Per Askilsrud: En aktiv mann runder 70

ARBEIDSOM:  - En kar med stort engasjement, sier Arnfinn J. Holten.

ARBEIDSOM: - En kar med stort engasjement, sier Arnfinn J. Holten. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

innsendt I dag fyller Per Askilsrud 70 år. Denne karen fra Haugsbygd er godt kjent her i kommunen for sitt gode arbeid på mange områder. Det er en kar med et sterkt engasjement for barn og unge, og for dem som har det vanskelig. Dagen feires lørdag 9. november, for på selve dagen skal han møte i kommunens hovedutvalg for helse og omsorg! Det vil han ikke gå glipp av!

Per forteller at da han var 14 år, ble han valgt som leder i yngresforeningen i Haug, som var startet av kallskapellan Philip Einarsen.

Per startet sitt yrkesliv hos Gandrud Farvehandel og Hans Pettersen AS i 1966–1967. Fra 1968 til 1990 jobbet han ved NSB. Så fra 1990 til 1993 drev han og kona Jorun Nordli Omsorgshjem for rusavhengige.

Deretter ble det jobb ved Evangeliesenteret fra 1994 til 1996 og ved Blå Kors Oslo krets fra 1997 til 1999, blant annet som fylkessekretær for Buskerud. Han var med å etablere Stjernegruppen Ringerike AS og var styreleder der noen år fra år 2000 samtidig som han hadde et drosjefirma fram til 2005. Han var ansatt som avdelingsleder i Stjernegruppa Ringerike AS fra 2005 til 2010 da han ble pensjonist.

Etter at Per begynte på NSB, ble han svært aktiv innen bedriftsidrettsforbundet, hvor han var nestleder i Hønefoss Bedriftsidrettsråd og utdanningsleder for bedriftsidretten i Buskerud. Der ledet han også fotball-utvalget, den gang med 40 lag i fire divisjoner og Ringerikes Blad trykket resultattabeller en gang i uken.

Han startet også bordtennis-utvalget. Og lagene fra Kartverket og NSB ble topplag. Videre ble han valgt som utdanningsleder i for bedriftsidretten i Buskerud, hvor han sto ansvarlig for alle lederkurs. Bedriftsidretten er nesten borte i dag, men den gang var det 700.000 medlemmer i bedriftsidrettslagene.

Innen NSB gjennomførte Per lederkurs 1,2 og 3 i Norsk Jernbaneforbund og det samme i Statstjenestemann-kartellet, som den gang besto av Posten, Politi, NSB og Forsvaret. Han sluttet ved NSB etter 22 års tjeneste.

Ca. 1990 meldte Per seg inn i Kristelig Folkeparti, hvor han fortsatt er styremedlem og aktiv politiker. Der var han leder i 9 år. I denne tiden var han med i KrFs fylkesstyre i Buskerud og ofte i nominasjonskomiteen der, de to siste gangene som leder, både for fylkestingsvalget og stortingsvalget.

Han har vært en kraftfull og tydelig politiker som har jobbet for dem som har det vanskelig. Samtidig har han vært svært opptatt av at det må føres en politikk som gir godt grunnlag for næringsvirksomhet.

Per har vært og er aktivt med i Metodistkirka hvor han også taler noen ganger i året. Der er han aktivt med på tiltaket Møteplassen på fredager og Middagstreff på torsdager.

Ut over 9-årig grunnskole har Per gått på NKIs arbeidslederskole og studerte der jus og målrettet ledelse. Han studerte ved BI i 1986.

Per sier at hans hverdag sammen med kona Jorun de siste 30 årene har vært å gi hjelp til rusavhengige. Gjennom det er jeg blitt kjent med mange flotte mennesker som har klart å komme seg fri fra rusavhengighet, sier Per.

Men framfor alt er Per stolt og glad for sin familie med kona Jorun, to voksne barn, svigerdatter og svigersønn, samt tre flotte barnebarn. Vi gratulerer han hjertelig med 70 år!

Arnfinn J Holten


Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken