble en opplevelse for livet

Pådriver

Lindqvist har selv deltatt i flere utenlandsoppdrag.

Ordfører Lars Magnussen vil også delta på arrangementet, og Lindqvist understreker at Jevnaker kommune har vært en pådriver for å få til dette arrangementet. Magnussen vil også si noen ord.

Historiker Rolf Theil vil også dra de historiske linjene til andre verdenskrig og de ulike fredsbevarende oppdragene norske soldater har deltatt i.

På dagtid 8. mai blir det som vanlig bekransning og taler ved Randsfjord kirke.