Hvem bruker slike sterke ord om bygging av hus og særlig høye hus?

Hvem ergrer seg hver dag over altfor høye hus i Oslo, men elsker høye hus på Manhattan, i Beijing og andre storbyer?

LES OGSÅ: Øya-planene tar form: Ni etasjers blokker med over 200 leiligheter

Niels Torp er en av våre mest profilerte og anerkjente arkitekter. Han har tegnet Aker brygge, Tjuvholmen, Gardermoen, Vikingskipet, - utallige prestisjeprosjekter i hele landet. Humanarkitektur er hans kjernebegrep.

4-6 etasjer

Han argumenterer med at 4-5-6 etasjer er nok i Oslo. Så mye stygt og dårlig skapes av bygg, uten forståelse for den alvorlige inngripen som skjer i områder vi bare har til låns, sier han.

Særlig alt for høye hus. De kan bli overgrep der de ikke passer inn og heller ikke tilhører.

Han snakker om kontakt, at vi ser alt fra 1,7 meter og at det må finnes en mulig link eller dialog mellom de som står på bakken og de som skuer ned fra femte etasje. Et hus skal bygges og er til for oss, kontakten, dialogen og samspillet som realiseres. Forståelsen for de menneskelige behov skal ligge til grunn.

Å snakke med fossen

Det virker mer varmt og meningsfylt enn når vi hører at et høyhus er tenkt å skulle snakke med fossen vår.

Torp vektlegger særlig at husene vi bygger skal passe inn i landskapet, terrenget og det som er omkring. Husene skal følge de naturlige linjene.

Han er utrolig kreativ og en perfeksjonist i faget. Han har høstet massiv erfaring, preget mange byer og har akkumulert kunnskap helt fra egen farfar og etterhvert nå påvirkning fra egne barn som følger arkitektfaget og utvikler vellykkede og vakre prosjekter.

Menneskelige behov og muligheter

Bygninger skal realisere menneskelige behov og muligheter, ikke skape et trangt, kontaktløst og kostbart liv.

Han snakker med hjertet, lik alle de røster av 80 prosent folk på Ringerike som dokumentert vil en utbygging av byen vår der vi er sikret å oppnå det vakre, historiske, det beste av fossen, landskapet og grunnlaget for levd liv i skjønn harmoni med historiske bygninger, parken og kulturlivet vårt.

Han snakker om at det blir overgrep når vi bygger noe som ikke tjener menneskene, men som blir stående der i 100 år, feil fundert og på tvers av hva mennesker trenger og ønsker.

Vær så snill, hør intervjuet med han i Podcast NRK2, «Drivkraft».

Kjære politikere, dere har gjort kjempejobb over mange år, og dere har gjort deres beste.

Presttisjetunge Snøhetta

Haakon Trorud også forsøker å sikre seg ved å gå til det prestisjetunge arkitektfirmaet Snøhetta. Han vil være med å bygge byen på en fin måte.

Men hvorfor er vi ikke opplyst om alternativer og det helhetlige resultatet?

Haakon hadde trengt tilbakemelding fra folket for mange år siden. Det har blitt tett og høyt og derved trangt alt det som utbyggeren og rådmannen har jobbet med og lagt fram for våre utmerkede politikere.

Vi kjøper ikke engang bil eller vaskemaskin etter den metoden byen vår skal bygges ut på: en plan, et alternativ og hva er drivkraften?

Nettopp dette dramatiske aspekt av en «overgrepsfølelse for byen vår» med altfor store høyblokker som skal bli stående der enten de er vellykket eller mislykket, har fått meg engasjert.

Har ikke tenkt

Det verste er å avsløre at vi ikke har tenkt. Noen har tenkt mye og lenge javel, men har vi tenkt nok utover den smale snevre sti som tidlig ble tegnet opp og som siden er fulgt?

Dette med boligblokker på 9 etasjer, 200 boenheter og massiv høyde, - ofre fra oss alle for å skape en drabantby til Oslo. Det er skremmende og ikke reversibelt. Hønefoss, en drabantby til Oslo. Smak på den.

Vi «lures» når vi skal se for oss hvordan dette blir. Avisen presenterer fire etasjes hus i vakkert perspektiv med blomster og vann, i stedet for slik det blir i virkeligheten, der vi må vri nakken bakover fra 1,7 meters høyde, og skue opp, - opp til 9. etasje, - men det blir ingen reell kontakt der det skulle vært et sosialt fellesskap, et vink eller et gjensidig smil.

Drabantby, drabantby, det er hva det blir og er planlagt som, - men altså ikke hva vi ser i bildet til Ringerikes Blad .

Det går altfor fort

Det går seint, slik Tronrud opplever det, men altfor fort i forhold til de dramatiske konsekvensene av å gjøre mulige feil. Dette området vil altså bli «teppebombet» med høyblokker, og hvordan det levde livet blir for f.eks barn og hunder der inne lurer jeg virkelig på.

Bygg tett og lavt sier Niels Torp. Motsatt sentral politisk tenkning i Ringerike.

Hvorfor har vi ikke hørt hans tanker før nå i intervju i «Drivkraft NRK2»?

Hør på dette intervjuet du også kjære politiker. Så vet jeg at ditt grunnlag for behandling i de styrende organer er basert på grundig og omfattende klok tenkning.

Vi må være sikre

Vi må være sikre før vi gjør det vi gjør nå.

I tillegg må jeg oppleve at våre betalte fagfolk ikke tar lettvint på jobben, og at de bruker sin styrke og faglighet der det trengs som mest.

Det kan føles urovekkende når Herdlevær i folkemøte sier at «denne saken er grei», når det for de fleste synes komplekst og utfordrende.

«Uheldig parforhold»

Har for eksempel Vikens meninger om det «uheldige parforhold» mellom høyblokker og vann, elv og innsjø blitt registrert og innlemmet i veien videre?

Jeg «roer meg» først når jeg vet at dere alle med makt og myndighet ser helheten, alternativer og ikke bare en flik av en fargelagt reklame, - dette blir vår framtidige felles skjebne som gir de mest massive avtrykk i byens fantastiske historie.