– Ja, jeg kjente motivasjonen komme da jeg fikk høre om den nesefløyta, fleiper Sogn.

Det er selvsagt verken en litt tullete fløyte eller DAB-radio som frister Jevnaker-mannen. Her handler det om at lokalmiljøet han er så glad i skal få vise seg fra sin beste side - og at Jevnaker skal stå igjen med heder og ære.

Han svarte ja takk med litt skrekkblandet fryd, da NRK P1 ringte og spurte om han ville være med på konkurransen i programmet Kolafei med Rune Nilson. Ifølge kanalen betyr ordet «kalas, sjalabais og show». Og det er litt jubalong over konkurransen også: Her får deltakeren to oppdrag som skal løses på direkten. Sannsynligheten er stor for at han vil ha behov for hjelp av andre.

– Jeg aner jo egentlig ikke hva som skal skje. Så jeg håper alle på Jevnaker kan ha på P1 mellom klokken 17 og 19 fredag, og at de er litt sporty og kaster seg rundt hvis de ser at det er noe de kan bidra med.

Aktiv deltakelse

Han har fått noen eksempler på oppdrag tidligere deltakere har fått. Da har det blant annet handlet om å samle lyder.

– Og skal jeg ha lyden av en buss, kan det jo rett og slett hende jeg må ha tak i en bussjåfør med buss. Eller en som spiller saksofon, for eksempel.

 

Han kan også bli bedt om å samle en gjeng på et gitt sted, for å utføre en eller annen oppgave; som å synge en sang eller lese et dikt.

– Men jeg har fått beskjed om ikke låse meg til tidligere oppgaver. Her kan det komme hva som helst, sier Sogn.

Engasjert Jevnaker-mann

Han vet ikke hvem som tipset NRK om akkurat ham, da de skulle finne en representant for lokalsamfunnet. Men lederen av frivilligsentralen har i mange år engasjert seg i mye. I hjembygda har han styrt alt fra julegaveinnsamlinger til dem som trenger det og utlån av utstyr i BUA, til Krafttak mot kreft.

Han er dessuten bonde i Sognsbygda. Han har lang fartstid i både bygdeungdomslaget og bondelaget - og har et eget hjerte for forsamlingshuset Bøndernes Hus.

Sogn sitter i Jevnaker kirkelige fellesråd, og er valgt medlem av menighetsrådet. Han har mye erfaring fra gravferder, og er tidvis solist i både bryllup og begravelser. Han leder dessuten konfirmasjonsundervisningen innen sorg og gravferd for menighetene i Gran og Brandbu, via Jølstad Begravelsesbyrå Hadeland.

For å nevne noe.

 

– NRK har nok sondert meg litt. Så det forundrer meg ikke om det dukker opp noe som har med kirka, Bøndernes Hus eller fjøset å gjøre, sier Øyvind Sogn.

På Facebook

Uansett har han en klar oppfordring: – Hjelp meg!

Det budskapet har han delt i et eget Facebook-event, som han håper så mange som mulig vil følge under sendingen. Der kommer han til å legge ut oppgavene og det han trenger for å løse dem.

Torsdag kveld har 142 sambygdinger svart at de er interessert eller skal delta. Så gjenstår det å se om det er nok.

– I denne konkurransen er det bestått eller ikke bestått!